Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Základní část extraligy vrcholí. Jistý vítěz Sparta hostí Kometu

Praha - Po téměř třítýdenní olympijské přestávce se opět otevřou brány extraligových stadionů a kompletním 48. kolem odstartuje finiš hokejových týmů za co nejlepším umístěním v základní části. V sázce je stále účast v první šestce a s ní spojený přímý postup do čtvrtfinále play-off, ale také boj alespoň o předkolo, které zajišťuje ještě desátá příčka. Už jistý vítěz základní části Sparta převezme v Tipsport Areně před zápasem s Brnem Prezidentský pohár. Utkání Sparta Praha - Kometa Brno sledujte od 19:00 na našem webu, od 20:30 pak i na kanále ČT sport.

"Zápasy po reprezentační pauze bývají vždy specifické. Potřebujeme do utkání dobře vstoupit a zase do toho naskočit. Proti nám bude stát nepříjemně hrající soupeř. Přestože už máme jisté první místo, chceme vyhrát a potvrdit roli favorita," prohlásil asistent trenéra Zdeněk Moták. Pražané budou šetřit Rolinka a Pöpperleho, kteří měli potíže se svalovými zraněními, do sestavy se vrátí Piskáček.

Kometu čeká série tří zápasů se Spartou, Litvínovem a Třincem, ve které v předcházejících dvou čtvrtinách extraligy vyšla bodově naprázdno. V olympijské přestávce Brňané dvakrát změřili síly se Slovanem Bratislava. Brněnský trenér Vladimír Kýhos bude postrádat zraněné útočníky Jakuba Svobodu a Pivka.

Kouč Komety Vladimír Kýhos:

Vladimír Kýhos"Zaměřili jsme se na zlepšení před brankou a větší agresivitu při bránění. Po analýze jsme zjistili, že jsme z těchto míst inkasovali 80 procent branek. Se Spartou jsme navzdory posledním dvěma porážkám odehráli kvalitní zápasy. Rádi bychom navázali na dobré výsledky před přestávkou a v Praze bodovali."

Devátý Litvínov má jen dva body k dobru na jedenáctý Liberec, sedm pak na svého dnešního soka z Karlových Varů, které jsou v tabulce zatím dvanácté. "Chceme-li postoupit do play-off, zápasy doma musíme bezpodmínečně vyhrávat," uvedl trenér Litvínova Radim Rulík, podle něhož Energie nejspíš přijede s defenzivní taktikou. "Nebude to jednoduché. Bude hodně záležet na tom, jak se dokážeme popasovat s obranou soupeře," dodal Rulík.

Pro Karlovy Vary jde podle trenéra Karla Mlejnka o poslední reálnou příležitost na probuzení naděje na účast v předkole. "Buď nás utkání v Litvínově ještě přiblíží k boji o desítku, nebo to bude jen v oblasti teorie a budeme se hlavně snažit udržet co největší náskok na třináctou příčku," řekl Mlejnek.

Liberec vypadl po čtvrteční dohrávce Slavie ve Vítkovicích o skóre z desítky a pokusí se vylepšit si postavení v duelu s Pardubicemi. V sezoně s nimi ale čeká na první body. Pardubice mají před Libercem a Slavií náskok osmi bodů a ztráta v Liberci by jim ještě mohla zkomplikovat boj o desítku. "Pokud by se nám tam podařilo vyhrát, mohli bychom mít závěr o něco klidnější," přemýšlí trenér Zdeněk Venera. Do zápasu nemůže počítat se Somíkem a Sýkorou, otazník visí nad startem Píši.

Zlín se chce vrátit do první šestky, ze které jej vystrnadily Vítkovice. V duelu s posledním Chomutovem je jednoznačným favoritem. "Soupeři už o mnoho nejde, proto může hrát uvolněně a být nebezpečnější. Podcenění protivníka by se nám mohlo vymstít," varuje kouč zlínských Rostislav Vlach.

Série porážek Chomutova už trvá 20 zápasů. "Čeká nás soupeř, který předvádí chytrý až 'vyčůraný' hokej, je rychlý a nepříjemný s dobře hrajícími beky. Mají tým delší dobu pohromadě, takže o sobě dobře ví. Dokážou jít do rychlého přečíslení a dobře se pohybují kolem branky. Nicméně zaskočit a překvapit se dá každý. Bude to však chtít 150procentní přístup a trpělivost," řekl kouč Severočechů Jaroslav Beck.

Druhá Plzeň přivítá Slavii, která ve čtvrtek prohrála na ledě Vítkovic 2:3 v prodloužení. Západočeši se budou chtít vrátit po minulé domácí prohře s Brnem 0:1 na vítěznou vlnu. Předtím drželi před vlastním publikem sérii čtrnácti výher a osmnácti zápasů alespoň s bodem.

Slavia zakončí mimořádně dlouhou sérii sedmi venkovních utkání. Její výhodou v závěru základní části může být opačná šňůra - poslední čtyři zápasy sehrají svěřenci kouče Vladimíra Růžičky v domácím prostředí. Nutně potřebují vylepšit bilanci jen pěti bodů ze šesti posledních vystoupení.

Třetí Třinec, který hostí Kladnovyhrál posledních pět zápasů před olympijskou přestávkou bez ztráty bodu a definitivně si zajistil play-off. Vzájemné zápasy Třince a Kladna jsou v této sezoně vzácně vyrovnané a pokaždé končily minimálním rozdílem jednoho gólu.

Kladno čtyřikrát za sebou nebodovalo a se ztrátou 17 bodů živí už spíše teoretickou naději na únik baráži. "Každý bod, který si z Třince odvezeme, pro nás bude zlatý," prohlásil trenér Jiří Čelanský. Bude pravděpodobně postrádat obránce Tomáše Kaberleho, který se podle klubového webu na olympiádě drobně nachladil. Mimo hru je i bek Černošek.

Pátý Hradec Králové se pokusí zastavit sérii tří porážek s šestými Vítkovicemi, před kterými má náskok pěti bodů. "Vypadnout ze šestky bychom nechtěli," řekl kouč Hradce Peter Draisaitl. Vrátit do sestavy by se mohl dlouhodobý marod Podlešák.

Vítkovice už zpátky do extraligového kolotoče naskočily čtvrteční dohrávkou se Slavií a šťastná výhra z poslední sekundy prodloužení je vynesla na šesté místo. Nejlepší venkovní tým se pokusí přidat další body v Hradci. "My do toho jdeme s cílem poprat se o konečné umístění v šestce, chceme vybojovat přímý postup do čtvrtfinále," uvedl trenér Peter Oremus, jehož tým z posledních devíti zápasů venku osmkrát vyhrál.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články