Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Favorizovaný Třinec dvakrát vedl, ale naposled se smály Vítkovice

Třinec potvrzoval roli favorita, byl úspěšnější téměř ve všech statistikách a dvakrát vedl i na góly, ale soupeř z Vítkovic dvakrát vyrovnal a v poslední třetině rozhodl. V severomoravském derby vyhrál Třinec sedm z posledních osmi zápasů, ale tentokrát Vítkovice nečekaně vybojovaly druhou výhru. Rozhodl Martin Dočekal, který dal gól po pěti měsících.

Třinec v minulém kole po výborném výkonu porazil Hradec Králové 6:0, v derby se ale prosazoval ztěžka. "Nevím, asi jsme to měli v hlavě. Soupeř hraje o přežití a bylo to znát," řekl domácí bek Milan Doudera. "Rozhodly naše chyby, všechny tři góly jsme jim darovali. Většinu času jsme hráli u nich v pásmu, ale oni dobře bránili, nedostávali jsme se do šancí. Hosté čekali na naše chyby a na úniky, z toho padl i rozhodující gól," dodal.

Třinec postrádal elitního útočníka Wolského, který se podle slov trenéra Václava Varadi potýkal už před minulým utkáním se zdravotním problémem v horní části těla. Domácí gólman Jakub Štěpánek nastoupil poprvé proti Vítkovicím, za které v sezoně 2006/07 debutoval v extralize a později s nimi získal i stříbro.

Třinec přežil v úvodu gólovou šanci Šišovského a v osmé minutě udeřil. K osamocenému Chmielewskému se k levé tyčce trochu se štěstím odrazil puk a šancí nepohrdl. Vítkovičtí zahrozili v oslabení. Po špatné přihrávce Vrány se dostal do úniku Mallet, ale minul branku. Stejný hráč si spravil náladu v závěru třetiny, kdy před brankou zachoval chladnou hlavu, poslal Štěpánka na druhou stranu a skóroval do prázdné.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Třinec - Vítkovice

Na začátku prostřední části se před Dolejšem zjevil Marcinko, ale trefil jen beton. Aktivnější Třinec šel přesto do vedení, v přesilové hře se trefil po vyhraném vhazování od modré čáry Doudera. Hostujícímu mužstvu však opět vyšel závěr třetiny a Schleissova střela z pravého kruhu k bližší tyči prošla až za Štěpánkova záda.

"Kuba Štěpánek stál nahoře a asi si myslel, že to jejich útočník vyhazuje, protože když jsem střílel, byl narovnaný. Myslím si, že vůbec nevěděl, že střílím," domníval se Schleiss správně. "Důležité bylo, že jsme srovnali skóre před koncem třetin, udržovalo to pozitivní energii," doplnil Rostislav Klesla, asistent trenéra Vítkovic.

Třinec se ve třetí třetině tlačil dopředu, jenže do vyložené šance se nedostal. Navíc v 50. minutě ujel domácím Dočekal, který uspěl střelou mezi betony. Vítkovický útočník skóroval poprvé od úvodního kola a po 32 utkáních bez gólu.

"Je to velká úleva. Spadl ze mě největší kámen, jaký mohl," oddechl si Dočekal. Na nájezd si věřil a využil i rady trenéra brankářů Martina Pruska. "Dával jsem pozor na poradě, že jejich brankář dostává hodně góly mezi nohy. Tak jsem to tam dal," uvedl autor vítězného gólu.

Domácí se ve zbytku zápasu včetně více než minutové hry bez brankáře na nic extra nezmohli. "Závěr jsme si už pohlídali. Třinec byl nervózní, protože na tohle není zvyklý. Chtěl hrát rychle nahoru, z čehož ale dělal zakázaná uvolnění," vysvětloval si Schleiss domácí nepřesnosti. "Dobře jsme to taky odházeli. Mají tady dobré mantinely, které puk zrychlují. Jak do toho bouchnete o okno, tak letí hned nahoru. To nám také pomohlo. Získali jsme zlaté body," podotkl Schleiss.

Turbulentní týden zažil Štěpánek - s Mladou Boleslaví byl v polovině utkání střídán, proti Hradci Králové vychytal nulu a po derby přiznal, že se všem gólům dalo zabránit.

"Necítil jsem se úplně špatně, nepřemýšlel jsem nad tím, že to je proti Vítkovicím. Jsem pryč deset let, to je dlouhá doba a znám tam asi už jen dva hráče. I když jim samozřejmě přeju záchranu, teď jsem chtěl vyhrát za Třinec. Štve mě moc, že se to nepovedlo," mrzelo Štěpánka.

HC Oceláři Třinec - HC Vítkovice Ridera 2:3 (1:1, 1:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 8. Chmielewski (Marcinko, M. Stránský), 34. M. Doudera (Hrňa, M. Kovařčík) - 20. Mallet (Lakatoš), 38. Schleiss (J. Hruška, Štencel), 50. Dočekal (T. Kubalík, Štencel). Rozhodčí: Lacina, Stano (SR) - Hlavatý, Lederer. Vyloučení: 3:5. Využití: 1:1. Diváci: 5400 (vyprodáno).

Třinec: Štěpánek - Kundrátek, Gernát, D. Musil, Galvinš, M. Doudera, Zahradníček, od 41. navíc Adámek - M. Růžička, P. Vrána, Hrňa - Chmielewski, Marcinko, M. Stránský - O. Kovařčík, M. Kovařčík, Hrehorčák - Dravecký, Š. Novotný, Adamský. Trenér: Varaďa.

Vítkovice: Dolejš - Trška, Štencel, Dudas, L. Kovář, R. Černý, Výtisk, Gregorc - Schleiss, J. Hruška, Šišovský - Lakatoš, O. Roman, Roberts Bukarts - Mallet, R. Veselý, Dej - T. Kubalík, Werbik, Dočekal. Trenér: Trličík.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články