Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Zadina kritizoval změnu řízení finále, šéf ČT sport se proti jeho výrokům ohradil

Hokejisté Pardubic po výhře 6:2 v Třinci vyrovnali stav finálové série s úřadujícími šampiony na 2:2 na zápasy, trenér Dynama Marek Zadina ale většinu času na tiskové konferenci věnoval změně způsobu řízení utkání ze strany rozhodčích, která nastala po druhém utkání. Arbitři totiž dostali pokyn, aby trestali důraznou hru v brankovišti, kterou dokázali Východočeši Oceláře zaskočit a rozhodit. Výkonný ředitel ČT sport Jiří Ponikelský vyzval Zadinu, aby se za svá slova omluvil. Tvrzení Zadiny odmítli také zástupci hokejové extraligy, šéf rozhodčích Vladimír Pešina i hokejový expert Milan Antoš.

Marek Zadina
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Podle Zadiny komise rozhodčích podlehla zejména kritickému názoru bývalého útočníka a nyní experta České televize a spolupracovníka webu sport.cz Milana Antoše.

"Nelíbí se mi, jaký vliv mají tito, v uvozovkách, experti. Mají vliv na působení rozhodčích, kteří se musí rozhodovat pod tlakem. Myslím si, že tohle je finále play-off a emoce, které lidi chtějí vidět, k tomu patří," řekl Zadina.

Před novináře předstoupil dokonce dvakrát, nejprve totiž svá slova vztáhl k České televizi, Antoš ale hru Pardubic na brankovišti kritizoval v pořadu Zaostřeno na play-off na webu sport.cz.

Milan Antoš:

"To, co se dělo ve druhém zápase, je za hranou. Je něco jiného být tvrdý ke gólmanovi v předbrankovém prostoru. Tohle ale bylo vyložené provokování Kacetla. Nejen úmyslné dobrzďování, ale i dojíždění pardubických hráčů ke Kacetlovi z bodů od vhazování, kdy už má brankář dávno chyceno. Kacetl jede v přerušené hře do rohu a hráči Dynama spěchají za ním ho provokovat… To už je opravdu za hranou."

Pondělní reakce:

"Úplně jsem nepochopil, proč k tomu došlo. Myslím si, že Marka Zadinu, se kterým se známe, přemohly po vítězném zápase emoce a začal reagovat, jak reagoval. Našel si cíl a tím cílem jsem byl já. Nemám vůbec žádný problém se souboji na brankovišti, kdy se hraje tvrdě do brankáře. Jakmile je ale hra přerušená, měli by všichni respektovat, že z dané situace chce třeba brankář odjet. Což Pardubice ve druhém zápase nedělaly, snažily se provokovat do poslední chvíle."

Zdroj: Sport.cz

"Tahle vyjádření mohou lidi ovlivnit a ovlivňují je. Podlehnou tomu lidi, funkcionáři, komise, a to do hokejového prostředí nepatří," řekl Zadina.

Podle něj Antošova vyjádření špiní Pardubice. "Špiní naši organizaci, špiní naše hráče. Odmítám jeho názory," podotkl kouč Dynama a současně poukázal na skutečnost, že Antoš v dobách hráčské kariéry sám patřil mezi útočníky, kteří do brankoviště "chodili".

Je nám líto, video expirovalo.
Šéf ČT sport Ponikelský: Zadina se zapomněl omluvit

Ponikelský prohlásil, že se Česká televize stala obětí nařknutí. "Neumím si představit, že bychom uměli ovlivnit finále, a neumím si představit, že by jediný expert z našeho týmu toho byl schopen. Komise rozhodčích má na všechno určitě svůj názor," uvedl šéf ČT sport.

"Pak se nám stal i příběh, že kameraman byl vyhozen z kabiny Kladna kapitánem. Ten se ale po utkání přišel omluvit a poděkoval ČT za naši práci, kdežto pan Zadina na to už zapomněl. Takže máme motiv pro další příběh," dodal Ponikelský v rámci představení projektu Tak určitě, jehož cílem je propagovat pozitivní hodnoty ve sportu.

Přidala se také Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK LH). "Zadinovo tvrzení o ovlivnění přístupu a výkonů rozhodčích výroky Milana Antoše nebo obsahem sociálních sítí považujeme za velice nekorektní a neakceptovatelné."

Stejně jako APK LH i Pešina popřel, že by jakkoliv reagoval na výroky expertů v médiích nebo názory veřejnosti. "Rozhodčí, včetně jejich vedení, fungují nezávisle a nejsou ovlivňováni médii. Po vyhodnocení druhého utkání finále mezi Pardubicemi a Třincem jsme se rozhodli všem aktérům zaslat videomateriál, který připomíná principy ochrany brankoviště a komunikace rozhodčích. Ty jsou součástí všech sezonních seminářů. V žádném případě nešlo o změnu pravidel a jejich výkladů," citoval Pešinu iROZHLAS.cz.

Reakce šéfkomentátora ČT sport Roberta Záruby:

Aktivní a důrazná hra před brankáři podle Zadiny k hokeji ve vyřazovací části patří. "Teď jsou nastavené meze, které play-off vůbec neodpovídají. Podívejte se na NHL, jak ti hráči po sobě jdou, jak hrají v brankovišti, kde hrají play-off hokej. Skončí série a chovají se k sobě korektně, to mě hrozně baví a mám to rád," řekl Zadina.

Dvojici hlavních rozhodčích, kteří řídili třetí a čtvrtý zápas, za jejich výkon pochválil. I když v nedělním duelu měly Pardubice dokonce devět vyloučení. "Myslím si, že rozhodčí podali skvělý výkon. Naše fauly byly," uvedl Zadina.

Zároveň zdůraznil, že jeho kritika nesouvisí s Třincem. "Třinec je skvělý tým, jsou tam skvělí kluci. Ale co se tady z toho stalo, ta mediální masáž, v uvozovkách, expertů, které podlehla komise rozhodčích... Posunulo se to úplně někam jinam. Třinec hraje korektně, proti němu nic nemám, ale pojďme hrát férově," dodal Zadina.

Zdroj
ČTK, Sport.cz, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články