Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Jezdectví 2024

Vsetín může po třiceti letech znovu zažít postup do extraligy. V baráži ale přijde o podporu domácího prostředí

Z druhého místa po základní části se hokejisté Vsetína prodrali až k zisku poháru pro vítěze první ligy a v boji o účast v nejvyšší soutěži vyzvou poslední tým extraligy Kladno. Jejich domácím azylem se v sérii hrané na čtyři vítězství stane pravděpodobně Brno.

Vsetínský stadion Na Lapači
zdroj: facebook.com/vhk.vsetin autor: Patrik Žák

Vsetín hrál baráž naposledy v sezoně 2005/06, když po výhře 4:2 na zápasy uhájil nejvyšší soutěž v sérii s Ústím nad Labem.

Před třiceti lety Valaši tehdy čtyřčlennou prolínací soutěž zvládli a postoupili do extraligy, kterou následně pětkrát za sebou ovládli.

Baráž už spadá do gesce extraligy a podle jejích přísnějších regulí nesplňuje vsetínský stadion Na Lapači podmínky pro barážové zápasy.

Hlavním problémem jsou zastaralé neodpružené mantinely a nedostatečná kapacita míst na sezení, jichž musí být minimálně 3500.

Asociace profesionálních klubů v tomto případě žádnou výjimku neudělí, což ČTK potvrdil ředitel APK Martin Loukota.

Ve hře o dějiště baráže bylo více stadionů. "Já osobně jsem preferoval Porubu, ale tam to nakonec z nějakých důvodů nepůjde. Komunikovali jsme i s dalšími stadiony, ale to také nevyšlo a nemá cenu to komentovat. Podle posledních informací je největším favoritem na konání série Brno," řekl trenér Jiří Weintritt.

Jeho tým tak v boji o extraligu ztratí jeden ze svých největších trumfů – neopakovatelnou atmosféru stadionu Na Lapači. Vsetínští to ale berou sportovně, nic jiného jim ani nezbývá.

"My jsme si až do rozhodnutí zakázali o baráži mluvit, teď už ale tým lidí připravuje náš scénář na nejbližší dny," podotkl Weintritt.

Nad ztrátou výhody domácího prostředí kouč nezoufá a věří, že i přes velkou vzdálenost do Brna budou mít Valaši pod Špilberkem domácí prostředí.

"To, co jsem dneska zaslechl, tak do Brna by mohl být vypraven i speciální vlak ze Vsetína. Variant je víc. Věřím, že za námi přijedou tisíce lidí, i kdybychom hráli v Karlových Varech," konstatoval kouč.

Kapacita uvažované brněnské arény je 7700 diváků, na rozhodující zápas Lapač vyprodalo 5400 fanoušků.

Obránce Ondřej Smetana nicméně poznamenal, že vsetínský stadion je nenahraditelný. "Lapač je Lapač, ten se nedá nahradit. Na jedné straně nás mrzí, že nebudeme hrát doma, ale jsem přesvědčen, že brněnskou halu můžeme vyprodat," uvedl.

Divácký boom, který nyní Vsetín zachvátil, vnímá i Weintritt. "Viděli jste to, jak za námi lidi stojí. Z celého města, regionu... Nemůžeme přemýšlet nad tím, že je to křivda, musíme se dál připravovat na to, abychom v baráži byli důstojným soupeřem," prohlásil kouč.

"Na baráže se díváme a máme na to svůj názor a představu. Už jsem stihl na kluky v kabině houknout, aby začali pracovat na Kladnu, dosud jsme na to nemysleli. Budeme připraveni a hodně nám řeknou už první dva zápasy," konstatoval Weintritt.

Celý Vsetín také bude do příští středy, kdy baráž začne ve středních Čechách, přemýšlet, zda se na led proti nim postaví hrající majitel Jaromír Jágr.

"Já bych byl hrozně rád a kluci určitě také. Byla by to asi jediná jejich šance nastoupit proti takové legendě. Ale Jarda dvakrát hraje a pak třikrát ne... Byl by to pro nás svátek hrát proti němu," řekl Weintritt.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články