Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Extraligu čeká první pražské derby, hostitelem bude Slavia

Praha - První derby pražských "S" přinese 13. kolo hokejové extraligy. V domácím prostředí se představí Slavia, které se v první čtvrtině základní části příliš nedaří, a to ani před vlastními fanoušky. Nově složený tým Sparty naopak postupně našel svoji tvář a po sérii pěti výher pošilhává po vedoucí příčce Liberce. Při souhře výsledků ale mohou po případném zaváhání Bílých Tygrů vyskočit do čela i Plzeň, Zlín, nebo České Budějovice, které se představí ale až ve středeční dohrávce v Kladně.

Slavia jakožto nejhorší tým dosavadního průběhu extraligy v domácím prostředí, kde si z pěti vystoupení připsala jen tři body, přivítá naopak nejlepší celek na soupeřových kluzištích Spartu. Ta venku sbírá v průměru dva body za zápas - ze šesti duelů si jich při bilanci čtyř výher a dvou porážek připsala dosud 12. Ve prospěch červenobílých ale hovoří vzájemné zápasy. Slávisté ovšem doma naposledy inkasovali devět branek od Komety a před nedělní výhrou na ledě Vítkovic (5:3) uspěli v jediném z osmi zápasů. "Doufáme, že nám výhra v Ostravě pomohla. Pozitivní je ale také to, že se nám vrací do sestavy uzdravení hráči," pochvaloval si asistent trenéra Jiří Čelanský. Sparta jde po sérii výher do derby v dobré pohodě. "Bereme to jako další normální zápas, ne jako derby. Doufáme, že přijde hodně diváků a hokej se jim bude líbit," řekl asistent trenéra Richard Žemlička. 

Plzeň má z kvarteta pronásledovatelů, kteří mají na kontě o bod méně než vedoucí Liberec, možnost sesadit Bílé Tygry v přímém souboji. K posunu na první místo by jí při zaváhání ostatních stačilo i dvoubodové vítězství v prodloužení nebo nájezdech. Remíza v základní hrací době se ovšem mezi oběma týmy nezrodila už 11 utkání po sobě. Po sérii pěti výher Liberce ovládli poslední tři vzájemné duely Západočeši. Plzeňští si pro první čtvrtinu vytyčili cíl v podobě zisku 21 bodů. Ty mají na kontě už nyní po 11 utkáních. "V tomto jsme určitě spokojení, ale neznamená to, že teď vypneme. Body mě zajímají především, postavení v této fázi sezony naopak vůbec," řekl kouč Marian Jelínek. Liberec zdobí série čtyř výher, přičemž v posledních dvou zápasech vstřelil po šesti brankách. "Výsledkově je to dobré, k hernímu projevu máme s kolegou Kalousem stále ještě spoustu výhrad," uvedl asistent trenéra Filip Pešán. Schází Víšek, Moravec a Štich, nejistý je start Výtiska s Bartovičem.

Před první reprízou finále je lepší nálada v Třinci, který bodoval v pěti utkáních po sobě a v tabulce letí nahoru. Mistr se však nechce nechat ukolébat horší formou Vítkovic, které naopak třikrát v řadě prohrály. "Manšaft jim zůstal kvalitní, nějaké papírové prognózy jdou navíc v derby vždycky stranou. Čekáme, že zápas bude mít vysoké tempo a nasazení a chceme v něm potvrdit zlepšení formy," řekl trenér Břetislav Kopřiva. Třinec se na derby chystá v neúplné sestavě. Chovan má po "sekyře" od protihráče podezření na zlomeninu ruky, McGregor laboruje s kolenem a dlouhodobě jsou mimo hru Seman s Varaďou. Oceláři si proto stáhli z hostování v Třebíči útočníka Ostřížka. Vicemistra trápí pokles výkonnosti. Fanoušci Vítkovic nejsou z loňské sezony vůbec zvyklí na to, že by tým ve třech kolech neuhrál ani bod.

Derby Zlína s Kometou bude zajímavé zejména s ohledem na trenéra Brna, jímž se před sezonou stal dlouholetý úspěšný zlínský kouč Zdeněk Venera. O utkání je velký zájem a ve Zlíně zřejmě padne divácký rekord v sezoně. "Kometě se v posledních dvou zápasech začalo dařit střelecky. Proto bude třeba obezřetnosti v obraně. Rádi bychom odčinili prohru v Českých Budějovicích, kde jsme střelecky selhali v souboji s výborným brankářem Kovářem," řekl trenér Zlína Rostislav Vlach. Venera pronesl na adresu svého bývalého týmu několik pochvalných slov. "Zlín hraje velice dobře. Myslím si, že budeme těžko hledat jiný tým v extralize, který má tak silný výběr na místě středních útočníků. Petr Leška, Petr Čajánek, Tomáš Sýkora, Roman Vlach... K tomu je třeba přičíst vynikajícího dirigenta obrany Hamrlíka," jmenoval hlavní opory soupeře.

Mladá Boleslav se představí už bez kouče Vladimíra Jeřábka, jenž byl po neuspokojivých výsledcích odvolán. Středočechy, které s dosavadním asistentem Vladimírem Hiadlovským povede sportovní manažer a bývalý gólman Milan Hnilička, čeká souboj s podobně neúspěšným týmem Karlových Varů. Oba celky mají u dna tabulky na kontě pouze devět bodů, v případě Západočechů je situace o to horší, že odehráli o dva zápasy více. Navíc se musí i nadále obejít bez brankářské jedničky Mensatora. I kvůli jeho zdravotní absenci inkasoval tým ve 13 zápasech už 49 branek a má suverénně nejhorší defenzivu v soutěži.

Litvínov začal slibně, jenže poté prohrál sedm z osmi zápasů a v tabulce jsou za ním už jen Karlovy Vary s Mladou Boleslaví. S Pardubicemi ale doma Severočeši vyhráli tři z posledních čtyř duelů. Pardubičtí se chystají navázat na nedělní výhru s Plzní a přerušit střídání úspěchů a neúspěchů. A také dokázat, že i v této sezoně se jim venku daří. "Pojedeme do Litvínova s vědomím, že bychom rádi přetrhli tu šňůru vítězství - porážka a chtěli bychom udělat nějakou minisérii vítězství. Věřím, že k utkání přistoupí hráči stejně zodpovědně jako k utkání s Plzní," uvedl asistent kouče Ladislav Lubina.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články