Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Extraligu vede Litvínov, Sparta deklasovala Pardubice 6:2

Praha - Do čela extraligové tabulky se po dohrávce 5. kola nejvyšší české soutěže dostali hráči Litvínova, kteří vyhráli na ledě Slavie 4:3. Prvního vítězství v sezoně se dočkala Sparta, přestřílela Pardubice 6:2. V zápase přitom Pražané vedli o pět gólů již na začátku druhé třetiny. Mladá Boleslav nedokázala bodovat ani ve svém pátém zápase a doma podlehla Liberci 0:1. Zato hokejisté Karlových Varů se na pátý pokus konečně dočkali. Doma Kladnu oplatili páteční porážku a Rytíře přehráli 4:1.

Ilustrační foto

Skóre Slavie v přesilovce otevřel teprve sedmnáctiletý Hertl, který tak potvrdil postavení nejproduktivnějšího hráče Pražanů v dosavadním průběhu sezony. Litvínov se brankově prosadil až ve druhé třetině. Ve 25. minutě sice neuspěl v dobré pozici Lukeš, brankář Kopřiva poté předvedl sérii výborných zákroků při Mickově vyloučení, ale ještě než se stihl vrátit útočník Slavie na led, vyrovnal Viktor Hübl. Elitní útok Vervy se postaral i o druhý gól hostů a opět v přesilové hře. Slávisté se při Vašíčkově vyloučení nechali strhnout hrou a Kubinčák je za to po rychlé kombinaci potrestal.

Vyrovnání měl na hokejce slávistický Roth a znovu v přesilovce. Za již překonaného Volkeho ale zaskočil Kubát. Litvínovský brankář sice se štěstím ustál přesilovku domácích na začátku třetí části, pět sekund po návratu Bojera na led ale srovnal Svoboda. Nerozhodný stav však netrval dlouho, ve 47. minutě posunul hosty opět do vedení Hanzl.

Jiří Čelanský (Slavia): "V první třetině jsme byli aktivnější, měli jsme lepší pohyb a šli do vedení. Bohužel ve druhé třetině nás přestávka kvůli poškozenému mantinelu trošku rozhodila. Litvínov šel do vedení z přesilovky a bohužel poté jsme tahali za kratší konec."

Jiří Kučera (Litvínov): "První třetinu jsme začali bázlivě, jako bychom měli ze soupeře velký respekt a nehráli to, co jsme zvyklí. Prohrávali jsme 0:1, což odpovídalo. Pak se to zlepšilo, výsledek jsme otáčeli a myslím si, že pro průběh zápasu bylo důležité, že vždy, když soupeř vyrovnal, hned jsme opět odskočili a získali vedení zpět na naši stranu." 

Přestože se opět v přesilovce podařilo vyrovnat Svobodovi, který v minulém ročníku Litvínovu nasázel tři branky, střelecké dostihy nebyly u konce O necelou minutu později se totiž podruhé prosadil Hübl a Litvínov opět vedl. A tentokrát již vedení udržel a mohl slavit posun na první místo tabulky.

HC Slavia Praha - HC Verva Litvínov 3:4 (1:0, 0:2, 2:2)

Branky a nahrávky: 8. T. Hertl (M. Čermák, Jaškin), 45. T. Svoboda (V. Růžička ml., Kadlec), 53. T. Svoboda (V. Růžička ml, Roth) - 27. V. Hübl (Lukeš, Kubinčák), 31. Kubinčák (V. Hübl, Lukeš), 47. Hanzl (Jenáček, Trávníček), 54. V. Hübl (Lukeš, Pojkar). Rozhodčí: Fraňo, Homola - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 6:10, navíc Kalus, Vašíček - Jareš všichni 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:2. Diváci: 3468

Pro hokejisty Sparty byl dnešní zápas na ledě Pardubic generálkou před čtvrtečním přípravným duelem s New Yorkem Rangers. Do vedení se Pražené dostali už po 109 vteřinách, kdy americký útočník Foster prostřelil gólmana Růžičku mezi betony a radoval se ze své premiérové branky v české extralize. V páté minutě fauloval ujíždějícího Koukala Husák a nařízené trestné střílení pardubický kapitán proměnil, ale další minuty patřily Spartě.

Pardubice - Sparta
zdroj: ČTK autor: Mlejnková Alexandra

V polovině úvodní části se trefil Broš a ve 14. minutě prostřelil Růžičku dokonce ve vlastním oslabení Yorick Treille, pardubická jednička proto raději přepustila své místo v brance Koutskému. Ten udržel čisté konto jen dvě a půl minuty, kdy si připsal první zásah v sezoně kanonýr Ton.

Ladislav Lubina (Pardubice): "Sparta přijela dnes dobře takticky připravena a myslím, že v první třetině to bylo vidět. My jsme měli sice připravené alternativy, ale nebyli jsme schopni je předvést z jednoho prostého důvodu, protože jsme málo bruslili a nebyli jsme agresivní. Byli jsme u každého kotouče druzí a to se pak těžko hraje."

Josef Jandač (Sparta): "Měli jsme dobrý vstup do utkání, rychle jsme vstřelili branky a od toho se to celé odvíjelo. Na začátku druhé třetiny, když jsme dali dva slepené góly, bylo rozhodnuto. Soupeř měl ještě šanci, když jsme měli souběžně dva vyloučené za stavu 6:2, ale když jsme to ubránili, tak jsme si vítězství uhlídali." 

Na přelomu první a druhé třetiny přečkali sparťané oslabení a vzápětí zvýšil jejich náskok Tomáš Rachůnek. O 23 vteřin později upravil už na 6:1 jeho bratr Ivan a v rozhodnutém zápase se podařilo domácím už jen zmírnit prohru. Pozorného Pöpperleho překonal až ve 34. minutě v přesilovce Píša. Závěrečná třetina se hrála jen z povinnosti a příliš vzruchu nepřinesla.

HC ČSOB Pojišťovna Pardubice - HC Sparta Praha 2:6 (1:4, 1:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 5. Koukal z trestného střílení, 34. Píša (Koukal, Rákos) - 2. Foster (Lapšanský), 10. Broš (Tenkrát, I. Rachůnek), 14. Y. Treille, 16. Ton (Bližňák), 22. T. Rachůnek (Foster), 23. I. Rachůnek (Tenkrát, Milam). Rozhodčí: Hradil, Turčan - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 6:9, navíc Koukal (Pardubice) 10 min. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 9677

Karlovarští dnes mohli oplatit kladenským Rytířům páteční porážku 3:4 z jejich ledu, zpočátku to tak ale nevypadalo. Kladno bylo aktivnější a Mensatora otestovali Procházka a Drtina. Vedení se dočkala ale v páté minutě Energie. Při signalizovaném vyloučení dotlačil po Kumstátově střele puk za Cháberova záda Pech. Domácí ožili a další šance měli Klíma a především Zaťovič. Náskok Západočechů ale už zvýšil v 18. minutě v přesilové hře ránou od modré čáry obránce Nosek.

Karlovy Vary - Kladno
zdroj: ČTK autor: Sokol Jan

Emoce vzplály před koncem úvodního dějství, kdy domácí Bartánus narazil na mantinel Drtinu, který se jenom těžce zvedal z ledu a zápas nedohrál. Karlovarský útočník byl potrestán vyloučením na dvě plus deset minut. V polovině utkání už domácí odskočili na tříbrankový rozdíl, když Bombicovu střelu vyrazil Chábera jen před sebe a z dorážky se prosadil Melenovský.

Václav Baďouček (Karlovy Vary): "Jsem rád, že kluci dokázali zastavit nepříznivou sérii. Bylo důležité, že se nám v úvodu podařilo proměnit šance. Vypadly jsme trochu z role jen na konci druhé třetiny po vstřelení třetí branky."

Jiří Kopecký (Kladno): "Po celkem slušných výkonech, které jsme doteď předváděli, jsme dnes předvedli ostudnou první třetinu, kterou jsme prospali. Soupeř nám odskočil na dvě branky, pak se chytil psychicky a prakticky nás k ničemu nepustil. Musíme se vrátit ke hře, kterou jsme předváděli doposud a hlavně si to musíme srovnat v hlavách, že takhle se hrát nedá."

Bojovně naladění Západočeši i nadále vyráželi k nebezpečným protiútokům a pokusy Kladna likvidoval spolehlivý Mensator. Náskok Karlových Varů ještě pojistil ve 44. minutě svým druhým gólem Melenovský, který se trefil po Kumstátově průniku. Rytíři pokazili Mensatorovi čisté konto deset minut před koncem, kdy využil přesilovku pěti proti třem Kalla. 

HC Energie Karlovy Vary - Rytíři Kladno 4:1 (2:0, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 5. Pech (Kumstát), 18. D. Nosek (Pech, Kumstát), 30. Melenovský (Bombic, Skladaný), 44. Melenovský (Kumstát, Pech) - 50. Kalla (Skrbek, Knotek). Rozhodčí: Blecha, Mikula - Jindra, Lhotský. Vyloučení: 6:3, navíc Bartánus (Karlovy Vary) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 2457

Hokejisté Mladé Boleslavi ani popáté v nové sezoně extraligy nebodovali. Doma podlehli Liberci 0:1. Do první šance zápasu se hned na začátku dostal liberecký Kudrna, ale v dobré pozici minul branku. Do vedení se Bílí Tygři dostali ve 13. minutě hosté, když gólman Hübl stačil ještě vyrazit Urbanovu střelu, ale na dorážku volného Bárty již zareagovat nestačil.

Vladimír Jeřábek (Mladá Boleslav): "Utkání rozhodla dorážka po nahození, což je dnes velmi častá situace pro vstřelení branky a nám se ji nepovedlo ji uhlídat. Bylo to z naší strany hodně upracované a ubojované, ale přesto bych chtěl hráčům dnes za jejich práci poděkovat."

Filip Pešán (Liberec): "Jsme nakonec rádi, že se nám podařilo vstřelit alespoň jednu branku a zvítězit. Důležité bylo, že jsme ustáli závěrečný tlak domácích a určitě bych chtěl vyzdvihnout výborný výkon domácího gólmana, který nám situaci hodně znepříjemňoval."

V první polovině druhé třetiny se hlavně vylučovalo a oba celky nevyužily více než půlminutové přesilovky pěti proti třem. Skóre se nezměnilo ani v 25. minutě, kdy sice Hay překonal střelou od modré čáry čáry Hübla, ale sudí mu trefu proti bývalým spoluhráčům neuznali kvůli Kudrnově faulu. V závěrečné třetině Liberec vyčkával na brejkové situace, vytvářel si z nich šance, ale Hübl držel naděje Bruslařského klubu. Domácí ještě na konci svůj tlak zesílili, ale další porážku neodvrátili, gólman Bílých Tygrů si tak mohl připsat první čisté konto v ročníku. 

Mladá Boleslav - Liberec
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

BK Mladá Boleslav - Bílí Tygři Liberec 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)

Branka a nahrávka: 13. Bárta (T. Urban). Rozhodčí: Hodek, Husička - L. Kajínek, Podrazil. Vyloučení: 8:7, navíc Kudrna (Mladá Boleslav) 10 min. Bez využití. Diváci: 2970

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články