Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Finále European Trophy ohrožuje nominaci na turnaj v Moskvě

Praha – Do dalšího sporu s reprezentací se dostaly hokejové Pardubice. Poté, co minulý týden na srazu před turnajem Karjala chyběl útočník Petr Koukal, protože Východočeši ještě dohrávali 1. kolo s Vítkovicemi, hrozí stejná komplikace i na předvánočním Channel One Cupu v Moskvě. Pardubice se v reprezentační pauze zúčastní finálového turnaje European Trophy v Salcburku a Koukala chtějí mít na akci k dispozici. Stejný postoj zastávají i České Budějovice, které v reprezentaci zastupuje brankář Jakub Kovář.

Kouč národního týmu Alois Hadamczik dopředu avizoval, že má v plánu oba hráče povolat na moskevský turnaj. Reprezentace je podle jeho názoru nad klubovými zájmy a kluby se zavázaly, že své hráče budou na reprezentační akce pouštět. S tím nesouhlasí manažer Pardubic Zbyněk Kusý: "Slavomír Lener na APK oznámil, že finalisté European Trophy budou mít k dispozici své hráče a ti nebudou nominováni na Channel One Cup," uvedl Kusý pro deník Sport.

Slavomír Lener se proti tomuto tvrzení ohrazuje, podle něj o žádný slib týkající se uvolnění nešlo, pouze o příslib, že Hadamczik bude ochoten s týmy jednat. Kusý je však neoblomný a propustku pro Koukala údajně nepodepíše. "Mám zodpovědnost vůči vlastníkům, partnerům i fanouškům. Nemůžu pustit elitního hráče a na vrcholnou klubovou akci vzít náhradníka z první ligy," stojí si za svým Kusý. "Pokud bude Kovář náhradníkem jako na Karjale, bude pro něj lepší odchytat turnaj v Rakousku," dodal sportovní manažer Českých Budějovic Josef Zajíc.

Alois Hadamczik: "Mojí morální povinností je nominovat nejlepší hráče podle svého mínění. V klubech mají vnímat hokej tak, jak je to v něm dané, a nepovyšovat zájmy klubu nad reprezentaci. Chci se domluvit, mělo by se ale začít komunikovat na úrovni majitelů klubů a vedení svazu. S Petrem Koukalem jsem už mluvil, chce hrát na nároďák."

Hadamczik postoj klubů nechápe, český hokej se podle něj skládá z extraligy a reprezentace. "Jestli upřednostníme turnaj, který je až třetí v pořadí, je to smutné," kroutí hlavou Hadamczik. "Chtějí snad kluby tvrdit, že European Trophy je pro hráče přínosnější než zápasy s Ruskem, Finskem a Švédskem? To je daleko důležitější konfrontace," dodal naštvaně reprezentační trenér pro Sport.

Zdroj
Deník Sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články