Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Fasel vhodil s Jágrem buly a vzpomínal, jak ho Reichel zlil šampaňským

Mezi čestnými hosty oslav 110 let českého hokeje byl i osmašedesátiletý René Fasel. V Tipsport Areně sledoval úvodní zápas Turnaje Karjala, v němž český tým podlehl Švédsku 2:3. Pro prezidenta Mezinárodní hokejové federace (IIHF) je Praha jedním z posledních míst, které navštíví ve funkci. Švýcar totiž na začátku listopadu oficiálně oznámil, že v roce 2020 v čele federace skončí.

René Fasel
zdroj: AP autor: Sergei Fadejčev

"Česká republika nebo Československo hrály v historii důležitou roli. Po válce jste například naučili hrát Sověty hokej. Navíc nikdy nezapomenu na lidi, se kterými jsem spolupracoval. Zvlášť na Miro Šubrta," řekl Fasel a vyzdvihl svého dlouholetého přítele a člena vedení IIHF. "Byl to můj mentor, když jsem začínal. Naučil mě toho strašně moc," ocenil Fasel už zesnulého českého funkcionáře, který je členem Síně slávy IIHF.  

Ocenil i přínos trenéra Vladimíra Kostky. "Společně s Anatolijem Tarasovem s Hansem Lindbergem vytvořili moderní hokej. A pak jsou tu samozřejmě Hašek, Jágr nebo Hlinka," vyjmenoval Fasel výrazné postavy českého triumfu na olympijských hrách v Naganu. "Finále proti Rusku bylo neuvěřitelné. Byl to skvělý moment pro vaši historii a moment, na který jste právem hrdí," řekl Fasel.  

Jeho vztah s českým hokejem ale nebyl vždy idylický. A zkušený funkcionář si to dobře uvědomuje. Napjaté vztahy panovaly od mistrovství světa ve Finsku 1997, kdy bylo po bitce v zápase s Kanadou suspendováno několik českých hráčů. "A když mě poté Češi kdykoliv viděli, hned začali bučet. Celá aréna bučela nebo pískala," vzpomínal Fasel.

Po triumfu českého týmu na šampionátu v Hannoveru 2001 jej poté v kabině zlil kapitán Robert Reichel šampaňským. "Když jdete do kabiny poté, co tým něco vyhraje, je to vždy zisk. Robert tam čekal a dal mi sprchu. Něco podobného se mi stalo jen jednou jedinkrát," usmíval se při té vzpomínce šéf světového hokeje.  

"Dnes už je to mnohem lepší," uvedl poté, co vhodil čestné buly v zápase proti Švédsku. A dočkal se i potlesku, i když možná proto, že puk společně s ním na plochu vhodil Jaromír Jágr. Fasel už s předstihem oznámil, že za dva roky ve funkci skončí a už kandidovat nebude. "Po šestadvaceti letech potřebujeme změnu. Nový hnací motor, navíc mi bude sedmdesát. To je nejlepší důvod skončit," řekl Fasel, jenž v čele IIHF stojí od roku 1994. "A taky je lepší odejít, když si lidi řeknou, je škoda, že odchází, než abyste odešel, že vás vyhodili, protože jste neuměl odejít včas sám," podotkl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články