Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Finále Česko - Švédsko? Rád bych, usmíval se trenér Tří korunek Marts

Praha - Trenér švédských hokejistů Pär Marts navštívil Prahu, kde si prohlédl arénu pro chystané mistrovství světa. To se v České republice uskuteční příští rok v květnu - a Marts už skládal dohromady prognózy, kdo si zahraje ve finálovém souboji.

Pär Marts
zdroj: EPA autor: Claudio Bresciani

"Rádi bychom se tu cítili jako doma, a to je důvod, proč jsme tady. Je pro nás dobré vidět, jak vypadá aréna, šatny, jak daleko je to do Tipsport Areny a třeba i to, jak je velký provoz, protože tam budeme trénovat," uvedl Marts. Tre kronor pod vedením bývalého forvarda narazí ve skupině v Praze vedle dalších i na český tým, Kanadu či Švýcarsko. "Bylo by fajn si pak s Čechy zahrát znovu ve finále," prohlásil Marts.

Cokoliv však nyní předpovídat směrem k šampionátu, je velmi složité. "Je těžké předpovídat takhle dopředu. Pokaždé začínáte od nuly a potřebujete vyhrávat zápasy, o tom to celé je. A je to všude stejné, ať ti hráči hrají kdekoliv," konstatoval Marts. "Základním klíčem je vybrat ty správné hráče, ať už ze Švédska nebo NHL. V Severní Americe máme teď přes 140 hráčů, dalších 26 jich je v Rusku a 15 ve Švýcarsku, kam teď mířím se podívat na pár zápasů. Ale to je moje práce," dodal.

  • "Je to něco speciálního mít tuhle práci, ale je dobré, že máme odkud brát. Na minulém mistrovství jsme měli v Minsku nezkušený tým a skončili jsme třetí. Švédský hokej je dobrý, když má předvést nějaký výkon. A já doufám, že budeme mít zase výborný tým," říká Marts o šancích jeho výběru.

Bez ohledu na to, zda budou daní hráči z NHL či Evropy, chce mít k dispozici nejlepší reprezentanty. "Ztíží nám to pak zranění hráčů, také musíme čekat, kdo bude k dispozici z týmů v Americe... To jsou důležité dvě věci. Ale tento rok končí základní část NHL před polovinou dubna a budeme mít tři týdny na to, abychom věděli, kdo bude v týmu, což je dobré," pochvaloval si Marts.

Utkání Švédsko - Česko
zdroj: ČTK/ITAR-TASS autor: Elena Rusko

Trenérům naopak vše komplikuje nabitý program během sezony, do něhož přibyla Liga mistrů, navíc Kontinentální liga kromě domácího turnaje Channel One Cup nehodlá přerušovat chod základní části kvůli turnajům Euro Hockey Tour. Každý kouč se s tím musí vypořádat po svém.

"Máme problém; hraje se Champions League, bude se ještě hrát v Rusku, chce to vstřícnost od trenérů a generálních manažerů, aby nám neříkali: 'Neberte toho na přípravný turnaj, neberte onoho.' Ale to je stejné asi i tady u vás. Je to těžká situace pro federaci IIHF. A docela velký problém," prohlásil Marts.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články