Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Záruba o právech na extraligu: Nic drastického. Přijdeme jen o úterky, nejcitlivější je play-off

Srovnávat pouze počtově 23 přímých přenosů České televize z extraligy a více než 300 utkání živě od stanice O2 a brát to jako velkou prohru veřejnoprávní stanice je lichá představa, to je základní hodnocení rozdělení televizních práv agenturou BPA. Šéfkomentátor ČT sport Robert Záruba z dějiště mistrovství světa vysvětlil, o co přišla Česká televize a co jí až do ročníku 2027/2028 zůstane.

Robert Záruba
zdroj: ČTK autor: Pavel Paprskář

Jak vnímáte rozdělení televizních práv na hokejovou extraligu?

Je potřeba vidět, jak se tendr vyhlásil. Tedy jinak než všechny předchozí. Nebyla to rovná soutěž televizí, ale soutěž v různých kategoriích. S tím, že se Česká televize nemohla přihlásit do kategorie Pay TV, placená televize, protože jí ze zákona není. České televizi se neplatí dodatečně za obsah. Do této kategorie zadavatel umístil část play-off a část toho, co jsme vysílali dřív. Takže logicky jsme se k tomu nemohli dostat. Česká televize vyhrála tu soutěž, kterou jedinou vyhrát mohla, to znamená Free to air – volně dostupný kanál. Pro vedení televize bylo důležité získat tento základní balíček.

Je nám líto, video expirovalo.
Záruba: Všechny zápasy z MS odvysílá ČT živě

Pochopila veřejnost podle vás správně výsledek tendru?

Proto je potřeba to vysvětlit, protože některé články to interpretovaly nepřesně a některé to zcela nesmyslně postavily jako souboj České televize versus O2. To je blbost. To jsou dva různé závody. Když to přirovnám: Jako kdyby se chtělo po běžci na 400 metrů, aby porazil běžce na 100 metrů. To jsou opravdu dvě úplně jiné kategorie. Marketingová agentura BPA určila, co kdo získá a v jaké soutěži. Nemá cenu to komentovat, jde o volbu majitele práv. BPA si musí vybalancovat to, jak moc bude soutěž vidět.

S čím Česká televize disponuje v rámci kategorie Free to air?

Máme základ, co nabízí ten balíček, a uvidíme, třeba odvysíláme i víc. Zatím platí, co bylo napsáno v podmínkách tendru, což znamená 23 přímých přenosů a část play-off bude odkloněná na placenou televizi. Většina zápasů play-off ale zůstává České televizi k dispozici. Dokonce v těch dnech, kdy budeme vysílat zápasy z vyřazovací části, nám zůstala první volba. To znamená, že zas tak drastický rozdíl to není. Problém je s těmi rozhodujícími zápasy play-off, protože máme k dispozici první čtyři zápasy série. Tam je nejcitlivější bod celého manévru agentury BPA.

Může se ještě něco ohledně práv na zápasy play-off dojednat?

To se ještě uvidí. Nám ani nevadí povinnost, že musíme vysílat všechny série rovnoměrně, protože to jsme stejně dodržovali z principu České televize. S dalšími podmínkami také nemáme žádný problém, v podstatě vyhovují veřejnoprávní televizi. Naopak bych byl zvědav, kdyby v naší soutěži vyhrála soukromá televize, jak by se k tomu postavila.

Jedná se tedy o 23 přímých přenosů, které Česká televize nabídne v neděli při Buly hokej živě. Jak to vypadá s ostatními pořady?

Úterky a pátky budou v debatě expertů nebo v jiném souhrnném večerním pořadu. To dokonce není právo, ale povinnost vysílatele. Úterků nebylo moc ani v uplynulé sezoně, asi devět. Teď nevím, jestli 23 je maximální počet hraných nedělí. Je tam ale o vánočních svátcích den, který odpovídá neděli. S tím nebudeme mít problémy a už vůbec ne letos. Naopak bychom se ve vánočním čase dostávali do kolize s mistrovstvím světa juniorů, které se hraje ve Švédsku, tím pádem bude v časech, kdy bychom asi normálně vysílali extraligu. My jsme kombinaci mistrovství světa juniorů, extraliga a Spenglerův pohár měli vyváženou jen proto, že byl juniorský šampionát v zámoří a skrz televizi to byly výhodné časy.

Mezera v hokejovém vysílání tedy nebude značná, ale plánujete ji vyplnit jinou soutěží?

Fakt přijdeme jen o pár úterků, ale jinak to pro nás zůstává úplně stejné. S novou soutěží uvidíme, musím to spočítat finančně, jestli to vyjde a jestli se vůbec dostaneme k nějakému zajímavému obsahu, který by dával smysl a dobře doplňoval program.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články