Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Thomas Cup 2024

Farda: Jágr se dostal do životní formy

Brno - Za životní označil formu Jaromíra Jágra na turnaji Richard Farda, mistr světa z roku 1972. Jágr podle něho zastává roli vůdce týmu, strhává svým příkladem spoluhráče a čtvrtfinálový obrat s Finy byl hlavně jeho dílem.

Je nám líto, video expirovalo.
Richard Farda a Rudolf Baťa hosty Hokejového poledne

Farda vyzdvihl Jágrovu vynikající kondici. "Dokázal se na turnaj velice dobře připravit, což po čtyřicítce není tak snadné. Sám jsem to zažil na sklonku kariéry, kdy jsem zápolil s mladšími soupeři. Úspěch v tomto věku vyžaduje sebeobětování v tréninku a dřít ještě více než za mlada," podotkl Farda.

Finští hráči měli s bráněním největší české hvězdy značné problémy. "Nechávali mu o něco více prostoru, což Jágr dokázal hned využít. Zdálo se mi, že obránci nevěděli, jak jej zablokovat a odstavit od puku. Možná z něj měli respekt. Nebo se také báli, že při bránění natěsno budou chybovat," řekl Farda.

Richard Farda o Jágrově výkonu: "Byl k nezastavení, uplatňoval svoji sílu v osobních soubojích i herní přehled. Ten prokázal například při vyrovnávací brance, kdy bekhendem poslal kotouč nad brankářem Rinnem pod horní tyč. Přitom neměl hodně prostoru a střelecká pozice nebyla snadná."

Jaromír Jágr (uprostřed) slaví vstřelenou branku
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Za jeden z důležitých momentů utkání označil i horké hlavy Finů. "Neunesli vyrovnávací gól na 2:2. Opustili svou hru a začali se zbytečně zaměřovat na osobní souboje. To byla chyba, na kterou doplatili. I když se v závěru zklidnili a vrátili se ke svému hokeji, zápas už neotočili," řekl Farda.

Vedle Jágra ale vyzvedl také zbytek českého týmu. "Na všech našich hráčích byla patrná touha zvítězit. Příkladná byla bojovnost celého týmu. Zlepšila se oproti úvodním zápasům i souhra a přechod do protiútoku, i když i tam se projevovaly občas chyby. Ale když se vyhraje, tak se nějaké dají přehlédnout," usmál se Farda.

Semifinále s Kanadou podle něho bude mnohem náročnější. "Kanada zatím potvrzuje, že má v Praze výborně poskládaný tým. Nemá mnoho slabin. Ale každý soupeř je porazitelný. Hodně bude záležet na výkonech brankářů. Důležité bude, abychom zbytečně brzy neinkasovali gól. Při vzrůstající formě našich hráčů ale určitě i za pomoci výborné divácké kulisy šance na vítězství je," věří Farda.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články