Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Vokoun jde do extraligy, posílí Karlovy Vary

Karlovy Vary – Hokejová extraliga přivítá další velkou posilu z NHL. Branku Karlových Varů by měl krýt dvojnásobný mistr světa Tomáš Vokoun. Šestatřicetiletý gólman, který v červnu podepsal smlouvu s Pittsburghem, se k momentálně dvanáctému týmu tabulky připojí v pondělí. Vokoun podle vyjádření Karlových Varů bude v klubu působit bez nároku na honorář a sám si i uhradí pojistku, pobírat bude jen prémie za získané body. 

Tomáš Vokoun
zdroj: ISIFA

Bronzový medailista z olympijských her v Turíně míří do Karlových Varů především proto, že je rodákem z lázeňského města. Hokej ve Varech ale hrál jen v žákovských kategoriích, pak odešel do Sokolova a následně do extraligového Kladna. "Při návratu do Čech byly pro Tomáše jednoznačnou volbou právě Karlovy Vary, žádný jiný tým pro něj nepřipadal do úvahy. Bude bydlet u svých rodičů, jeho rodina však zatím zůstane na Floridě," řekl Vaněk.

V Karlových Varech bude Vokoun podle generálního manažera Miroslava Vaňka pobírat pouze prémie za vyhraná utkání či získané body ve stejné výši, v jaké jsou odměňováni ostatní hráči týmu.

Je nám líto, video expirovalo.
Vokoun jde do Varů

Miroslav Vaněk: "Jsem rád, že jsme se s Tomášem nakonec dohodli. Musím zdůraznit, že Tomáš k celé dohodě přistoupil velmi vstřícně a nemá vůči našemu klubu vůbec žádné finanční požadavky. Pojistku si uhradí sám a nepožaduje ani žádnou měsíční odměnu."

Kdy se účastník čtyř světových šampionátů poprvé objeví v karlovarském dresu, není jasné. Příští týden je v extralize reprezentační přestávka, první zápas poté Energii čeká ve středu 14. listopadu. "Je nám naprosto jasné, že Tomáš dlouho nechytal žádné hokejové utkání. Od srpna se připravuje pouze tréninkově a jeho zápasové manko je značné. Jsme připraveni nechat mu dostatek času, aby se dostal do správné formy a byl pro náš tým přínosem," řekl Vaněk.

Tomáš Vokoun
zdroj: AP autor: Tom Mihalek

Karlovým Varům se zatím v extralize moc nedaří, aktuálně jsou dvanácté. I proto Vaněk věří, že Vokoun týmu hodně pomůže. "Jeho nesmírné zkušenosti jsou nenahraditelné a budou se nám hodit. Myslím si, že jak Lukáš Mensator, tak Tomáš Závorka i všichni naši další gólmani v mládežnických a žákovských kategoriích budou moci od Tomáše leccos odkoukat," podotkl generální manažer.

Současná jednička týmu Mensator je s Vokounovým příchodem smířený. "Tomáš nejde nikoho vytlačovat z pozice brankářské jedničky, ale jde pomoc týmu v jeho cíli, kterým je postup do play-off. Jsme domluveni, že v žádném případě nechce nijak ohrožovat postavení Lukáše Mensatora. Tomášovi je naprosto jasné, že až výluka skončí, bude opět 'Mensi' tím, kdo bude muset tým držet," dodal Vaněk.

Vokoun v NHL nastoupil k téměř 700 zápasům za Montreal, Nashville, Floridu a Washington. V Česku se šestatřicetiletý brankář představil naposledy v sezoně 2004/05 při předchozí výluce. Tehdy chytal čtyři měsíce za Znojmo.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články