Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Finále bude kanadsko-ruské, USA čeká po porážce 0:4 duel s Českem

Praha – Finálovým soupeřem kanadských hokejistů budou po výhře nad USA 4:0 Rusové. Sborná rozhodla vyrovnaný zápas až v posledních dvanácti minutách, trefili se Mozjakin, Ovečkina a Šipačov. Výhru pečetil do prázdné branky Malkin. Gólman Sergej Bobrovskij udržel poprvé na turnaji čisté konto a připsal si i asistenci u vítězného gólu. Američané si zahrají o bronz s českým výběrem.

První nebezpečí před americkou branku dovezli Panarin s Dadonovem, avšak Hellbuyck by připraven i na dorážku. Vzápětí neměl strážce americké branky přehled o Čudinovově střele, ale včas vykopl levý beton. Na druhé straně se před Bobrovským po skvělé přihrávce zpoza jeho zad zjevil úplně volný Vesey.

Američané se dlouho nemohli usadit v útočné třetině, naopak Rusové zkoušeli pálit z uctivé vzdálenosti. Situace se změnila až při první přesilovce týmu ze zámoří. Faulkovu ránu od modré čáry tečoval Bonino, poté Krug nahodil puk před branku, kde dorážel Lee. Bobrovskij byl připraven. Moses už ve vyrovnaném počtu hráčů na ledě zkusil překvapit Bobrovského rychlým objezdem branky. Puk poskakoval po brankovišti, ale Rusové ho stačili před Hendricksem uklidit do bezpečí. Malkin se v závěru třetiny prosadil před Hellbuycka, ale ten Američany podržel jistým zákrokem.

Plotnikov ihned po úvodním buly druhé třetiny prověřil amerického gólmana. Poté dvakrát zahrozil Tichonov – poprvé po teči střely od modré, podruhé se už už dostával k dorážce Mironovovy střely. V 29. minutě se nadvakrát neprosadil Kovalčuk, Rusové začali aktivněji bruslit a začínalo jich být plné hřiště. Pomohla k tomu i první přesilovka Rusů, kterou ovšem hokejisté sborné navzdory tlaku nedokázali využít.

Poté zahrozili po odmlce i hráči USA. Lee ve velké šanci minul odkrytou branku Rusů, rozhodčí však již signalizoval postavení útočícího hráče v brankovišti. V posledních sedmi minutách třetí třetiny přebruslovali pro změnu Američané Rusy. Smith tváří v tvář Bobrovskému neuspěl, Eichel ve vyložené šanci nedokázal přesněji zamířit.

Rozhodla poslední dvanáctiminutovka

I třetí třetina se nesla ve vysokém tempu. Rusové v obraně chybovali, Bobrovskij ale proti Mosesovi skvěle zakročil. Vzápětí se nechal zbytečně vyloučit Larkin, který hrábl po Panarinovi v útočné třetině. Sborná ale ve výhodě nic kloudného nevymyslela.

Až ve 48. minutě si nabruslil mezi kruhy Mozjakin a milimetrově přesnou ranou pod horní tyčku rozvlnil síťku za Hellbuyckem. To Rusy vybudilo k větší aktivitě, na americkou branku šla jedna střela za druhou. Ovečkin, který posílil tým až na semifinále, využil chyby obrany a trefil škvíru mezi Hellbuyckovými betony – 2:0.

Larkin neproměnil šanci v oslabení, a tak znovu udeřili Rusové – Šipačov v nelehké situaci z úhlu v 56. minutě překonal Hellbuycka. Více než čtyři minuty před koncem zápasu vyzkoušeli hráči ze zámoří hru bez brankáře. Marně, na obrat už chyběl čas i síly. Tečku zařídil gólem do opuštěné americké branky Malkin.

USA - Rusko 0:4 (0:0, 0:0, 0:4)

Branky a nahrávky: 48. Mozjakin (Bobrovskij), 51. Ovečkin, 56. Šipačov (Kuljomin, Mozjakin), 59. Malkin (Ovečkin). Rozhodčí: Wehrli (Švýc.), Rönn (Fin.) - Dahmén (Švéd.), Mills (Kan.). Vyloučení: 3:2. Bez využití. Diváci: 14 938.

USA: Hellebuyck - Faulk, Krug, S. Jones, Reilly, Murphy, Moore, Gardiner - Coyle, Bonino, Lee - B. Smith, Arcobello, Vesey - Nelson, Eichel, Lewis - Moses, Larkin, Hendricks. Trenér: Todd Richards.

Rusko: Bobrovskij - Bělov, Jakovlev, Antipin, Kulikov, Mironov, Čudinov - Plotnikov, Tichonov, Ovečkin - Mozjakin, Malkin, Kuljomin - Tarasenko, Šipačov, Panarin - Dadonov, Anisimov, Kovalčuk. Trenér: Oleg Znarok.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články