Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Extraligu ozdobí souboj prvního Liberce s druhou Spartou

Praha - Souboj prvního s druhým, v němž se pod Ještědem utká Liberec se Spartou, ozdobí páteční program 46. kola hokejové extraligy. Další přímý souboj o první šestku čeká Olomouc. Ten první Hanáci, kteří loni zachraňovali setrvání mezi elitou až v baráži, prohráli ve středu v Chomutově. Nyní narazí v derby na nedalekého rivala Zlín. Utkání Liberec - Sparta sledujte živě od 17:00 na programu ČT sport a našem webu, komentují Robert Záruba a David Pospíšil.

17:00 Liberec - Sparta (ČT sport)

Liberec hrál v Třinci již v úterý a po delší době si připsal výhru v základní hrací době, která znamenala dosažení mety 100 bodů v ročníku. Sedm kol před koncem tak mohou Bílí Tygři stále směle pomýšlet na vylepšení rekordního zápisu Pardubic ze sezony 2002/03, kdy Východočeši nastřádali 111 bodů. "Samozřejmě, že cíle pro sezonu jsou jinde, ale určitě je dobré, když je klub někde takto vidět. Rekord nás tedy určitě zajímá, z hlediska zviditelnění klubu v rámci republiky z toho historického hlediska by bylo pěkné na něj dosáhnout," řekl kouč Filip Pešán. Duel se Spartou bude podle něho velkým svátkem pro celý Liberec. "Čekám, že bude vyprodaná aréna a bude se hrát úžasný hokej. Setkají se týmy, které vyznávají ofenzivní hokej. Sparta má skvělou formu, kterou respektujeme, ale samozřejmě chceme vyhrát," doplnil Pešán.

Sparta ztratila pouze jediný z posledních 11 zápasů. "Čeká nás utkání s prvním týmem tabulky, který má vynikající formu, moc se na tenhle duel těšíme. Nejedeme do Liberce v roli favorita, ale chceme uspět. Bude důležité vyvarovat se zbytečných vyloučení, protože Liberec má vynikající přesilovky. Pokud předvedeme disciplinovaný výkon se stoprocentním nasazením, máme šanci na bodový zisk," řekl asistent trenéra Zdeněk Moták. "Poslední měsíce hrajeme opravdu dobře. Teď nás čeká soupeř nejtěžší, který tady je. Uvidíme, jak to bude vypadat, ale doufám, že to bude z obou stran dobrý zápas," uvedl kapitán Sparty Jaroslav Hlinka.

17:00 Vítkovice - Pardubice

Bojem o poslední zbytky naděje na předkolo bude utkání v Ostravě, kam přijedou Pardubice. Vítkovice mají co napravovat po středečním debaklu 3:9 v Plzni. "Na Plzeň je potřeba co nejrychleji zapomenout. Ve hře jsou stále důležité body, o které se chceme poprat. Náš cíl zůstává stejný, je potřeba navázat na ty úspěšné zápasy před přestávkou a bojovat, dokud to jde," řekl trenér Ladislav Svozil.

Pardubičtí očekávají reakci Ostravanů na poslední nepodařené utkání. "Určitě s něčím přijdou, něco na nás vyzkouší. Budou chtít na nás skočit, bude v nich extra motivace po vysoké prohře v Plzni. Každý hráč se po takovém výsledku cítí špatně a bude to chtít odčinit. S tímhle počítáme, musíme se s tím popasovat," uvedl kouč Peter Draisaitl. Zdůraznil, že chce od hráčů maximální nasazení. "Kdokoliv nastoupí na kterýkoliv zápas, hraje každé střídání naplno po 60 minut. Jestli udělá chybu, nevadí, ty se stávají. Ale nemohou tady hrát hráči, kteří nedávají Dynamu každý den všechno. Neříkám, že takoví tu jsou, jde ale o přístup, který budeme vyžadovat čím dál více," prohlásil Draisaitl.

17:30 Litvínov - Mladá Boleslav

Litvínov nedokázal navázat na svou nejvydařenější sérii v ročníku. Před pauzou neztratil ve třech zápasech ani bod, ale ve středu se musel sklonit před Spartou, z jejíhož ledu si odvezl vysokou porážku 0:5. Odčinit se ji pokusí doma proti páté Mladé Boleslavi. Středočeši jsou jen bod nad Olomoucí a k jistotě přímého postupu do play-off tak stále ještě potřebují ujít kus cesty.

18:00 Olomouc - Zlín

Olomouc musí po středeční porážce v Chomutově odrážet nápor sedmého Zlína. Hanáci mají stále pět bodů k dobru, ale výsledek pátečního vzájemného utkání může ještě zamíchat kartami. "Důležitost zápasu je jasná, je to zápas ze stejné kategorie jako Chomutov. Dali jsme si za úkol z tohoto dvojzápasu nějaké body uhrát. V Chomutově jsme neuspěli, tak to musíme dohnat doma," řekl trenér Kohoutů Zdeněk Venera.

Zlínu se po výhře v Pardubicích přiblížila naděje na přímý postup do play-off. Posílit ji Berani mohou nyní v souboji s Olomoucí. "Tak vysoko se nedíváme, nebereme toto utkání jako souboj o šestku. Zaměřujeme se na jistotu předkola play-off. K té potřebujeme ještě dvě vítězství," řekl kouč Rostislav Vlach. Na Hané očekává vyrovnaný duel. "Předcházející vzájemné zápasy byly těsné. Zřejmě i nyní bude výsledek o jednom rozdílovém gólu. Olomouc představuje houževnatého protivníka," dodal Vlach.

18:00 Karlovy Vary - Chomutov

Poslední Karlovy Vary potřebují udržet co možná největší kontakt s týmy nad sebou, s nimiž se utkají ve skupině o udržení. "Potřebujeme bodovat v každém utkání a je jedno, proti komu to bude. Jakmile kluci zjistí jedním vstřeleným gólem, že to jde, tak ukazují, že hokej hrát umí. Pevně věřím, že se nám podaří navázat na druhou polovinu utkání v Mladé Boleslavi, i když oproti tomu utkání musíme zlepšit několik věcí," prohlásil asistent trenéra Mikuláš Antonik.

Piráti jsou týmem s nejhorší bilancí v arénách soupeřů, na západě Čech však chtějí sérii deseti porážek ukončit. Šanci mají i proto, že Energie je doma nejméně úspěšným týmem v soutěži. "Venkovní zápasy jsou problém celé naší sezony, kdybychom z nich měli více bodů, jsme někde jinde. Nemá cenu nad tím přemýšlet, ale spíše jet do Varů s tím, že nějaké body chceme a musíme je udělat," řekl kapitán Roman Červenka.

18:00 Brno - Plzeň

Brno si vítězstvím nad Hradcem Králové upevnilo desáté místo a zvýšilo naději na postup do předkola. "Potřebovali bychom vyhrát i nadcházející druhý zápas v domácím prostředí k dodání většího klidu. Plzeň ukázala v minulém kole svou kvalitu vysokým vítězstvím nad Vítkovicemi. Naše hra by měla proto vycházet z pozorné defenzivy a výkonu, který jsme podali ve druhé polovině zápasu s Hradcem," uvedl asistent trenéra Kamil Pokorný.

Plzeň je zpět na třetí příčce. "Brno bude hájit desítku, bude to houževnatý soupeř, hrají teď o život. Před reprezentační pauzou to pro ně bylo určitě hrozné, často prohrávali. Bude to těžký zápas," řekl útočník Tomáš Svoboda.

18:00 Hradec Králové - Třinec

Čtvrtý Hradec Králové vyšel naposledy bodově i gólově naprázdno v Brně, v pátek vyzve v domácím prostředí Třinec. Oceláři musejí koncovku základní části zvládnout v prořídlé sestavě, neboť je dusí vleklé problémy s marodkou.

Vicemistr dlí ve zdánlivě klidném pásmu: má větší ztrátu na přímý postup do čtvrtfinále i odstup od jedenáctého místa. "Každý zápas chceme vyhrát a uvidíme, na co to bude stačit," řekl trenér René Mucha.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články