Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Švédsko

Východočeské derby patří Pardubicím, Dynamo zdolalo Hradec a prolomilo černou sérii

Hokejisté Pardubic porazili rivala z Hradce Králové 4:2 a zvítězili po osmi porážkách v řadě. Navíc podruhé v sezoně zvládli východočeské derby. Mountfield prohrál popáté za sebou. Domácí rozhodli v první třetině, ve které se ujali vedení 3:0. Čtvrtý Hradec ve čtvrtfinále play-off vyzve pátou Kometu.

Utkání Pardubice - Hradec Králové
zdroj: ČTK/Vostárek Josef

"V play-off budeme hrát v jiné sestavě. Z těch pěti proher jsme dvakrát nezvládli nájezdy, to je dovednostní soutěž. Víme, na čem zapracovat, máme na to čas," uvedl útočník Hradce Daniel Rákos.

Prestižní souboj rivalů přinesl řadu premiér. Pardubičtí útočníci Matouš Kratochvil a Ondřej Matýs vstřelili své první branky v extralize, hradečtí junioři Vojtěch Síla a Miroslav Kukla si připsali vůbec první start v nejvyšší soutěži.

Mountfield se musel obejít bez opor Smoleňáka, Koukala, Vincoura či Zámorského, přesto začal lépe, ale Rákos ve velké šanci trefil jen tyč. Hráči Dynama naopak proměnili všechno, na co sáhli. V sedmé minutě se po šťastném odrazu trefil Kratochvil a za 74 vteřin po Machalově sprintu zvýšil Horký. Povedenou pasáž Dynama dokonal v 11. minutě po dalším přečíslení třetí brankou Matýs.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Pardubice - Hradec Králové

"Nervózní jsem před zápasem ani nebyl, i ve druhé lize chodilo hodně lidí. Byl to dost emotivní zápas, navíc když se mi podařilo dát gól. Tonda Dušek vybojoval kotouč ve středním pásmu, nahrál mi ho před branku a já jsem zakončil mezi betony," řekl devatenáctiletý Matýs.

Hradec si sice držel střeleckou převahu, ale na výborného Kloučka vyzrál až v 16. minutě, kdy se dělovkou od modré čáry trefil Filip Pavlík. Další šance si hostující tým schoval až do druhé třetiny, kdy při krátké přesilovce pět na tři neuspěl Paulovič a poté už ve výhodě jednoho muže vychytal Pavlíka s jistou dávkou štěstí Klouček.

Dynamo dostalo k dispozici dokonce dvouminutovou přesilovku pět na tři. Trenéři si vybrali oddechový čas, ale Pardubice se trápily, pořádně ani nevystřelily na bránu, zato nasbíraly čtyři prohřešky, které je připravily o útočné pásmo. Zejména závěr druhé části rozkouskovaly drobné šarvátky a častá vyloučení.

Početní výhody hrály důležitou roli ve třetí třetině. Při té hradecké totiž Rákos v dobré šanci trefil jen Kloučkovu masku, naopak Dynamo ve 49. minutě při vlastní přesilovce zvýšilo na 4:1, když Mikuš trefil horní tyč a kotouč do branky dorazil Hovorka. Domácí tým poté ještě promarnil přesilovku pět na tři.

Mountfield dostal velkou šanci na zdramatizování utkání necelých pět minut před koncem třetí třetiny, kdy Cardwell zahodil rukavice při bitce s Rákosem a vyfasoval trest na pět minut a do konce zápasu. "Nemám na sobě ani modřinu, vůbec mě to nebolelo a měli jsme pětiminutovou přesilovku. Dneska po mně šli jako po uzeným, ale mě to tak baví, škoda, že jsme to nedotáhli," uvedl expardubický Rákos.

Hradec vylepšil přesilovku odvoláním brankáře a 111 vteřin před sirénou snížil Cingel. Další gól už ale hosté nestihli. "Chtěli jsme to pojmout jako přípravu na play-off, ale unikla nám první třetina a pak už jsme to jen marně honili. Dostali jsme takové nešťastné góly a Pardubice byly na koni, měly to jednodušší," dodal Rákos.

52. kolo hokejové extraligy:

HC Dynamo Pardubice - Mountfield Hradec Králové 4:2 (3:1, 0:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 7. M. Kratochvil, 8. Horký (Machala), 11. Matýs (Dušek), 49. Hovorka (J. Mikuš, Eklund) - 16. F. Pavlík (Cingel), 59. Cingel (Paulovič, Graňák). Rozhodčí: R. Svoboda, Šír - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 9:10, navíc Cardwell 5 min. a do konce utkání - D. Sklenář 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 9329.

Sestavy:

Pardubice: M. Klouček - Cardwell, Eklund, J. Mikuš, Porseland, J. Zdráhal, Budík, Děrvuk - P. Sýkora, Ihnacak, M. Kratochvil - Hovorka, Rolinek, Perret - Horký, Poulíček, Machala - Matýs, J. Kloz, Dušek. Trenéři: Lubina, Čáslava a R. Král.

Hradec Králové: J. Pavelka - Štindl, Linhart, Nedomlel, Cibulskis, F. Pavlík, Graňák, od 21. navíc Kukla - J. Dvořák, Rákos, D. Sklenář - Paulovič, Cingel, R. Pavlík - Poppel, Nedvídek, Miškář - Vopelka, Kukumberg, Síla. Trenéři: T. Martinec, Krátoška a P. Svoboda.

Ohlasy trenérů:

Ladislav Lubina (Pardubice): "Jsem rád, že jsme utkání zvládli a vyhráli. Ne kvůli třem bodům, ale protože to vítězství potřebujeme sami pro sebe. Chtěl bych poděkovat divákům, že na poslední derby přišli, a chtěl bych je poprosit, aby nás chodili podporovat ve stejném počtu i nadále, protože to budeme potřebovat."

Petr Svoboda (Hradec Králové): "Měli jsme sympatický vstup do zápasu, ale bohužel jsme ho nevyjádřili brankami. Naopak Pardubice při našem krátkém výpadku vstřelily tři góly. Je škoda, že jsme ve druhé třetině nevyužili přesilovku pět na tři, celkově jsme měli hodně početních výhod, ale nenaložili jsme s nimi dobře. Možná i kvůli tomu, že jsme byli v okleštěné sestavě. Musím ale říct, že mladíci odehráli dobrý zápas. Chybějící hráči léčí drobná zranění a nechtěli jsme před play-off nic riskovat."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články