Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Zlín moc dělat nebudu, ale s jeho komentováním nemám problém, říká Hosták po návratu do ČT

Vrací se do role, kterou dobře zná, nezapomíná se. Martin Hosták po tříleté odmlce rozšířil před novým ročníkem extraligy tým hokejových expertů a spolukomentátorů ČT sport. V této pozici po konci ve funkci generálního manažera ve Zlíně přidá už 18. sezonu. Jak hodnotí své angažmá u Beranů a koho vidí mezi favority ročníku? Hostáka společně s dalšími experty si můžete poslechnout dnes od 22:10 v pořadu Buly při souhrnu 1. kola.

Televizní expert ČT a bývalý generální manažer Zlína Martin Hosták
zdroj: ČTK autor: Josef Omelka

Sezona začíná naostro. Co čekáte od nedělního duelu Pardubice - Plzeň, který budete pokrývat?

Těším se na novou sezonu a myslím si, že zrovna toto utkání může být atraktivní. Pardubice totiž v přípravě vypadaly velice dobře oproti loňské sezoně a Plzeň se jevila taky dobře.

Už jste spolukomentoval utkání v rámci letního poháru. Bylo potřeba se do komentování nějak dostat po tříleté odmlce?

To doufám nebude zas takový problém. Spolukomentátora jsem dělal sedmnáct let, tak tomu přidám jen zkušenosti, které jsem teď posbíral za tři roky v manažerské pozici. Získal jsem jiný náhled, zejména na jednotlivé hráče, na posouzení jejich užitečnosti nebo vlivu na tým. Určitě mám daleko větší přehled o ekonomice určitých klubů a vlastně celé ekonomice extraligy, což teda nevím, jestli je zrovna k dobru věci. (úsměv) Člověk by se měl od toho oprostit a komentovat opravdu jen hokej, ale tohle s tím úzce souvisí. Určitě se to v komentování nějakým způsobem promítne.

Čeká vás i nový formát pátečního Buly. Souhrn kola doplněný o debatu, často i uvolněnou, s dalšími experty. Jak se díváte na pořad, v němž budete mít premiéru?

Jsem docela zvědavý, jak tento formát funguje. Když jsem teď v televizi nebyl, viděl jsem asi dvakrát tento souhrn kola. Uvidíme, co z toho vypadne, pro mě to bude určitě novinka, ale zase nevěřím, že bych to nezvládl. (úsměv)

Hosták se vrátil ke komentování zápasem Pardubice - Hradec Králové:

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Pardubice - Hradec Králové

Rozebírali jste společně s Robertem Zárubou, zda bude vhodné komentovat Zlín?

Bavili jsme se o tom a Robert říkal, že mě na Zlín asi nebude moc nasazovat. Co se týká mě, já s tím vůbec žádný problém nemám. Myslím si, že jsem se vždycky snažil být nestranný a profesionální. Prošel jsem víc klubů v extralize, tohle nebyl první, v kterém jsem nějakou formou působil. Nevidím to jako nějakou překážku, abych se nemohl zmiňovat o Zlínu.

Z čeho máte z manažerského působení dobrý pocit a kde vidíte rezervy?

Vnímám to hodně pozitivně. Situace, ve které jsem tam přišel, o tu už se teď moc nikdo nestará, byla velmi tristní. V klubu byl velký propad ekonomický a sportovní i v předchozí sezoně. Klíčoví hráči odcházeli každý rok, což si myslím, že se podařilo zabrzdit. Byť ekonomika pořád není na úrovni jiných klubů. Sázka na vlastní odchovance, rodinné prostředí a postupně vytvořit profesionálnější klub, to se myslím podařilo. Byly ale různé peripetie, některé kroky se nepodařily, jak jsem si představoval.

Máte na mysli například výměnu trenérů před sezonou, kdy Antonín Stavjaňa nahradil Roberta Svobodu, a ten se pak do funkce vrátil v rozjetém ročníku?

Člověk, který manažeruje a nic neudělá, nic nezkazí. Rozhodně tohoto rozhodnutí nelituju. Plán byl, že se zase posuneme o kousek dál. Jsem přesvědčený o tom, že Tonda Stavjaňa je výborný trenér. Vracel se do svého klubu, viděl jsem v tom pozitiva. Nedopadlo to, jak jsem plánoval, ale tak to ve sportu chodí. Ne vždy se každé angažmá povede, a tohle se bohužel nepovedlo. Nakonec jsme sezonu zachránili i ekonomicky jsme to zvládli. Ještě nám vypadl brankář Libor Kašík, který měl dlouhodobé zranění. To jsme dokázali díky Markovi Čiliakovi zvládnout. I v sezoně, která se jakoby nepovedla vidím spoustu pozitiv. Hlavně skončila tím, že jsme měli dobře rozjeté předkolo play-off. Skončili jsme ekonomicky v rámci koronakrize jak nejlíp to šlo. Přišla i pochvala od vedení, v tom nevidím zásadní problém.

Klub argumentoval i tím, že nedošlo k naplnění cílů. Za vašeho působení hrál Zlín vždy předkolo play-off. Jak jste vzal důvody konce?

Musím říct, že důvody jsem vůbec nebral jako relevantní. Vždy bylo úkolem postoupit do vyřazovacích bojů. Sportovně si neumím představit, že bychom měli mít jiné cíle, než  postoupit do play-off se Zlínem. A to jsme každý rok splnili.

Výsledky Zlína za Hostákova působení:

2017/2018 - 9. místo - Předkolo (prohra 1:3 na zápasy s Olomoucí)

2018/2019 - 9. místo - Předkolo (prohra 2:3 na zápasy s Mladou Boleslaví)

2019/2020 - Nedokončená sezona - Předkolo (stav série s Olomoucí byl 1:1 na zápasy)

Přijal byste v budoucnu opět manažerskou pozici, nebo jste si pro sebe tuto možnost už uzavřel?

Určitě bych nějakou nabídku zvažoval, ale nepředpokládám, že letos přijde. Sezona bude hodně rozbitá situací s karanténami. Koneckonců už vidíme ten začátek, odkládají se zápasy. Soutěž je nesestupová, takže se nemusí panikařit a je potřeba pracovat koncepčně tak, aby se připravovala spíš příští sezona.

Spousta manažerů měla náročné léto kvůli ekonomickým dopadům vzniklým pandemií koronaviru. Mohou na to některé kluby doplatit v delším horizontu? 

Jednou z klíčových věcí bude, zda se podaří získat vládní příspěvek, o kterém se jedná, a zda pomůže zacelit ztráty ze vstupného. Příjmy od diváků jsou pro některé kluby naprosto stěžejní. Teď ještě nějací diváci na zimáky mohou. Včera v Budějovicích byla docela slušná atmosféra. Je ovšem otázka, co bude dál. Situace s koronavirem se spíš zhoršuje. Nepředpokládám, že se pustí na stadiony víc lidí. Nikdo to nedokáže předvídat. Je na místě ocenit přístup svazu a pana Krále, který dostatečně dopředu rozhodl, jaký bude systém. Neumím si představit, že by byla soutěž nějaký způsobem sestupová a každý s jiným počtem odehraných utkání, nebo s jiným kádrem.

Koho vidí v top čtyřce a na chvostu hosté Hokej fokus podcastu? Poslechněte si zde:

Jaké týmy vidíte v novém formátu v první čtyřce, která se vyhne předkolu?

Velké ambice bude mít určitě jako vždy Sparta, Třinec a Liberec vypadá dobře. Ale papírové předpoklady mohou vzít za své. Člověk dostane na čtrnáct dní stopku, nebude moct trénovat a úplně vypadne z formy. Bude všechno jinak a pak budou hrát zápasy obden. Těžko soudit, ale tyto tři kluby jsou pro mě favorité.

Kdo naopak podle vás může mít starosti na spodu tabulky?

Adeptů je tam víc a zase to bude hodně ovliněné situací. Určitě to nebude jednoduché pro Budějovice, které jsou nováček. Budou se rozkoukávat, bylo to včera i vidět. Cítil jsem tam určitou přemotivovanost. Uvidíme, jak se s tím popasují třeba v Olomouci, v Karlových Varech. To jsou takové tradiční kluby, které nemají velké rozpočty. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články