Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Kaut skolil v prodloužení Plzeň a zajistil Pardubicím první vítězství

Po sedmigólovém přídělu v Liberci složili hokejisté Pardubic úspěšný reparát na domácím ledě. Dynamo totiž ve 2. extraligovém kole udolalo v prodloužení favorizovanou Plzeň 3:2. V utkání několika zvratů se o rozhodující gól postaral Martin Kaut. 

Hokejisté Pardubic
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

"Byl to zápas nahoru dolů. Věděli jsme, že Pardubice budou chtít napravit páteční prohru v Liberci a doma byly opravdu hodně nepříjemné. Naše hra bez puku byla relativně slušná, tam nemohu hráčům nic vyčíst. Snažili se forčekovat a dohrávat. Horší byla naše hra s kotoučem, s nímž jsme špatně nakládali," řekl trenér Plzně Ladislav Čihák.

Nástup do utkání se povedl lépe domácím. Dynamo se ujalo vedení už po 158 sekundách hry, kdy sudí přehlédli Nakládalovo postavení mimo hru při vjezdu do pásma a jeho následnou střelu dorazil z mezikruží za Frodlova záda Anděl.

V úvodu aktivnější Východočeši mohli zvýšit své vedení v přesilové hře, ale největší šanci si připsali naopak až v následném oslabení. V něm nejprve nebezpečně střílel Kousal, poté Frodl vychytal Poulíčkův nájezd ze strany a puk za jeho záda nedorazil ani Tybor.

Indiáni srovnali skóre hned na začátku druhé třetiny: Musilův únik sice vychytal brankář Kantor, chvíli po něm však po zaváhání pardubické obrany získal kotouč Straka a povedenou ranou na vzdálenější tyč jej už překonal.

Plzeň poslal v polovině utkání do vedení její nejmladší hráč Jiříček. Šestnáctiletý bek získal kotouč po vhazování, jeho střelu z ostrého úhlu domácí gólman vyrazil před sebe, kam si pro něj mladý talent dojel, aby jej z polootočky poprvé ve své extraligové kariéře poslal do sítě.

Pardubice navíc od začátku třetí třetiny postrádaly Kousala. Zkušený útočník neudržel své emoce po odpískaném nedovoleném bránění Gulaše a za následné protesty obdržel navrch i osobní trest do konce utkání. Plzni se ale početní převaha vůbec nepovedla, po brejku dvou na jednoho totiž Tybor dorazil Blümelovu střelu a vyrovnal.

Západočeši se museli chvíli poté bránit 47 sekund ve třech proti pěti a pardubickou přesilovku ustáli i poté, co Frodl vyrazil Nakládalovu ostrou střelu na brankovou konstrukci. V následné hře pět na čtyři Poulíčkovu šanci po Svačinově pasu zpoza branky vychytal plzeňský gólman, kterého pak musel ochránit Budík v pěstním souboji s Hollandem.

V závěru základní hrací doby bylo blíže ke vstřelení rozdílové branky Dynamo, jehož tým Plzeň několikrát zatlačil do obrany. Západočechům se nejvíce ulevilo po Kautově střele, která v 58. minuta skončila na tyčce.

Prodloužení však trvalo pouze 56 sekund. O vítězství Pardubic rozhodl Kaut, jenž po rychlém úniku překonal plzeňského brankáře střelou z kruhu.

"Bojovným výkonem jsme si o srovnání řekli, vítězný gól byl pro nás třešinkou na dortu. Nepovedené páteční utkání v Liberci jsme si rozebrali. Chtěli jsme napravit výkon i výsledek. Věděli jsme, že Plzeň je kvalitním soupeřem, který hraje podobným stylem jako Liberec. Kluci se tohoto úkolu zhostili dobře," prohlásil trenér Pardubic Milan Razým.

HC Dynamo Pardubice - HC Škoda Plzeň 3:2 v prodl. (1:0, 0:2, 1:0 - 1:0)

Branky a nahrávky: 3. Anděl (Nakládal), 42. Tybor (Blümel), 61. M. Kaut (Tybor) - 22. P. Straka, 30. Jiříček (Kodýtek, Eberle). Rozhodčí: Hejduk, Úlehla - Komárek, Lučan. Vyloučení: 4:7, navíc R. Kousal (Pardubice) 10 min. a do konce utkání. Bez využití. V oslabení: 1:1. Diváci: 5118.

Pardubice: Kantor - Nakládal, Vála, Hrádek, J. Mikuš, Holland, J. Kolář - Tybor, R. Kousal, Blümel - Svačina, Poulíček, Mandát - Kusý, Claireaux, M. Kaut - T. Zeman, Anděl, O. Machala. Trenér: Razým.

Plzeň: Frodl - Čerešňák, Budík, Stříteský, V. Lang, Jiříček, Vráblík - Gulaš, Mertl, Kantner - Rob, P. Musil, Malát - F. Suchý, Kracík, Pour - Eberle, Kodýtek, P. Straka. Trenér: Čihák.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články