Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

Fasel jednal v Bělorusku o MS. Klidně ho uspořádáme sami, říká Lukašenko

Osud hokejového šampionátu zůstává nejasný. Šéf IIHF René Fasel jednal s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem, který mu sdělil, že Bělorusko je případně připravené turnaj uspořádat i bez spolupořadatele Lotyšska. IIHF je kvůli napjaté politické situaci v zemi pod tlakem, aby Bělorusku šampionát odebrala.

Lukašenko, jenž je kritiky nazýván "posledním evropským diktátorem", dnes uvítal Fasela srdečně. "Když Lotyšsko pořádání turnaje odřekne, tak zorganizujeme celý šampionát v Bělorusku a bude to nejlepší mistrovství světa v historii," řekl mimo jiné Lukašenko.

Lotyšští představitelé už loni na podzim uvedli, že vzhledem k situaci v Bělorusku si spolupořadatelství s Minskem neumějí představit. IIHF v listopadu přiznala, že je situací v Bělorusku znepokojena, mimo jiné i proto, že panují pochybnosti o zvládání koronavirové pandemie v zemi. Šampionát se má konat od 21. května do 6. června.

Je nám líto, video expirovalo.
Bělorusko MS klidně uspořádá samo, řekl Lukašenko na schůzce Faselovi

Běloruskem zmítají protesty od sporných prezidentských voleb z loňského srpna, za jejichž vítěze úřady opět vyhlásily Lukašenka, vládnoucího zemi již déle než čtvrtstoletí.

Podle opozice byly výsledky voleb zfalšované, neuznala je ani Evropská unie, která uvalila sankce na Lukašenka a jeho spolupracovníky, zodpovědné za falšování voleb a porušování lidských práv během potlačování protestů. Při nich dochází k masovým zatýkáním a násilnostem ze strany policie.

Lukašenko nicméně situaci v zemi bagatelizoval a Fasela ubezpečil, že v Bělorusku je bezpečno. "U nás protestující a nespokojení lidé neřádí ve vládních budovách," řekl s narážkou na nedávné události v americkém Kapitolu. "Z hlediska vývoje demokratického procesu je u nás úplně normální situace," dodal.

O pořadatelích mistrovství světa by měla rada IIHF definitivně rozhodnout na zasedání 25. a 26. ledna.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články