Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Extraligové kluby si opět pohrávají s uzavřením soutěže

Praha - Snížení nákladů a více prostoru pro mladé hráče. To jsou hlavní argumenty extraligových klubů, kteří opět začínají hovořit o možnosti uzavření nejvyšší soutěže. V anketě manažerů, které oslovil deník Sport, se osm z nich vyjádřilo pro uzavření extraligy a další podporu nevyloučil. Jediným týmem, který veřejně deklaroval své zamítavé stanovisko, je Liberec, který vede z pozice generálního manažera prezident APK Ctibor Jech.

Hokej
zdroj: ČT24

Zakonzervování složení nejvyšší hokejové soutěže by pomohlo zejména klubům, které se potýkají s finančními problémy, v této souvislosti se nejvíce mluví o Karlových Varech. Pro potencionální sponzory by také klub byl lákavější z hlediska návratnosti vynaložených prostředků. Stejně tak by kluby nemusely přeplácet průměrné hokejisty a bez hrozby baráže či sestupu z extraligy by mohly i s nižšími rozpočty koncepčně pracovat a zapojovat větší počet mladých hráčů.

Tento model funguje například v NHL, kde jednotlivé organizace po velkých přestavbách často dvě až tři sezóny budují tým s potenciálem na postup do play off. "Pro nás je rozvoj mládeže velkou prioritou, takže uzavření by tomu hodně pomohlo. Mohli bychom zapojovat více mladých hráčů a mít větší prostor pro koncepční práci. Mládežnický hokej by na tom profitoval," uvedl pro Sport manažer Rytířů Kladno Václav Bartoš.

Odlišný pohled nabízí samozřejmě první liga, druhá nejvyšší soutěž v Česku. Dlouhodobě v ní působí Ústí nad Labem a Chomutov, týmy ze sportovního i ekonomického hlediska na extraligové úrovni, které se už v tuto chvíli cítí být modelem baráže posledního týmu extraligy s vítězem první ligy diskriminovány a poškozeny. Podle generálního manažera Karlových Varů Miroslava Vaňka by se sice oba kluby mohly v budoucnu k extralize připojit, v takovém případě by však hrozilo rozmělnění kvality v šestnáctičlenné soutěži.

Podle kritiků uzavření by tento krok byl velkou ranou pro český hokej. Dramaticky by se snížila úroveň první ligy a prakticky by zanikl důvod její existence. Extraliga by odstraněním přirozené konkurence přinesla mnoho nekvalitních utkání týmů, které by z finančních důvodů dohrávaly soutěž s juniory. "Pokud by se extraliga uzavřela, aniž by se za přesně daných licenčních podmínek nebo přes baráž nemohl přidat někdo další, byla by to smrt pro český hokej. V tom případě bychom mohli zrušit první i druhou ligu," varuje generální manažer Chomutova Jaroslav Veverka.

Zdroj
ČT sport, deník Sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články