Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Extraligové kluby vypověděly smlouvu s hokejovým svazem

Praha – Zástupci extraligových klubů spojení v Asociaci profesionálních klubů ledního hokeje (APK LH) vypověděli Českému svazu ledního hokeje (ČSLH) smlouvu, která upravuje jejich vzájemnou spolupráci a na základě které řídili domácí nejvyšší soutěž. Jedná se o první krok k možnému uzavření soutěže, o němž momentálně extraligové kluby jednají.

Bývalý prezident APK Ctibor Jech
zdroj: ISIFA/LN

"Rozhodla se tak valná hromada, abychom mohli pokračovat v přípravách. Není k tomu moc co říkat," uvedl prezident APK LH Ctibor Jech stručně. Extraligové kluby se na tomto kroku domluvily na posledním zasedání 19. prosince ve Velké Bíteši. Oficiálně jej ale zveřejnil až dnes hokejový svaz, jenž v tiskové zprávě oznámil, že APK LH jeho zástupcům zaslal výpověď smlouvy platné od roku 2000 a uzavřené na dobu neurčitou. "Dnes jsme obdrželi ze strany APK LH oficiální výpověď této smlouvy," uvedl prezident ČSLH Tomáš Král.

Smlouva, která například upravuje i uvolňování hráčů do reprezentačních výběrů, skončí 31. května. Zástupci APK LH využili možnost vypovědět smlouvu, kterou měli každoročně k poslednímu prosinci. Obě strany zároveň potvrdily, že chtějí jednat o nové podobě smlouvy. "Je to první krok, který jsme se rozhodli udělat," řekl Jech. Zájmem extraligových klubů podle všeho bude, aby nová smlouva umožnila uzavření soutěže.

Ctibor Jech: "Zájem klubů byl vysloven k uzavření soutěže. Smlouva, která je uzavřena s Českým svazem ledního hokeje neumožňuje jednoznačně tento krok. Byl dán pokyn, aby smlouva byla vypovězena a hned vyvoláno jednání o smlouvě nové, která by tento krok případně umožnila."

Tomáš Král: "To je normální situace, která může nastat. Jedna ze stran má za to, že ta smlouva by měla vypadat jinak, takže dala výpověď."

Prezident ČSLH Král řekl, že krok extraligových klubů nemusí znamenat problémy. "APK deklarovala, že chce ihned začít jednat o nové smlouvě. Bude záležet na tom, s čím přijdou. Neznamená to, že by situace byla horší, nebo lepší," řekl Král. Kvůli konci smlouvy nebudou mít ve druhé polovině sezony problémy ani národní týmy.

Již po jednání ve Velké Bíteši Ladislav Blažek za APK LH potvrdil, že extraligové kluby chtějí i přes řadu kritiků a například i nesouhlas prvoligových celků pokračovat v přípravě uzavření soutěže, která by již od nadcházející sezony zajistila všem účastníkům jistotu setrvání v extralize bez ohledu na výsledky týmu. Uzavření extraligy je každopádně podmíněno souhlasem delegátů konference ČSLH, která se uskuteční v létě.

Je nám líto, video expirovalo.
APK vypověděla smlouvu se svazem
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články