Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Začíná bitva o titul. Sparta chce deváté zlato, Liberec může triumfovat poprvé

Praha  - Úvodními zápasy na severu Čech startuje ve čtvrtek a v pátek finále hokejové extraligy mezi Libercem a Spartou. Vrchol domácí klubové sezony tak obstarají nejlepší dva celky základní části a zároveň i největší favorité play-off. Zatímco Bílé Tygry čeká boj o první titul, Pražané budou hrát již o deváté zlato. Přímý přenos sledujte od 17:00 na ČT sport nebo našem webu.

Utkání Sparta - Liberec
zdroj: ČTK/Petrášek Radek

Liberec ovládl základní část extraligy s novými rekordy v podobě 118 bodů a 41 výher, ale právě finálový sok jej dokázal ve třech ze čtyř zápasů porazit. A právě Sparta byla i posledním přemožitelem Bílých Tygrů, když si 19. února odvezla zpod Ještědu výhru 5:2. Od té doby vyhrál Liberec 14 utkání v řadě, všechna navíc v základní hrací době.

"Pro trenéry i hráče je to jasný signál nepodcenit jediný detail. Zápasy, které jsme prohráli, jsme prohráli kvůli opakovaným chybám v systému i přístupu hráčů," řekl kouč Liberce Filip Pešán. "Je to pro nás dobrá pomoc motivovat hráče, aby se tyhle věci změnily. Protože to byla cesta, kterou našla Sparta, jak nás porazit. Sparta může mít určité sebevědomí, my zase touhu nejen vyhrát finále, ale vrátit Spartě porážky ze základní části," doplnil Pešán.

Libereckému kouči se moc nelíbí systém dlouhé pauzy pro nejlepší týmy základní části kvůli předkolu, navíc jeho tým po výhrách ve čtvrtfinále nad Chomutovem i v semifinále nad Mladou Boleslaví 4:0 měl i další dvě několikadenní přestávky. "Paradoxně ta před finále nám pomáhá, protože máme šrámy a měli jsme unavené hráče, protože i když se série s Boleslaví jevila jako jednoznačná, tak nebyla. Ale hráči v pauzách vycházejí z tempa a první zápasy v minulých sériích toho byly důkazem," podotkl Pešán.

"My jsme našlápnutí a Sparta je našlápnutá, bude to takové poctivé finále," prohlásil útočník Lukáš Krenželok, který zažil dvě porážky v boji o zlato v letech 2002 a 2010 v dresu Vítkovic. Brankář Ján Lašák považuje fakt, že půjde o souboj nejlepších dvou týmů sezony, spíš za zajímavost pro veřejnost.

"Pro nás je to finále, soustředíme se sami na sebe. Jakýkoliv je to soupeř, je to jedno. Máte nějakou touhu, desetiměsíční snahu a chcete ten poslední zápas vyhrát. Jestli je to Sparta, Plzeň, Karlovy Vary, prostě chcete být po té sezoně šťastní," popsal zkušený slovenský gólman, který má titul v extralize z roku 2005 s Pardubicemi a o tři roky dříve se stal mistrem světa.

Sparta by ráda narušila pohodu domácích hned zkraje série. "Rozhodovat budou určitě ty nerovnovážné stavy hráčů na ledě, přesilové situace, dobrá obrana, výkony brankářů... Možná i taková ta týmová hra v obraně i útoku. Těžko předbíhat, ale bude to určitě výborná podívaná a my věříme tomu, že v Liberci něco uhrajeme, aby jel Liberec pak sem do Prahy trošku pod tlakem," řekl trenér Josef Jandač. S týmem se pečlivě připravuje na přesilovky Liberce. Ten v play-off zatím využil v průměru každou třetí.

Pešán: "Snažíme se hodně hrát v tréninku, už jsme nedělali žádné modelové utkání, protože půlka týmu léčila šrámy. Teď jsme v plné síle, v tréninku simulujeme herní situace."

Jandač: "Mají dvě přesilovkové formace a v nich šikovné hráče, kteří si vyhoví a mají i patřičné sebevědomí, protože prošli sezonou i play-off tak, jak prošli. Hráči, kteří mají na starosti práci v předbrankovém prostoru, tu svou roli dělají velice dobře. Bude záležet na tom, jak my se s tím na ledě vypořádáme.".

"V průběhu sezony jsme na tom dělali a zhruba od její půlky se to trošku otáčelo. V play-off jsme podle mého hráli ta oslabení dobře, i když to procento ubráněných přesilovek třeba není až tak dobré. Ale jsou to jen čísla. Uhráli jsme ta klíčová oslabení, i když byla třeba ve třech, to je ohromně důležité," připomněl Jandač. Je také rád, že v Tomáši Pöpperlem má tým nyní brankářskou jedničku.

"Jsem rád hlavně za něj, protože ty pochybovačné prognózy a jeho hodnocení nebyla úplně nejlepší. Spojovalo se to i hodně se mnou, že prostě on, nebo já, že tady pro Spartu neuděláme finále. Obě série se mu dařilo, chytá v klidu a je celkově vyrovnaný," řekl Jandač.

Útočník Jan Buchtele věří, že Sparta bude mít navrch v rozhodujících maličkostech, stejně jako doposud v letošním play-off. "V play-off ještě neprohráli, takže si určitě budou věřit a nehodlají si připustit, že by měli prohrát. My máme na druhou stranu za sebou těžké zápasy, které jsme museli zvládnout. A věřím, že budeme zvládat i nadále. Řekl bych, že jsme neměli nijak jednoduchou cestu do finále," připomněl Buchtele.

Tři výhry ze čtyř utkání v základní části však podle dalšího útočníka Tomáše Netíka nic neznamenají. Řadí je pouze do zajímavostí a statistik, o nichž píšou novináři. "Podle mého se to všechno maže, ať bylo cokoliv. Ať někdo udělal rekord v bodech a vyhrál v sezoně nevím co, nebo jak se komu dařilo v přesilovkách... To všechno se maže. Čeká nás finále, v němž jsou dva výborné týmy a nepůsobí tam nic jiného. Je to fakt 50 na 50 a jde se úplně od nuly. My ten titul chceme vyhrát, takže to určitě není tak, že nemáme co ztratit," odmítl Netík úvahy, že pod větším tlakem je Liberec.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články