Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Finové v divoké přestřelce udolali Kanadu, Dánové byli blízko senzaci

Helsinky – Dramatickou bitvu mezi domácím Finskem a Kanadou o postup mezi nejlepší čtyři zvládli lépe Seveřané a v duelu plném obratů nakonec zvítězili 6:5. Blízko velkému překvapení byli mladí Dánové v duelu s Ruskem. Ještě minutu před koncem vedli nad favoritem 3:2, v poslední minutě poslední třetiny ale srovnal Vladislav Kameněv, který poté v poslední sekundě prodloužení rozhodl o výhře Ruska 4:3. Na šampionátu končí i Slovenko, které podlehlo Švédsku 0:6. 

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Finsko "20" - Kanada "20"

Finové sice prohrávali 0:2 a poté 2:3, ale v závěru druhé třetiny Saarela a Nättinen dostali domácí celek před 13 016 diváky v Hartwall Areně poprvé do vedení. Ve 44. minutě vyrovnal v přesilovce Marner, Finsko se opět radovalo za 67 vteřin po trefě Aha, za dalších 96 sekund znovu v početní výhodně smazal ztrátu Marner.

V 55. minutě rozhodl v přesilovce pěti proti třem Laine, který se na výhře podílel dvěma góly a jednou asistencí. Branku a dvě přihrávky zaznamenal Aho, po třech asistencích nasbírali Juolevi a Puljujärvi, který si v čele produktivity polepšil na 15 bodů z pěti utkání. Kanada zůstane potřetí z posledních čtyř světových šampionátů bez medaile. 

Dánský David málem skolil Goliáše

Dánové na gól Korškova ze třetí minuty odpověděli ve druhé třetině. Ve 23. minutě vyrovnal po rychlém protiútoku Markus Jensen a v polovině utkání otočil stav z dorážky Olsen. Rusové smazali ztrátu až v 53. minutě, kdy zužitkoval tlak zblízka Lauta.

Za 125 vteřin se ale znovu radovali Dánové, jejichž největším úspěchem bylo dosud osmé místo z loňského šampionátu v Kanadě. Z úhlu se trefil bekhendem z další dorážky Christensen. Nápor Rusů při power play ale přinesl gól Kameněva, jenž v nastavení po přihrávce Provorova prostřelil gólmana Lillieho ještě jednou.

"Pomůže nám to, stmelí nás to, abychom hráli srdcem a bez chyb," řekl Kameněv po odvrácení možného největšího překvapení v historii juniorských světových šampionátů. "Chci se omluvit našim rodičům. Bylo to opravdu o nervy, ale vyhráli jsme, a to je hlavní," doplnil útočník Radel Fazlejev. 

Suverénní Švédové, kteří jako jediní na turnaji neztratili ani bod, porazili obhájce bronzu Slovensko jednoznačně 6:0. Seveřané přestříleli soupeře poměrem 55:17 a gólman Linus Söderström udržel podruhé na šampionátu čisté konto. 

Do boje o udržení vykročili v sérii na dva vítězné zápasy lépe Švýcaři, kteří porazili nováčka Bělorusko 5:1. 

Čtvrtfinále:

Rusko - Dánsko 4:3 v prodl. (1:0, 0:2, 2:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 3. Korškov (Kraskovskij, Rykov), 53. Lauta (Dergačov, Fazlejev), 60. Kameněv (Lauta, Provorov), 65. Kameněv (Provorov, Svetlakov) - 23. Markus Jensen (Holmberg, Olsen), 30. Olsen (K. Jensen, Nielsen), 55. Christensen (Krogsgaard). Rozhodčí: Rantala (Fin.), Wiegand - Kaderli (oba Švýc.), Hribar (Slovin.). Vyloučení: 2:1, navíc Korškov (Rus.) 10 min. Bez využití. Diváci: 8869. 

Švédsko - Slovensko 6:0 (2:0, 1:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 6. Eriksson Ek (Forsbacka-Karlsson), 12. Lindblom (Holmström, Kempe), 31. Ehn (Lööke), 44. Kempe (Lindblom, Englund), 46. Lööke (Forsbacka-Karlsson), 57. A. Nylander (Timashov, Pettersson). Rozhodčí: Ansons (Lot.), Sylvain (Kan.) - Otmachov (Rus.), Waldejer (Nor.). Vyloučení: 6:7. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 3796.

Finsko - Kanada 6:5 (1:2, 3:1, 2:2)
Branky a nahrávky: 20. Laine (Aho, Puljujärvi), 27. Kalapudas (Juolevi, Tuulola), 36. Saarela (Puljujärvi), 38. Nättinen (Saarela, Juolevi), 45. Aho (Puljujärvi, Laine), 55. Laine (Juolevi, Aho) - 6. Konecny (Quenneville, Stephens), 11. Strome (Gauthier, Crouse), 28. Crouse (Virtanen), 44. Marner (Point, Sanheim), 46. Marner (Point). Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Pitoscia - Oliver (oba USA), Pihlblad (Švéd.). Vyloučení: 6:9. Využití: 2:2. Diváci: 13.016. 

O udržení - 1. zápas:

Švýcarsko - Bělorusko 5:1 (1:1, 2:0, 2:0) 
Branky a nahrávky: 7. Rod (Kessler), 36. Malgin (Meier, Riat), 39. Riat (Malgin, Meier), 52. Privet (Hischier), 59. Meier (Suter, Malgin) - 2. Bujnickij (Veremjov). Rozhodčí: Konc (SR), Pešina (ČR) - Jensen (Dán.), Sormunen (Fin.). Vyloučení: 4:8, navíc Vasilčuk (Běl.) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 453. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články