Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Třinec ztratil dvougólové vedení i kvůli hrubce Kacetla, ale Spartu udolal v nájezdech

Nedávno proběhlo střídání těchto těžkých vah na čele extraligové tabulky. Hokejisté Třince přepustili první místo Spartě, ale už ji zase stíhají, když doma v utkání 36. kola uspěli 5:4 v nájezdech. Oceláři nyní ztrácí tři body na Pražany. Ve druhé části svěřenci Václava Varadi po trefě Martina Růžičky vedli už 3:1 a poté 4:2. Přesto hosté díky trefám Roberta Říčky a kuriózní trefě Milana Jurčiny přes celé hřiště dovedli zápas až do penaltové loterie. V ní byli úspěšnější díky Růžičkovi a Jacku Rodewaldovi Oceláři. Vyhráli v této sezoně rozstřel až na čtvrtý pokus.

Radost třineckých hokejistů z trefy Martina Růžičky
zdroj: ČTK autor: Vladimír Pryček

Přestože se utkaly dva útočné týmy, úvodní třetina nepřinesla žádné gólové hody. Hosté ustáli počáteční nápor Ocelářů a ve dvanácté minutě udeřili. Pech uvolnil Buchteleho, který z blízka prostřelil Kacetla.

Druhá třetina patřila Třinci a otočil v ní skóre. Kundrátek při signalizovaném trestu našel křížným pasem Rodewalda, který z levého kruhu střelou bez přípravy vyrovnal. Kanadský útočník dal svůj první gól v české extralize.

Ke druhému gólu pomohla domácím minela Machovského při rozehrávce. Gólman Sparty posouval u zadního mantinelu puk za sebe, jeho záměr ale přečetl Růžička a pohodlně skóroval do prázdné branky. "Skákal jsem ze střídačky, Hreho (Patrik Hrehorčák) dobře napadal. Matěj asi o mně úplně nevěděl a naslepo to hodil. Když jsem tam jel, doufal jsem, že by to mohl zkusit a přišlo to, tak jsem to vzal," popsal gól Růžička v rozhovoru s novináři.

Třinecký kanonýr mohl ke konci druhé třetiny ještě z úniku zvýšit, Machovský se ale tentokrát vytáhl. Střelu ztlumil lapačkou a i když mu puk propadl za záda, tak se včas otočil a ještě skvěle zasáhl hokejkou proti dorážce Růžičky.

Rozhodčí vyloučili v úvodních dvou třetinách jediného hráče, ale hosté ve 41. minutě obdrželi dva menší tresty a Třinec využil 90 sekund dlouhou výhodu dvou mužů v poli. Domácí měli na hřišti pět útočníků a kombinaci do prázdné branky zakončoval Marcinko.

V dohrávané přesilovce ale Stránský ztratil na útočné modré čáře puk a Pech zakončil únik kličkou a střelou mezi betony Kacetla. Nejlepší střelec této sezony své zaváhání napravil. Ve 45. minutě prošla ke Stránskému přihrávka Růžičky zpoza branky a z mezikruží zvýšil 23. gólem sezony na 4:2.

Hosté se nevzdali. Sparta dala kontaktní gól ve své první přesilovce v zápase, kdy se střelou bez přípravy prosadil z levého kruhu Říčka. A k vyrovnání došlo kuriózním způsobem. Jurčina se ve vlastní třetině opřel do puku, který celou dobu letěl vzduchem, ale před Kacetlem se zvedl a přeskočil mu lapačku.

"Před buly jsme si řekli, jaký signál zahrajeme. Trochu se mi ale otevřel prostor, přitlačil jsem a šlo to do brány. Čistá náhoda," řekl Jurčina ke svému gólu z 51. minuty. Puk prolétl okolo Matúše Sukeľa. "Ptal jsem se, ale bylo mi řečeno, že to šlo nad hokejkou. Nemyslím si, že to bylo tečované. Ale nevím to jistě," dodal.

"Takových gólů, jaký dostal, se asi moc nevidí, ale padají. Stane se. Na nás bylo, abychom šli dál a oklepali se. Ondra jinak chytal výborně a jsem rád, že nám pomohl v nájezdech. Je škoda, že jsme vedení neudrželi, ale jsme rádi i za dva body," řekl Růžička.

Největší šanci měl v prodloužení hostující Rousek, ale v přečíslení dva na jednoho netrefil poloodkrytou branku. Zápas tak vyvrcholil nájezdy, které v této sezoně ještě Třinec ani Sparta do tohoto utkání nevyhrály Kacetla nepřekonal žádný ze čtyř sparťanských hráčů, za domácí se prosadili ve čtvrté sérii Růžička a v páté Rodewald. Oba uspěli bekhendovým zakončením.

"Přemýšlel jsem, co udělám. I na střídačce jsem říkal, že možná zkusím střelu, aby to gólman nečekal. Jak jsem si přibrzdil, viděl jsem Machyho, že šel betonem dolů, tak jsem to zkusil do bekhendu," dodal.

HC Oceláři Třinec - HC Sparta Praha 5:4 po sam. nájezdech (0:1, 2:0, 2:3 - 0:0)

Branky nahrávky: 28. Rodewald (Kundrátek, Jaroměřský), 35. Martin Růžička, 42. Marcinko (P. Vrána, Martin Růžička), 45. Stránský (Martin Růžička, M. Doudera), rozhodující sam. nájezd Martin Růžička - 12. Buchtele (Pech, Říčka), 42. Pech, 48. Říčka (Pech, Němeček), 51. Jurčina (Tomášek, Sukel). Rozhodčí: Jeřábek, Obadal - Ondráček, Špůr. Vyloučení: 3:5, navíc D. Musil (Třinec) 10 min. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Bez diváků.

Sestavy:

Třinec: Kacetl - Gernát, M. Doudera, M. Adámek, D. Musil, Kundrátek, Jaroměřský - Martin Růžička, P. Vrána, M. Stránský - Hrňa, M. Kovařčík, Leier - Dravecký, Marcinko, Hrehorčák - Kurovský, Rodewald, Kofroň. Trenér: Varaďa.

Sparta: Machovský - Košťálek, Polášek, Němeček, R. Jeřábek, Kalina, Jurčina, Mikliš - Řepík, R. Horák, Sobotka - Tomášek, M. Sukeľ, Rousek - Říčka, Pech, Buchtele - Dvořáček, D. Vitouch, A. Kudrna. Trenéři: Hořava a Jandač.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články