Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Chance Extraliga 2023/2024

Třetí zápas, třetí výhra. Sebevědomý Hradec Králové je krok od finále

Sebevědomí po dvou výhrách na severu Moravy pomáhalo hokejistům Hradce Králové ve třetím zápase semifinálové série play-off extraligy s Vítkovicemi. Vítězný gól dal v závěru Miškář, který zkazil hostům náladu krátce poté, co vyrovnali na 2:2. V power-play pak Vítkovice inkasovaly od Radovana Pavlíka počtvrté. Hradec tak vede v sérii 3:0 a v neděli už může slavit postup do boje o titul.

"Jedeme dál. Možná historie extraligového play-off nezná otočení série z 0:3, ale my musíme věřit, nic jiného nám nezbývá. Musíme do toho dát úplně všechno. I když jsme dali už dnes, zítra k tomu musíme třeba něco navíc přidat. A možná se pak k nám obrátí i štěstí. Tři zápasy ho nemáme. I když je to klišé a chápu, že to někdo může brát jako výmluvu, ale já to tam vidím. K nám se puk neodrazí, to štěstí nemáme. Kluci přitom jedou nadoraz, na krev. Může to pak být otázka jednoho zápasu," řekl vítkovický kouč Miloš Holaň.

Ostravané v touze snížit manko v sérii začali aktivně a měli pár velmi dobrých šancí, jenže Mueller, Krieger a ani Dej na domácího gólmana Machovského nevyzráli. Pak ale fauloval Raskob a po krásné nahrávce Kevina Klímy využil přesilovku Okuliar. Hosté pak sami početní výhodu nevyužili, naopak měli štěstí, že je v oslabení nenachytal Štohanzl. V 17. minutě se provinil Grman a McCormack v přesilovce zvýšil. Stejně odpověděli i hokejisté Vítkovic, když 11 sekund před sirénou snížil Kalus.

"První třetinu nám nešly nohy, byli jsme horší a museli jsme zlepšit pohyb, což je u nás 90 procent výkonu. Na tom je to stavěné. Od druhé třetiny se to začalo prokazovat a hlavně jsme si dnes pomohli přesilovkami," řekl Miškář.

Nástup do druhé třetiny se o chvilku pozdržel kvůli potížím s ledem, ale brzy se pokračovalo. A hodně opatrně. Oba týmy měly k dispozici po jedné přesilovce, brankáři ale moc práce neměli. Až ve 39. minutě se do obrovské šance dostal Okuliar, poté co mu hosté dopřáli hodně času a prostoru poblíž svého brankoviště, úmysl o zakončení na bližší tyčku ale Stezka skvěle přečetl a vytěsnil kotouč lapačkou.

V podobném duchu dlouho probíhala i třetí část. Kevin Klíma mohl přesto ve 46. minutě zvýšit, poté co se dostal k odraženému puku, Stezka byl ale proti. Krátce po polovině třetiny museli domácí vstřebat v rychlém sledu dva direkty. Stehlík nejprve sestřelil bombou od modré čáry Filipa Pavlíka, který inkasoval ránu na ucho a jen těžce se zvedal z ledu. Brzy po opětovném zahájení hry pak vyrovnal povedenou tečí Gewieseho nahození Krieger, který přesměroval kotouč mimo dosah Machovského.

Na konci 56. minuty ale Vítkovičtí propadli při napadání v útočném pásmu. Eberle si zpracoval vzduchem vyhozený puk, našel rozjetého Miškáře a ten dobře umístěnou střelou přes obránce Kocha prostřelil Stezku na zadní tyčku. Odpovědět mohl záhy Mueller, Machovský byl proti. Hosté ve snaze o vyrovnání sáhli v závěru k dlouhé hře bez gólmana, měli i několik slibných příležitostí, ale pak dal Mountfieldu jistotu Radovan Pavlík.

"Začali jsme dneska špatně, neměli jsme dobrý pohyb, ale něco jsme si k tomu řekli a šli jsme si za svým. I kdyby to dnes nevyšlo, pořád bychom měli nad soupeřem v sérii náskok, ale my jsme si věřili a i po vyrovnávacím gólu na 2:2 jsme měli hlavy nahoře a šli si za vítězstvím," prohlásil Miškář.

"Byl to vyrovnaný a tuhý boj až do konce, šlo se na krev. Otáčet z 0:2 na 2:2, klobouk dolů před hráči, co dokázali. Zkoušeli jsme spoustu věcí, ať už to byl nějaký 'match up' lajn nebo stažení obrany, využití Petera Muellera ve dvou lajnách a podobně. Měli jsme spoustu šancí, ale nedali jsme góly. A ten závěr byl pro nás smutný," konstatoval Holaň.

Semifinále play-off hokejové extraligy - 3. zápas:

Mountfield Hradec Králové - HC Vítkovice Ridera 4:2 (2:1, 0:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 10. Okuliar (Kevin Klíma, Smoleňák), 18. McCormack (Lalancette, Werek), 56. Miškář (Eberle, McCormack), 60. R. Pavlík (Jank, Okuliar) - 20. Kalus (Lakatoš, Mikuš), 51. Krieger (Gewiese, J. Stehlík). Rozhodčí: Hradil, Stano (SR) - Lederer, J. Ondráček II. Vyloučení: 4:3 Využití: 2:1. Diváci: 6890 (vyprodáno). Stav série: 3:0.

Hradec Králové: Machovský - McCormack, Jank, Blain, Kalina, F. Pavlík, Rosandič, Marcel - Werek, Miškář, Eberle - Kevin Klíma, Lalancette, Perret - Okuliar, Zachar, R. Pavlík - Smoleňák, Štohanzl, Pilař. Trenér: T. Martinec.

Vítkovice: Stezka - Grman, Mikuš, Raskob, Koch, J. Stehlík, Gewiese, L. Kovář - Mueller, Krieger, Roberts Bukarts - Lakatoš, Chlán, Fridrich - M. Kalus, Dej, Dočekal - Jarůšek, Kotala, L. Krenželok. Trenér: Holaň.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články