Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/2024

Finové otočili duel se Švédy a slaví triumf na turnaji

Švédské hokejové hry vyvrcholily závěrečným soubojem mezi severskými rivaly o celkové prvenství v posledním díle Euro Hockey Tour. Švédové sice měli v tabulce jednobodový náskok a v zápase vedli 1:0, ale výběr Suomi duel otočil třemi góly a po výhře 3:1 oslavil jak vítězství na turnaji, tak v celém seriálu.

Utkání Švédsko - Finsko
zdroj: Reuters autor: TT NEWS AGENCY

Již ve třetí minutě dostal kotouč do švédské branky tečující Palola, jenže sudí při konzultaci s kolegou u videa zjistili, že holí hrál až příliš vysoko a gól neuznali. Ve 12. minutě pomohla po Vaakanainenově nahození domácímu brankáři Andersi Nilssonovi horní tyč.

Před polovinou základní doby prokázal ofenzivní schopnosti švédský zadák Ekman-Larsson, jenž přesnou střelou zápěstím z kruhu zužitkoval početní výhodu a poslal Tre kronor do vedení. Jenže právě hvězdný bek poslal těsně před přestávkou Švédy pouze do tří, a to na 73 vteřin.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Švédsko - Finsko

Finové měli navíc spoustu času na poradu. Dvojnásobnou početní výhodu sice ve vyrovnání nepřetavili, ale standardní přesilovku už ano. Mezi kruhy pohotově tečující Jormakka vyrovnal. Přesně za dvě minuty dovršil obrat Savinainen. V 57. minutě sice neuspěl ze sóla Pesonen, jenže power-play Švédů přece jen přinesla pojistku z Ahovy hole.

Svěřenci kouče Lauriho Marjamäkiho tak ještě zvýraznili i celkové vítězství v seriálu Euro Hockey Tour, které měli jisté už před utkáním. Výhrou dopomohli k druhé příčce Česku, jež nasbíralo o sedm bodů méně. Třetí skončilo o další bod zpět Rusko a poslední Švédsko, mužstvo úřadujících mistrů světa.

Švédské hokejové hry ve Stockholmu, turnaj Euro Hockey Tour:

Švédsko - Finsko 1:3 (0:0, 1:0, 0:3)

Branky a nahrávky: 30. Ekman-Larsson (J. Klingberg) - 42. Jormakka (Riikola, Ikonen), 44. Savinainen (Teräväinen), 60. S. Aho (Antilla). Rozhodčí: Gofman, Olenin (oba Rus.) - Persson, Malmqvist (oba Švéd.). Vyloučení: 5:5, navíc Ekman-Larsson (Švéd.) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 6750.

Švédsko: A. Nilsson - J. Klingberg, E. Gustafsson, A. Larsson, Ekman-Larsson, Almquist, Wikstrand, Brännström, Pilut - L. Andersson, Zibanejad, Janmark - Pettersson, Backlund, Kempe - J. de la Rose, J. Larsson, Pääjärvi - Jonsson Fjälň Norman, J. Nilsson - C. Klingberg. Trenér: Rikard Grönborg.

Finsko: Säteri - Honka, Kivistö, Pokka, Vaakanainen, Jokiharju, Riikola, Juolevi - Teräväinen, S. Aho, Savinainen - Ikonen, J. Pesonen, Kiiskinen - Palola, Sallinen, Jormakka - Antilla, M. Niemi, Enlund - Rajala. Trenér: Lauri Marjamäki.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články