Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Vítkovice: Velké ztráty, ale do play-off chtějí z co nejlepší pozice

Praha – Bez několika opor včetně Viktora Ujčíka, ale s pokrytým rozpočtem a cílem dostat se rovnou do play-off jdou do nové extraligové sezony hokejisté HC Vítkovice Steel. Mužstvo trenéra Petera Oremuse se v přípravě sehrávalo ve Švýcarsku a stejný "výlet" je čeká i během sezony. Vítkovičtí se potřetí v řadě jako český zástupce podívají na tradiční Spengler Cup, který se hraje na konci prosince.

Vítkovice po loňské základní části skončily na devátém místě a musely do předkola. V něm sice vyřadily České Budějovice, ale souboje s houževnatým soupeřem jim vzaly síly pro sérii se Zlínem, kterému nakonec podlehly 2:4 na zápasy. "Jsem přesvědčený, že za vypadnutí z play-off mohlo už předkolo. První dva zápasy ve Zlíně na to hráči fyzicky neměli. Pak se trochu rozehráli, ale už to nestačilo," vracel se k minulé sezoně generální manažer Petr Husička.

Pro nový ročník zajistil managemet vedený Husičkou mnohem menší počet posil než hráčů, kteří klub opustili. Důvodem je i snížený sponzoring od generalního partnera, společnosti Evraz Vítkovice Steel. Ta se potýká s výrazným útlumem poptávky na trhu. Přesto rozpočet klubu bude vyrovnaný a pokryje celou sezonu. To se v minulosti nestávalo. "Zhruba devadesát procent smluv z loňského roku už máme podepsaných, finančně bychom to měli zvládnout zhruba na stejné úrovni jako vloni," uvedl prezident klubu František Černík. Celkově klub sezona přijde na 90 milionů korun.

Prodloužení spolupráce s Evrazem považuje vedení za malý zázrak. "V posledních letech se nejednou stalo, že jsme šli do sezony ještě bez dohody na další spolupráci. Letos byl podpis udělán v jednom z nejkratších časových období. Není to sice v takové výši jako v minulosti, ale pro nás je to podstatná částka a jsme za ni vděčni," prohlásil Černík.

Koho tedy slezský klub získal? Z Popradu přišel slovenský reprezentační útočník Michael Vandas, z Cracovie Krakov se vrátil obránce Martin Dudáš. Na smlouvě se klub dohodl s dalším kmenovým hráčem, útočníkem Patrikem Valčákem, který po sezoně v Krakově uspěl na zkoušce.

Po roce se do mužstva vrací obránce Petr Punčochář. Nemohl hrát rok, během něj překonával těžké období, kdy jeho kariéru přerušily problémy se srdcem. Podle slov lékařů se ale uzdravil a v květnu nastoupil do regulérní přípravy.

Trenéra mrzí Klimek

Jmen, které už na soupisce nejsou, je opravdu dost. Už během jara Vítkovice opustili dva členové širšího reprezentačního kádru - Lukáša Klimek (Sparta) a Tomáš Voráček (Liberec). Před přípravou ostravský celek opustili také dva veteráni Viktor Ujčík (Jihlava) a Marek Malík (Innsbruck). "Kdyby byl Viktor Ujčík zdravotně fit, byl by tady. Je to vynikající kluk i hráč, ale hrával už s ortézami, kolena má špatná a věk se nedá zastavit," podotkl Husička.

Dále trenéři přišli o Radima Hrušku (Karlovy Vary), Denise Reháka (Pavlodar), Adama Sedláka (Asiago) či Marka Bartánuse (Sovan Bratislava). 

"Trošku nepříjemně nás překvapil junior Patrik Zdráhal, který se v přípravě jevil na první lajnu vedle Jirky Burgra. Rozhodl se ale jít cestou juniorské soutěže v Kanadě, my s tím nic neuděláme," řekl Husička. Do elitní řady se tak přinejmenším v úvodu sezony posune právě Valčák.

Kouč Peter Oremus byl spokojený, že se tým v přípravě a hlavně na turné po Švýcarsku mohl konfrontovat se všemi herními styly. "Dokonale nás to prověřilo, soupeři byli opravdu kvalitní. Jsem rád, že všichni mladí hráči, kteří dostali příležitost, si jí váží a doufám, že tak budeme pokračovat i v sezoně," řekl Oremus, jehož svěřenci v přípravě z deseti zápasů sedm vyhráli. Porazili i vicemistra ze Zlína.

Vítkovice - Zlín
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Podle něj by tým přes vícero odchodů a povinné omlazení nemusel být slabší než před rokem. "Pozná se to ale až v ostrých zápasech. Máme tam hráče, kteří hráli první nebo juniorskou ligu, ale všichni se jevili velmi dobře. Mrzí mě trochu odchod Klimka. To je hráč, jehož typ bych do mužstva chtěl. Ale seriózně si tady odpracoval čtyři roky a chtěl vyzkoušet něco nového," řekl Oremus.

Důležitý bude začátek

Vítkovice se drží při zemi a podobně jako zbytek extraligové konkurence je zajímá postup do play-off. "Těžko uslyšíte jinde něco jiného. Navíc ten strašák dvoučlenné baráže je obrovský; uteče vám začátek a pak už je zle. Chceme do play-off z co nejvyšší pozice," řekl Husička.

Zpestřením sezony bude i prosincový Spengler Cup. Je nepsaným pravidlem nejslavnějšího a nejprestižnějšího hokejového turnaje planety, že se jej pravidelně účastní jen domácí Davos a výběr Kanady, ostatní startující se zde objeví maximálně dvakrát za sebou, pak přijde změna.

Také ve Vítkovicích byli po dvou účastech, byť velice úspěšných, v otázce třetího účinkování na Spengler Cupu v řadě spíše skeptičtější. "Pravdou je, že na Spengler Cupu toto nepsané pravidlo většinou vždy platilo. Organizátoři pozvali nějaký tým dvakrát a pak až znovu zase po nějaké době, ale ne třikrát za sebou. Na druhé straně vystoupení Vítkovic v předešlých dvou ročnících bylo velice dobré. Snad jen když pominu tu úvodní blamáž s Kanadou. Pak jsme odehráli velmi kvalitní zápasy a poráželi jsme týmy evropské špičky – ruského i švýcarského mistra. Máme z toho samozřejmě obrovskou radost a já osobně věřím, že to bude do třetice dobrý jak sportovní, tak ekonomický úspěch," řekl Husička.

Tip na umístění po základní části: 6. místo

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články