Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Finská liga je úplně o něčem jiném než extraliga, uznal Krejčík. Na MS čeká domácí atmosféru

Jen co dorazil do Prahy, už se hlásil na přípravě národního týmu. Během ní se obránce Jakub Krejčík pokusí dostat do nominace na třetím mistrovství světa za sebou. Tentokrát však nepřijíždí po povedené sezoně v brněnské Kometě, ale po ročníku ve finském Lukko Rauma. Sedmadvacetiletý hráč přiznává, že tamní soutěž je úplně o něčem jiném, a cítí na sobě opět kariérní posun.

Jakub Krejčík
zdroj: ČTK autor: Paprskář Pavel

Bronzový medailista z MS 2012 se během středy zapojil do přípravy a je mu jasné, že tým kouče Miloše Říhy bude na šampionátu prožívat něco podobného, co i Krejčík zažil jako člen kádru na domácím turnaji v Praze v roce 2015.

"Člověk to vnímá a ví, že přijede hodně českých fanoušků a atmosféra bude neskutečná. Dá se to přirovnat k Praze, fanoušci si tam cestu najdou," řekl Krejčík po tréninku v pražském Edenu.

Klubová sezona mu skončila před týdnem po čtvrtfinálové porážce s Tapparou Tampere 1:4 na zápasy a do reprezentační přípravy naskočil na ledě s následným výběhem.

"Co jsem slyšel, tak se kluci tady nenudili. Spousta z nich měla měsíc volno, takže je potřeba se do toho dostat. Já jsem měl týden volno a odpočinul si. Až přijdou příští týden zápasy, začne to být o systému, přesilovkách a herních věcech," těšil se účastník čtyř světových šampionátů, že už ve středu zpestří přípravu první duel Euro Hockey Challenge ve Znojmě proti Rakousku.

Sezona v Raumě podle něj byla trochu jako na houpačce. "Nezačali jsme vůbec dobře a byli jsme druzí od konce. V půlce sezony jsme se zvedli, vyhráli jsme devět zápasů v řadě. Byli jsme dokonce chvíli druzí nebo třetí, ale nedokázali jsme na to navázat. Bylo to takové, že jsme jednou vyhráli a dvakrát prohráli," líčil Krejčík.

Jeho tým nakonec hrál po sedmém místě v základní části předkolo play-off a uspěl proti Jyväskylä po vítězství 2:1 na zápasy. "Potom proti Tappaře jsme neměli šanci. Oni si hráli, co potřebovali, a pak dali gól z přesilovky. Z toho pohledu to bylo zklamání," uvedl Krejčík.

Václavák nás šokoval a chtěli jsme zpět do Finska

Bek, který už v kariéře působil v Örebro ve švédské lize a Záhřebu v KHL, si finské angažmá pochvaloval. "Zase jsem udělal nějaký posun v osobní kariéře, protože ta liga je velice náročná. Možná bodově to mohlo být lepší, ale ve finále jsem spokojený. Je to o něčem jiném než extraliga. Člověk musí jet na sto nebo sto dvacet procent i v trénincích, jsou ve velice vysokém tempu. Zase mi to otevřelo oči," podotkl bek, který v 62 duelech včetně play-off zaznamenal pět gólů a 21 asistencí.

V Raumě si rodák z Prahy přivykl na klidnější život. "Je to malinké městečko a je tam naprostý klid. Když jsme se vrátili do Prahy a šli jsme s manželkou po Václaváku, tak jsme se na sebe podívali a říkali, kdy už se vrátíme zase do toho klidu," podotkl s úsměvem Krejčík.

S životní partnerkou trávili ve Finsku většinu volného času doma a měli tam k dispozici i české televizní programy. "Ale měli jsme tam výbornou partu i s ostatními cizinci. I s Finy nějaká ta sauna byla, ale oni jsou jinak takoví akurátní a šetří si to na pivo po sezoně. Ale my jsme měli saunu i v bytě. Je to příjemné, využíval jsem to párkrát," řekl Krejčík a byl rád, že se manželka mohla zabavit i prací. "Pracuje s tatínkem po internetu, to se dá i z Raumy."

Finsky se prý během roku nic nenaučil, ale byl rád, že se mohl zdokonalovat v angličtině. "Nejsem perfektní, ale dorozumím se, a co potřebuju, to si vyřídím. Mám rád, když je angličtina v kabině a člověk to piluje," prohlásil Krejčík.

Rád by pokračovat v zahraničí, z Raumy má nabídku na pokračování angažmá, ale budoucnost teprve bude řešit. "Určitě chci zůstat v cizině. Ke Kometě jsem si vybudoval obrovský vztah. Dva tituly, neskutečné dva roky, ale už loni jsem říkal, že chci zase poznat něco jiného a trošku se posunout," uvedl Krejčík. Cestu Brňanů v boji o zlatý hattrick ale sleduje. "Na zápasy jsem koukal a zase je to klasická Kometa," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články