Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Finové potrestali české hrubky. Nadělili Timonenovi dárek v podobě výhry 3:0

Čeští hokejisté dělali individuální chyby, za které zaplatili. Prohráli i druhé utkání Turnaje Karjala pod vedením kouče Miloše Říhy staršího a skončí už jistě poslední. Po porážce 2:3 v Praze se Švédy padli 0:3 v Helsinkách s Finy, kteří připravili před utkáním slavnostní ceremoniál pro dlouholetého reprezentačního beka Kimmo Timonena, jehož dres byl vyvěšen pod strop haly. Bývalého obránce pak potěšili góly Ruotsalainena, Nättinena a Manninena.

Brankář Bartošák dostal od Finů tři branky
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA autor: Heikki Saukkomaa

Duel začal kvůli dlouhé rozlučce a vyvěšení dresu velké postavy finského hokeje Kimma Timonena o 25 minut později. Čekání na úvodní buly vybruslili mnohem rychleji Finové, jimž patřila úvodní třetina, do skóre svou převahu promítli ale pouze jednou.

Na konci první minuty zazvonil na tyč pokusem od modré čáry Kivihalme a Ruotsalainen dorážel, jenže Bartošák mu lapačkou sebral radost z úvodní trefy. O chvilku později se proti pravidlům provinil Zdráhal, v přesilovce zblízka neuspěl Aaltonen.

"Finové byli rychlejší. Možná na začátku, kdybychom dali nějaké šance v první třetině... Domácí ale byli namotivovaní a my jsme to nezvládli. Nebyli jsme na ně připravení, zatímco oni drželi vysoké tempo po dobu celého zápasu, a my jsme se naopak nedrželi některých věcí, co jsme hráli proti Švédům," nehledal alibi forvard David Tomášek.

V polovině třetiny po Tomáškově ráně do tyče uzamkli Češi domácí výběr před gólmanem Vehviläinen, ten ale odolal. Pak se hra opět přestěhovala před Bartošáka, jenž stihl zasáhnout při Rajalově teči. Ve 13. minutě už ale Ruotsalainen srovnal účty v osobním minisouboji s českým brankářem, když proti němu jel sám a zakončil chytře po ledě mezi betony.

Manninen mohl vzápětí přidat druhý gól, z dobré pozice však přestřelil. Nakládalův trest znamenal další starosti, ale i Kousalovu obrovskou příležitost. Na Vehviläinena však ani nadvakrát nevyzrál. Následovaly velké šance v podání Finů, Bartošák si ale s notnou dávkou štěstí poradil.

"Musíme před soupeřem smeknout klobouk, jsme na něj asi neměli. Nevím, o čem to bylo. Finové hráli prostě výborně odzadu. A já jsem kluky taky moc nepodržel. Nezasloužili jsme si vyhrát," prohlásil sebekriticky gólman Bartošák.

Finům pomohly chyby Krejčíka

Druhé dějství bylo herně vyrovnanější, jenže Finové šli mnohem důrazněji za góly. Český tým jim to ale zároveň umožnil. Ve 27. minutě pálil Pesonen, Bartošákem vyražený puk si chtěl zpracovat Krejčík, jenže mimo jeho zorný úhel ho napadal Joonas Nättinen, upálil kotouč českému bekovi z hole a Bartošák ho našel až za svými zády.

Finové se pak dvakrát provinili proti pravidlům, jenže český tým tápal i v početní výhodě a Vehviläinenova nula nebyla ani v těchto fázích prakticky vůbec v ohrožení. Ve 33. minutě vyvážel puk Krejčík, jenže ho ztratil ve středním pásmu, Doudera sice ještě vyklekl první ránu, ale Manninen už byl neomylný. 

"Gól na 0:2 byla moje nešikovnost, měl jsem to odpálit, ne si s tím hrát. U toho dalšího to taky mělo jít dřív od hokejky. Mrzí mě, že jsem týmu vůbec nepomohl, místo toho jsem ho dvěma chybami srazil na kolena," sypal si Krejčík popel na hlavu.

Ani během třetího dějství nenašli Češi recept na pozorně hrající Finy, kteří si nechtěli koncovku zkomplikovat, a protože už nebyli tak aktivní směrem dopředu, příliš šancí k vidění nebylo. V závěru mohl ještě přece jen zvýšit Leskinen, Bartošák byl však proti.

Čisté konto vychytal Veini Vehviläinen. První starty v českém reprezentačním dresu si připsali bek Jan Štencel a útočník Radovan Pavlík.

Turnaj zakončí národní mužstvo v neděli proti dosud stoprocentnímu Rusku, které porazilo Švédsko 4:1 a už je jistým vítězem Karjaly. Zápas začne ve 12:30 SEČ.

Finsko - ČR 3:0 (1:0, 2:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 13. Ruotsalainen (Pesonen, Kivihalme), 27. Joonas Nättinen, 33. Manninen. Rozhodčí: Holm, Nord (oba Švéd.) - Jusi, Niskaken (oba Fin.). Vyloučení: 3:3. Bez využití. Diváci: 11.350.

Sestavy:

Finsko: Vehviläinen - Vittasmäki, Eronen, Kivihalme, Hakanpää, Ohtamaa, Pokka, Lehtonen, Lindbohm - Manninen, M. Aaltonen, Hartikainen - Pesonen, Ruotsalainen, Leskinen - Rajala, Palve, Pakarinen - Turunen, Tyrväinen, Joonas Nättinen. Trenér: Jukka Jalonen, Mikko Manner a Antti Pennanen.

ČR: Bartošák - Kolář, Nakládal, M. Doudera, Krejčík, Zámorský, D. Musil, Štencel, od 41. navíc Jordán - Sekáč, Nestrašil, D. Kubalík - H. Zohorna, Kousal, Tomášek - Řepík, R. Hanzl, R. Pavlík - Lenc, Horák, P. Zdráhal. Trenéři: Miloš Říha st., Robert Reichel a Karel Mlejnek.

Ohlas trenéra Miloše Říhy:

"Finové nás překvapili. V téhle atmosféře na nás vlítli a my jsme na to nedokázali zareagovat. Byť nám Bartošák vychytal šance, které domácí měli, tak jsme si dali dva takové ušmudlané góly sami. Ovlivnilo to celý zápas. Finové byli ve všem lepší; v bruslení, v kombinaci, prostě zaslouženě vyhráli. Nám nešly nohy, takže jsme to ani zvládnout nemohli."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články