Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
CBK Mersin - ZVVZ USK Praha

Finky budou hrát senzačně na mistrovství světa o zlato, Kanada poprvé ve finále chybí

Hokejistky Kanady podlehly v semifinále mistrovství světa v Espoo domácímu Finsku 2:4 a poprvé v historii budou chybět na velké mezinárodní akci ve finále. Finky čekají v nedělním boji o zlato Spojené státy americké, které porazily Rusko jednoznačně 8:0 a budou útočit na pátý triumf v řadě. Finky už postupem do finále dosáhly na historický počin.

Zklamané hokejistky Kanady
zdroj: AP autor: Jussi Nukari

"Znamená to strašně moc. Už to muselo přijít. Toužily jsme po tom hodně dlouho, věděly jsme, že je to možné. Myslím, že to změní hodně názorů na ženský hokej, že jsou v něm jen dva týmy. Každý to může dokázat, když věří tomu, co dělá," prohlásila finská útočnice Michelle Karvinenová.

Kanaďanky se sice už ve třetí minutě dostaly do vedení díky brance Jamie Rattrayové, v závěru úvodní třetiny ale při vyloučení Laury Fortinové vyrovnala Ronja Savolainenová a ve 27. minutě otočila stav při trestu Laury Staceyové v další přesilovce Jenni Hiirikoskiová.

Za 63 sekund vyrovnala chytrou zadovkou Loren Gabelová, ale v 37. minutě vrátila Finkám vedení Susanna Tapaniová.

Deset minut před koncem Kanaďanky dostaly puk do branky, ale byla při tom atakována gólmanka Noora Rätyová. Výhru Finska zpečetila 38 sekund před koncem při power-play do prázdné branky Savolainenová.

"Věděly jsme, že mají dobrý tým. Známe je už dlouhá léta a také víme, že Noora (Rätyová) je jedna z nejlepších brankářek na světě. Bylo nám jasné, že to bude boj. Rozhodly maličkosti," uvedla kapitánka kanadského týmu Brianne Jennerová.

Kanaďanky jsou s 10 zlatými a osmi stříbrnými medailemi nejúspěšnější zemí v historii MS hokejistek. Druhé USA mají opačnou bilanci osmi titulů a deseti druhých míst.

Kanaďanky navíc na rozdíl od Američanek nechyběly ve finále ani na jednom ze šesti olympijských turnajů žen, kde posbíraly čtyři zlaté a dvě stříbrné medaile.

Kanonádu Američanek proti Rusku řídila pěti body za tři branky a dvě asistence Hilary Knightová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články