Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Století Dynama

Za doping v semifinále Hradec zaplatí dva miliony korun. Nepřiměřené, reaguje klub

Disciplinární komise potrestala Hradec Králové za doping tří hráčů v semifinále ze sezony 2022/2023 dvoumilionovou pokutou a kontumací zápasu. V utkání s Vítkovicemi měli obránce Graeme McCormack a útočníci Kevin Klíma s Martinem Štohanzlem pozitivní výsledek testu. Asociace profesionálních klubů ledního hokeje o tom informovala v tiskové zprávě. Klub označil sumu jako nepřiměřenou, ale odvolávat se neplánuje. Vítkovice s trestem nesouhlasí.

Hokejisté Hradce Králové
zdroj: ČTK autor: Taneček David

"Posuzování skutku a ukládání trestu se řídilo směrnicí pro kontrolu a postih dopingu v České republice. Na jejím základě má řídící orgán soutěže klubu uložit přiměřenou sankci ve chvíli, kdy jsou více než dva hráči shledáni vinnými z porušení antidopingových pravidel," řekl ředitel soutěže Martin Loukota s tím, že ve hře byla celá řada trestů.

Východočeši mohli dostat podle disciplinárního řádu extraligy napomenutí, pokutu, mohli přijít o body, zápas mohl být zkontumován nebo jim mohly být odebrány stříbrné medaile, které v sezoně 2022/23 získali. Klub mohl být i vyloučen ze soutěže nebo mu komise mohla uzavřít stadion.

"Nejvíce disciplinární komise zvažovala aplikovatelnost a realizovatelnost trestu. Nakonec klubu udělila pokutu ve výši dvou milionů korun a zkontumovala čtvrté utkání semifinále play-off," uvedl Loukota. Změna výsledku pro Mountfield nic neznamenala, zápas na domácím ledě prohrál 1:2.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Hradec zaplatí 2 miliony za doping, Vítkovice nesouhlasí

Hráči dostali od Národního rozhodčího soudu shodně desetiměsíční tresty, které začaly běžet od data pozitivního nálezu. Letos 9. února se tak mohli do extraligy vrátit. Antidopingový výbor České republiky se proti tomu odvolal. "Naší snahou bylo rozhodnout v této věci co nejdříve, ale řízení s hráči ze strany Národního rozhodčího soudu pro sport není ani po tak dlouhé době stále ukončeno," uvedl Loukota.

Nakonec disciplinární komise vynesla verdikt krátce před zahájením nového extraligového ročníku. "Přihlédli jsme k nápravným krokům hradeckého klubu, který spolupracoval během celého řízení," prohlásil předseda komise Viktor Ujčík.

Hradec pokutu označil za nepřiměřenou

Hradecký klub označil na svém webu dvoumilionovou pokutu za zcela nepřiměřenou vzhledem k tomu, že nic nezavinil a hokejisté neměli v úmyslu dopovat. "Jednalo se o krátkodobé užití přípravku třemi hráči, přípravek na etiketě neobsahoval žádné zakázané látky, ale byl kontaminován," uvedlo vedení klubu.

Proti rozhodnutí disciplinární komise se ale Hradec neodvolá. "Jsem strašně rád, že po 15 měsících, co kauza trvá, ji považuji tímto verdiktem za uzavřenou. Bylo to nekonečné a byla za tím spousta práce a starostí. Vydalo by to na knížku," uvedl na tiskové konferenci k nové sezoně generální manažer klubu Aleš Kmoníček. "Žánr? Bylo by to drama. Minulou sezonu jsem si proto vůbec neužil, neustále se nám to vracelo. Doufám, že už to nikdy nezažiju, že to do startu sezony utichne a budeme se moct plně soustředit na hokej."

I proto je klub připravený trest přijmout, aby ho kauza déle nezatěžovala. "Dnes jsme řešili případné odvolání se zástupci akcionářů, ale vzhledem k tomu, že už to chceme mít za sebou a máme toho plné zuby, přijímáme trest," řekl Kmoníček. "O tom, jak pokutu vyřešíme, budu ještě mluvit s akcionáři. Ale hlavně to chceme vyřešit tak, abychom se k tomu už nemuseli vracet," uvedl.

"Je to pro nás velká rána, ale nebudeme se odvolávat, přestože považujeme trest za nepřiměřený, protože z jednání Národního rozhodčího soudu jasně vyplynulo, že hráči užili kontaminovaný prostředek nevědomě. Zjišťovala se míra zavinění klubu, ale ze všech jednání a šetření je zřejmé, že klub se na tom nepodílel a jeho vina není žádná," dodal Kmoníček.

Požadovat pokutu po hráčích neplánuje. "Užili něco, o čem byli přesvědčení – a doktor jim to také potvrdil –, že tam žádné zakázané látky nejsou. Hráči si také užili své. Být deset měsíců bez hokeje, bez výplat a odměn, je myslím dostatečně velký trest," řekl Kmoníček.

Chod kabiny prý vleklá kauza nenarušovala. "Upřímně mohu říct, že jsme se na tyto věci vůbec nesoustředili. V přípravném období jsme měli spoustu práce. Soustředili jsme se jen na hokej," uvedl hlavní kouč Tomáš Martinec.

Naopak Vítkovice označily trest za výsměch

S postihem pro své soupeře nejsou spokojeny Vítkovice. "Žádné zadostiučinění to pro nás určitě není, je to spíše výsměch. Po roce a půl jsme se dozvěděli, že Hradec dostane finanční pokutu, která je směšná. Když se naplní celá hala, je to zaplacené," citoval server iSport.cz sportovního ředitele Vítkovic Romana Šimíčka.

"Za mě je to smutné v tak férovém sportu, jako je hokej, kde soupeře respektujete, a pak zjistíte, že hráči, proti kterým jste nastupovali, dopovali. Je to výsměch i plivnutí do tváře, které se nijak nepotrestalo," doplnil kapitán Ostravanů Juraj Mikuš.

Vítkovice nyní budou zvažovat další kroky. "Nechceme to nechat jen tak. Nejsme s verdiktem spokojeni. Celá věc se netýká jen nás, i další byli poškozeni. Je to nešťastně vyřešené a nedostačujícím způsobem," řekl Šimíček serveru iDNES.cz. 

"Spojíme se s právníky a uvidíme, co se dá v té věci dál dělat. Podnikneme nějaké další kroky, pokud budou možné. Každopádně takové rozhodnutí není fér vůči našim partnerům, vůči fanouškům, protože vše se tehdy mohlo vyvíjet jinak."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články