Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Z vítězných sérií skončila ta třinecká. Obrat Sparty dokonal Kudrna

Měl to být šlágr o první místo, ale ofenzivní koncert se nekonal. Oceláři sice vedli v 10. kole extraligy na ledě Sparty 2:0, ale domácí dokázali výsledek v úporném utkání otočit a nakonec se radovali z výsledku 3:2. Pražany gólově nastartoval kapitán Řepík, po něm se přidali Polášek s Kudrnou. Třinec přišel o sedmizápasovou sérii výher, naopak sparťané triumfovali podeváté za sebou.

Brankář Sparty Matěj Machovský inkasuje v utkání proti Třinci
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Je to samozřejmě velice emotivní vítězství. Prohrávali jsme 0:2, a nakonec jsme to naklonili na naši stranu. Byl to takový typický zápas a připomínal play-off. Dobře se bránilo a rozhodoval každý souboj. Nakonec jsme rádi, že jsme dali o gól víc. Jsme rádi, že jsme se udrželi na prvním místě, jdeme dál," řekl po utkání Kudrna.

Sparta se vedle absencí kvůli marodce musela obejít bez dvou reprezentantů – obránce Davida Němečka a útočníka David Tomáška. Oceláři mimo zdravotně indisponovaných hráčů mají na Švédských hrách v Malmö hned trio opor – zadáka Davida Musila a z ofenzivy Michaela Špačka a nejlepšího střelce extraligy Matěje Stránského.

Třinec si na fakt, že má více hráčů v národním týmu, stěžoval. "Vnímali jsme to, ale snažili jsme se koncentrovat na situaci tady. Myslím, že je to zase trochu nafouknuté. Já jsem u nároďáku taky působil nějaké roky a vím, jak to s nominací bylo, a zejména na Švédské hry," řekl kouč Sparty Josef Jandač.

"My nechceme nikomu bránit, ale v žádném případě to nebylo, že by se Rousek a Řepík omluvili sami. Omluvil je náš manažer z toho důvodu, aby ochránil investice našeho majitele. Hrají zápasy se zraněním, které je na hru, ale využijí pauzu, aby to doléčili," doplnil Jandač.

Hned po minutě hry se dostali do potyčky Kudrna s Freibergsem a při hře čtyř proti čtyřem Oceláři v čase 2:50 otevřeli skóre. Obránce Marian Adámek měl po Hrňově přihrávce čas si na levém kruhu najít ideální střeleckou pozici a zamířil pod vyrážečku Machovského.

Sparta se ubránila při vyloučení kapitána Řepíka, ale v deváté minutě znovu inkasovala díky práci Kurovského. Ten nejdříve zadovkou zpoza branky uvolnil Marcinka, jehož zakončení u levé tyče Machovský ještě vyrazil levým betonem, ale puk se odrazil na druhou stranu ke Kurovskému, který o pravou tyč a pravý beton dostal puk za brankovou čáru.

Machovského vystřídal Salák, který se dostal do hry místo jedničky týmu v průběhu druhého utkání za sebou. V neděli při výhře nad Pardubicemi 5:4 po samostatných nájezdech opustil Machovský brankoviště za stavu 1:3 po první třetině. Za domácí v úvodním dějství měli ojedinělé šance střelou z otočky Řepík a díky teči Pech.

Oceláři dlouho nepouštěli Pražany do velkých příležitostí. V jedné z mála se dostal před Kacetla Horák, ale neprostřelil jej. Až ve 32. minutě se sparťané radovali. Ve finální fázi přečíslili soupeře a po Horákově přihrávce zamířil k levé tyči Řepík.

Ve 36. minutě neuspěl se svým pokusem nejproduktivnější obránce soutěže Gernát a z protiútoku po Formanově přihrávce odražené o levý mantinel prostřelil Kacetla mezi betony Polášek.

"Myslel jsem si, že to bude více útočné, ale už v první třetině bylo vidět, že to bude ubojované. Bohužel jsme ztratili slušné vedení 2:0 a dostali jsme Spartu do hry. Myslím si, že jsme za stavu 2:2 trošku přestali hrát, Sparta začala hrát víc s pukem a dotáhla to do vítězného konce," prohlásil kapitán Třince Petr Vrána.

Vrátit Třinci náskok mohl po efektní kličce mezi nohama Kurovský, ale atakovaný nezakončil. Před koncem druhé části nabídly fauly Adámka a Romana domácím na 104 sekund přesilovku pět na tři a po Kundrátkově vyloučení pak ještě na dalších sedm vteřin.

Přesilovku si zahrál při Jandusově trestu i Třinec, ale stav se neměnil. Další početní výhodu nabídl Třinci v 54. minutě Pech, ale Saláka ohrozil jen Ondřej Kovařčík z dorážky. Růžička při dalším tlaku zakončil do boční konstrukce. Udeřila naopak Sparta a Kudrna z dorážky v závěru rozhodl.

"Samozřejmě je to nepříjemné a bolí to. Nebyl to z naší strany i ze strany Sparty žádný extra zápas. Bylo to hodně ubojované a rozhodla naše chyba v závěru. Už to vypadalo, že uhrajeme nějaké body, ale bohužel. Pak už nebyl čas s tím něco udělat," dodal Vrána.

Dohrávané 10. kolo hokejové extraligy:

HC Sparta Praha - HC Oceláři Třinec 3:2 (0:2, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 32. Řepík (R. Horák, Rousek), 36. Polášek (M. Forman, Zikmund), 58. A. Kudrna (Říčka, M. Sukeľ) - 3. M. Adámek (Hrňa, Kurovský), 9. Kurovský (Marcinko). Rozhodčí: Hodek, Šír - Lederer, Lhotský. Vyloučení: 4:4. Bez využití. Bez diváků.

Sparta: Machovský (9. Salák) - Kalina, O. Němec, Košťálek, Polášek, M. Jandus, Tomáš Dvořák - Řepík, R. Horák, Rousek - M. Forman, Pech, Šmerha - Říčka, M. Sukeľ, A. Kudrna - Dvořáček, D. Vitouch, Zikmund. Trenéři: Hořava a Jandač.

Třinec: Kacetl - M. Doudera, Gernát, Kundrátek, Freibergs, M. Adámek, Zahradníček - Martin Růžička, P. Vrána, Miloš Roman - O. Kovařčík, M. Kovařčík, Hrehorčák - Kurovský, Marcinko, Kofroň - Hrňa, Peterek, Dravecký - Ramik. Trenér: Varaďa.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články