Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Finové v euforii. Hokejoví junioři porazili Rusy v prodloužení a berou zlato

Helsinky - Hokejisté Finska slaví na domácím mistrovství světa hráčů do 20 let v Helsinkách titul. Ve finále zdolali Rusko 4:3 v prodloužení díky brance Kasperiho Kapanena v čase 61:33. Finové se vrátili na trůn po dvou letech a celkově dosáhli na zlato počtvrté. Rusko skončilo stejně jako loni v Kanadě druhé, v Torontu podlehlo rovněž domácímu týmu 4:5.

Finové vyhráli mistrovství světa v hokeji do 20 let
zdroj: ČTK/ZUMA

"Je to neuvěřitelný pocit. Zasloužili jsme si zlato a teď si to všichni pořádně užijeme," řekl nadšený Kapanen. Devatenáctiletý syn finské legendy Samiho Kapanena nezářil na turnaji tak, jak se očekávalo. V rozhodujícím okamžiku však útočník, který působí na farmě Toronta v AHL, ukázal své umění. "Snažil jsem se makat dál a nakonec přišla odměna," doplnil Kapanen, který si na turnaji připsal pět bodů za dvě branky a tři asistence.

Rusové otevřeli skóre v páté minutě v přesilovce, když Finové pykali za vyhození puku mimo hřiště, kterého se dopustil brankář Kähkönen. Početní výhodu zužitkoval ránou z pravého kruhu Kameněv. Odpovědět mohli Rantanen a Aho. Finové pak odolali v oslabení a po něm Kähkönen kryl nebezpečný pokus Svetlakova. Stejný hráč v 16. minutě ve vlastním oslabení trefil horní tyč.

Další šanci při finské přesilovce měl ve 25. minutě Fazlejev, ale po úniku na Kähkönena blafákem neuspěl. Na finské straně předvedli nebezpečné pokusy Hintz, Saarijärvi a v přesilovce Kapanen. V 35. minutě měl další šanci Hintz. Sám před finskou brankou se mohl ocitnout Svetlakov, ale nezpracoval puk.

Po 24 vteřinách třetí třetiny už inkasoval i Georgijev, který se vrátil do branky, přestože úspěšné semifinále s USA (2:1) odchytal Samsonov. Rusové ztratili puk ve středním pásmu a Laine z levého kruhu střelou zápěstím přes obránce vyrovnal. Další velkou šanci měl Hintz, ale ruský gólman zasáhl. 

Udeřili naopak Rusové, kteří díky Svetlakovově ráně po 77 vteřinách opět vedli. Ve 48. minutě nedokázal zvýšit zblízka Lauta, místo toho přišel obrat. Nejproduktivnější hráč turnaje Puljujärvi nabil na pravý kruh na vyrovnání Ahovi.

Rusové potom odolali při Provorovově trestu, ale Sergejevovo vyloučení zužitkoval v 59. minutě tečí Saarijärviho pokusu od modré čáry kapitán Rantanen. Následně putoval do kabiny s trestem do konce utkání Kameněv.

Šest vteřin před koncem třetí třetiny tečoval Provorovovu střelu za Kähkönena Svetlakov, ale jen oddálil finskou radost do nastavení. Kapanen si pohrál s ruskou defenzivou, objel branku a zasunul puk k pravé tyči.

Finsko - Rusko 4:3 v prodl. (0:1, 0:0, 3:2 - 1:0)

Branky a nahrávky: 41. Laine (Aho, Puljujärvi), 51. Aho (Puljujärvi, Laine), 58. Rantanen (Saarijärvi, Kalapudas), 62. K. Kapanen (Saarela) - 5. Kameněv (Provorov, Lazarev), 42. Svetlakov, 60. Svetlakov (Provorov, Rykov). Rozhodčí: Iverson (Kan.), Pitoscia - Oliver (oba USA), Pihlblad (Švéd.). Vyloučení: 2:5, navíc Kameněv (Rus.) 10 min. a do konce utkání. Využití: 1:1. Diváci: 13 479.

Konečné pořadí:

1. Finsko,

2. Rusko,

3. USA,

4. Švédsko,

5. ČR,

6. Kanada,

7. Slovensko,

8. Dánsko,

9. Švýcarsko,

10. Bělorusko - sestup.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články