Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Finové deklasovali český tým a vyhráli s ním poprvé v sezoně. Kváču střídal Stezka

Dominantní výkon ve všech aspektech hry. Finové porazili českou reprezentaci poprvé v sezoně, a to jednoznačně 6:1. Svěřenci Kariho Jalonena po vítězství nad Švédy (2:1 v prodloužení) na finské hokejisty nestačili a utkání ztratili především ve druhé třetině, kterou nezvládli 0:4. Petra Kváču po čtvrté trefě Suomi střídal Aleš Stezka. Dvě branky obstaral Arttu Ruotsalainen. Debakl jen zmírnil ve 42. minutě Hynek Zohorna. Přímý přenos posledního utkání českého týmu proti Švýcarům sledujte v neděli od 11:50 na programu ČT2 a ČT sport Plus.

Pro hokejovou reprezentaci jde o nejvyšší porážku od semifinále loňského mistrovství světa právě ve Finsku, v němž podlehla stejným výsledkem Kanadě. Větším rozdílem skončil vzájemný duel samostatného českého týmu s Finy pouze jednou - na den přesně před 11 lety ve Stockholmu rovněž na turnaji pořádaném Švédy prohráli Češi 0:7.

Už ve druhé minutě se proti pravidlům provinil Flynn a Češi se museli bránit ve čtyřech, ale odolali bez úhony. Poklidný úvod přinesl první větší možnost až v desáté minutě, kdy se po nahození Kempného dostal k puku Chlapík, v ideální pozici mezi kruhy našel kapitána Kováře, ale s jeho střelou si poradil finský gólman Jatkola.

Ve 12. minutě prohrál souboj u podélného hrazení obránce Zábranský, po rychlé kombinaci pálil z dobré pozice těsně za kruhy Matinpalo a Finové vedli. Uběhly přesně tři minuty a český tým už měl dvoubrankové manko. Sallinen našel parádní nahrávkou na zadní tyčku najíždějícího Aaltonena, pro kterého nebyl problém trefit odkrytou část branky.

"Myslím, že i když jsme dopřáli soupeři dva velmi snadné góly, tak jsme odehráli podle mého názoru celkem povedenou první třetinu. Hráli jsme v ní velmi dobrý hokej. V té druhé jsme ale udělali opravdu mnoho chyb," hodnotil kouč Jalonen.

Brzy po přestávce klesly naděje českého týmu na návrat do zápasu ještě více. Aaltonen sice v obrovské šanci minul, jenže už 69 sekund po začátku druhé části přidal třetí zásah Ruotsalainen, kterého po závaru před Kváčovým brankovištěm našel povedenou zadovkou Oksanen. Oba Finové si úspěšnou spolupráci zopakovali a po čtvrtém gólu nahradil Kváču v brance Stezka.

Jako první z Finů v utkání pykal Matinpalo. Černoch měl v přesilovce velkou šanci snížit, jenže z úhlu odkrytou branku minul. Krátce po skončení početní výhody tísněný Kovář usměrnil puk v nelehké pozici mimo. Dva na jednoho pak jeli Flek s Musilem, jemuž při zpracování odskočil kotouč přímo k Jatkolovi. Stezka udržel čistý štít do 29. minuty, kdy propálil vše před sebou ranou od modré čáry Saarijärvi a s pomocí tyčky zvýšil už na 5:0. Ve 37. minutě navíc uspěl střelou pod Stezkovu ruku Jääskä.

"Celé se nám to zlámalo, jak jsme dostali ty góly. Přestali jsme hrát a koukali se vždy jen na toho jednoho kluka, který hrál s pukem. Nikdo to moc nechtěl. Ale i takové zápasy jsou. Jen doufám, že je to pro nás užitečná lekce, z které si něco vezmeme a proti Švýcarům předvedeme jiný výkon," prohlásil kapitán Jan Kovář.

Jatkola držel nulu až do poloviny 42. minuty, kdy po Smejkalově akci dorážkou na druhý pokus snížil Zohorna. Přesně po pěti minutách třetího dějství mohl skórovat Flek po sólu, finský gólman ale vytěsnil puk vyrážečkou. V 52. minutě zachránila branková konstrukce Stezku po Frimanově ráně, vzápětí na druhé straně tváří v tvář Jatkolovi neuspěl Smejkal.

"Mluvili jsme s hráči během druhé přestávky a chtěli jsme po nich, aby ukázali charakter a bojového ducha. Myslím, že třetí třetina pak byla z naší strany v pořádku. Celkově vzato jsme udělali hrozbě moc chyb. A výsledek sami znáte," mrzelo Jalonena.

Švédské hokejové hry v Malmö, součást Euro Hockey Tour:

Česko – Finsko 1:6 (0:2, 0:4, 1:0)

Branky a nahrávky: 42. H. Zohorna (Smejkal, Sobotka) - 12. Matinpalo (J. Aaltonen, J. Sallinen), 15. J. Aaltonen (J. Sallinen, Kossila), 22. Ruotsalainen (A. Oksanen, Jääskä), 24. Ruotsalainen (A. Oksanen), 29. Saarijärvi (Innala, Mattila), 37. Jääskä (J. Sallinen, Eronen). Rozhodčí: Björk, Holm - Nyqvist, Lundgren (všichni Švéd.). Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 1213.

Sestavy:

ČR: Kváča (24. Stezka) - Zámorský, Jordán, Kempný, J. Jeřábek, L. Zábranský ml., Klok, Mozík, Pýcha - Chlapík, Jan Kovář, H. Zohorna - Lakatoš, Sobotka, Smejkal - Flek, A. Musil, Flynn - O. Beránek, Černoch, Bambula - od 41. navíc M. Kovařčík. Trenér Kari Jalonen.

Finsko: Jatkola - Kemiläinen, Riikola, Saarijärvi, Lindbohm, Matinpalo, Friman, Eronen, Pulli - J. Aaltonen, Kossila, J. Sallinen - Ruotsalainen, Jääskä, A. Oksanen - Hännikäinen, Mattila, Kuokkanen - Innala, Ikonen. Trenér: Mikko Manner.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články