Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Fanoušci Vancouveru pustošili město

Vancouver - Neúspěch v rozhodujícím finále Stanleyova poháru odstartoval nepokoje v ulicích Vancouveru, kde fanoušci domácích hokejistů Canucks po porážce s Bostonem (0:4) zapalovali auta a rabovali obchody. Policie musela během násilností použít slzný plyn. Výtržnosti připomněly rok 1994 a nepokoje, které doprovázely předchozí finálovou porážku s New Yorkem Rangers.

V ulicích kanadského města se lidé v centru sešli s vírou, že budou slavit zisk historicky prvního Stanley Cupu v klubové historii. Po prohře svého týmu si však začali vybíjet svoji zlost. Podle místních rozhlasových stanic bylo několik obchodů vypleněno. Fanoušci rozbíjeli okna a výlohy, obří televizní obrazovky zasypali pivními láhvemi.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Hany Scharffové

V okolí Rogers Areny bylo vidět i hořící popelnice nebo automobily, z nichž některé patřily policii. Na dalších převrácených vozech poskakovali rozezlení a opilí fanoušci, došlo i na jejich potyčky se zasahujícími policisty. "Většina lidí, kteří dnes v ulicích města byli, si chtěla užít zápas v klidu a slušně. Je tu ale menší počet chuligánů, kteří v ulicích působí problémy, svou kriminální činností změnili město na bojové pole s policií a ničí majetek," uvedl starosta Vancouveru Gregor Robertson.

Gregor Robertson, starosta Vancouveru:

"Je to naprosto ostudné a hanebné, k našemu městu to nepatří. Povedla se nám výjimečná cesta v play-off, která si zasloužila velkou oslavu, ale to, co se stalo dnes, je ohavné."

Násilnosti pokračovaly a přinesly i několik raněných. "Je to hrozné," odsoudil chování výtržníků kapitán Canucks Henrik Sedin. "Tohle město přitom má být na co hrdé - na tým a hráče, kteří tu jsou. Tohle je však hodně špatné," dodal Sedin.

Policisté se štíty se v nastalém zmatku snažili nejen zabránit násilnostem, k čemuž použili i oslňující světelné granáty, ale také držet dav od hořících automobilů. "Doufáte, že taková situace nikdy nenastane. Bude to pro město nadlouho hodně černou kaňkou," uvedla zástupkyně policie Jana McGuinnessová.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články