Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

První ocelářské derby pro Třinec. Růžička dvakrát trestal v přesilovkách

Start do čtvrtfinále play-off extraligy mezi Třincem a Vítkovicemi vyšel lépe domácím Slezanům po výhře 3:2. Ostravané doplatili na fauly, dvakrát se v početní výhodě prosadil Martin Růžička. Ostravané sice pokaždé snížili na rozdíl jedné branky po gólech Radoslava Tybora, ale v závěru se jim srovnat nepodařilo.

Tomáš Marcinko se raduje z branky Třince za dohledu brankáře Vítkovic Patrika Bartošáka
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Třinečtí vtrhli do play-off zhurta a po jedenáctidenním zápasovém půstu sršeli aktivitou a energií. Když v páté minutě Adamský, který se do sestavy vrátil po dvou měsících, z brankoviště doklepl za Bartošákova záda vyražený puk, největší tlak Ocelářů tím teprve odstartoval.

"Ono to po té pauze bývá ošidné. Někdy pauza pomůže, někdy uškodí. Mě těší, že co jsme si před zápasem řekli, to jsme splnili. Byli jsme připravení, koncentrovaní. Dneska jsme naplnili vše. Clonili jsme před bránou, dali gól z přesilovky, co víc si v play-off přát," pochvaloval si třinecký útočník Jiří Polanský.

Domácí měli v prvním dějství výraznou převahu a spoustu šancí. Nebýt vítkovického gólmana, zápas mohli rozhodnout už v úvodu. Ondřej Kovařčík krátce po gólu neproměnil sólový nájezd, další možnosti nevyužili Musil a Svačina. Vedení 1:0 bylo i vzhledem ke střelecké převaze 19:6 pro hosty ještě milosrdné.

"Vždycky je lepší, když se střílí víc. Já tam ale ve druhé třetině trošku tavil nohy, v té chvíli jsem si trošku přál, abychom hráli i na druhé straně hřiště," připustil Patrik Bartošák.

Obraz hry nedokázali Vítkovičtí vylepšit ani ve druhé třetině. Třinec pokračoval v souvislém náporu, který se tříštil o Bartošáka. Vránův jistý gól hosté ve 30. minutě odvrátili jen díky Mrázkovu faulu, ale v přesilovce brance neunikli: Růžička prudkým příklepem bez přípravy ze svého stanoviště na levém křídle zavěsil podruhé.

Sérii Třinec – Vítkovice i dalším duelům se věnoval Hokej fokus podcast. Co by mohlo rozhodovat ocelářská derby?

Vítkovice útočily sporadicky, ale s přispěním náhody zápas zdramatizovaly. Tyborovu ránu totiž Hrubec ve 33. minutě betonem vyrazil přímo do brusle spoluhráče Matyáše, který nechtěně puk kopl do vlastní branky. "Snažil jsem se to vystřelit, od nohy si to dal ale do brány jejich bek. Bylo to štěstí, ale drželo nás to v zápase. Bohužel nám v přesilovce zase utekli na dva góly," řekl Tybor.

Domácím mohl dvougólový náskok záhy vrátit Marcinko, ale zblízka ani natřikrát Bartošáka nepřekonal. Třinec se uklidnil až v 49. minutě: Růžička znovu ukázal sílu a účinnost zakončení z voleje a dělovkou pod horní tyč za 21 sekund potrestal Poletínovo vyloučení.

"Zápas nám bohužel nevyšel. Možná posledních deset minut jsme hráli to, co jsme měli, a to je hodně málo. Musíme hrát šedesát minut. Dneska byl Třinec lepší," podotkl Tybor.

Vítkovice vytěžily z minima maximum a v 56. minutě ještě vývoj zamotaly Tyborovým druhým gólem. Bartošák pak udržel hostům naději při šancích Ciencialy a Wereka, ale v power-play už Ostravané šanci na srovnání neměli.

"My jsme šli trpělivě za tím vítězstvím. Věděli jsme, že mají dobrého gólmana, a nestresovali jsme se tím, že ty góly tam nepadají. Hráli jsme trpělivě a tak, jak jsme si řekli. Pro nás je důležité vítězství, a to máme," řekl Růžička.

Čtvrtfinále play-off hokejové extraligy - 1. zápas:

HC Oceláři Třinec - HC Vítkovice Ridera 3:2 (1:0, 1:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 5. Adamský (Dravecký, Gernát), 30. Martin Růžička (Roth, Hrňa), 49. Martin Růžička (Hrňa) - 33. Tybor (O. Roman, D. Květoň), 56. Tybor (D. Květoň, Trška). Rozhodčí: Hodek, Lacina - Bryška, Tošenovjan. Vyloučení: 3:7. Využití: 2:0. Diváci: 5200 (vyprodáno).

Třinec: Hrubec - Roth, Gernát, D. Musil, Galvinš, Matyáš, M. Doudera - Martin Růžička, P. Vrána, Svačina - Hrňa, Marcinko, Werek - Dravecký, Polanský, Adamský - O. Kovařčík, M. Kovařčík, Cienciala - Chmielewski. Trenéři: Varaďa, M. Zadina a Raszka.

Vítkovice: Bartošák - Trška, Hrabal, J. Mrázek, Výtisk, D. Krenželok, Šidlík - Dej, Lev, Olesz - Tybor, O. Roman, D. Květoň - Schleiss, Poletín, Szturc - P. Zdráhal, Š. Stránský, Kucsera. Trenéři: Petr a Trnka.

Ohlasy trenérů:

Václav Varaďa (Třinec): "Chtěl bych klukům poděkovat. Po té dlouhé pauze jsme vstoupili do utkání velmi dobře, měli jsme dobrý pohyb, vytvářeli jsme si spoustu šancí a jezdilo nám to. Pokračovalo to i ve druhé třetině, kdy jsme přidali druhý gól. Tam jsme se malinko zadrhli, následně jsme lacino inkasovali po hrubé chybě, ještě vlastním gólem. Pak Vítkovice srovnaly hru a měly tam dobré příležitosti, ale nás podržel Hrubec. Třetí třetina byla o jediné brance, která to zlomí. Nám se ji podařilo dát. Od startu jsme si šli pro vítězství a hráči si to za výkon zasloužili."

Jakub Petr (Vítkovice): "Jednoznačně zasloužené vítězství Třince. Opticky to vypadá na vyrovnaný výsledek, ale my můžeme vděčit jen Bartošákovi, že ten rozdíl nebyl výraznější. Můžeme se odrazit alespoň od těch posledních deseti minut. Myslím, že jsme nenavázali na to, co jsme předváděli v play-off se Spartou, a ty atributy, které nás zdobily, nám chyběly. Ještě jsme dostali lekci z přesilových her, i když ta poslední být neměla. Ale na to se nebudu vymlouvat. Třinec byl jednoznačně lepší a vítězství si zasloužil."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články