Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Vítkovice v dohrávce prvního kola přehrály Pardubice

Ostrava – Dvěma góly v posledních třech minutách rozhodli hokejisté Vítkovic dohrávku prvního kola extraligy a Pardubice v utkání plném zvratů na domácím ledě porazili 5:3. Dvěma brankami, včetně té rozhodující, se na výhře podílel Jan Káňa. Dva zásahy si připsal i hostující Pavel Brendl, Východočeši přesto po třech vítězstvích v řadě klopýtli.

Vítkovický Burger proti Elkinsovi z pardubic
zdroj: ČTK

Vítkovice měly celou první třetinu výraznou převahu, hosté však využívali mezery v jejich defenzivě. Zatímco vítkovičtí Ujčík a Rehák mířili v zahajovací desetiminutovce jen do tyček, Brendl po domácí chybě ve středním pásmu poslal svou ránu přesně k tyči a Málek už nedokázal puku v cestě do branky zabránit.

Na první gól Ostravané spotřebovali snad až příliš mnoho šancí. Poté, co Strapáč v oslabení minul odkrytou bránu, se prosadil dorážkou v přesilovce Jan Káňa. Převaha vicemistrů v druhé části polevila, příležitosti jim však nescházely. Burger vypíchl v 30. minutě v oslabení kotouč Borerovi, jenže brankář hostí Růžička jeho kličku vystihl.

Vedení na stranu Vítkovic nakonec přece jen strhl australský junior Walker, který střelou bez přípravy zužitkoval přesilovku. Jenže po další nedůslednosti ve vítkovické obraně se protáhl do šance Brendl a 73 sekund po brance domácích opět vyrovnal.

Po brance Buchteleho se do vedení dostali Východočeši. Vydrželo jim ale jen 41 sekund, když Szturc ranou pod břevno znovu vyrovnal. Zápas zvratů pak rozhodl svou druhou trefou Jan Káňa, který v 57. minutě do Píšova odpalu od branky strčil hůl a od ní se puk kuriózně dostal až za Růžičkova záda. 

"S bekem jsme si klepli do hokejek a do puku a byl z toho takový oblouček, který gólmanovi přes lapačku spadl do brány. Ale předtím tam odvedl výbornou práci Jirka Burger, který zachytil před modrou čárou vyhozený puk po mantinelu," řekl Káňa.

V power-play Pardubic tři body pro Vítkovice potvrdil gólem do prázdné branky Rehák. Až na čtvrtý gól domácích tak soupeř nestačil odpovědět. Jinak bylo skóre jako na houpačce: 0:1, 2:1, 2:3, 4:3. "Nezvládli jsme začátek třetí třetiny, kdy jsme rychle inkasovali. Ale naštěstí se nám povedlo rychle vyrovnat a hned se vrátit do zápasu. To nás povzbudilo, hra vypadala jinak. Jsme rádi, že ze tří domácích utkání za sebou jsme dvě vyhráli, pauza nám teď pomůže," mínil Káňa. 

Káňu zaujal i druhý dvougólový střelec večera, pardubický Brendl. "Abych pravdu řekl, bavili jsme se s klukama během zápasu na střídačce, že pořádně neudělá rychlý krok. Je na ledě dvě minuty, ale když dostane puk, špatně se odstavuje. A ta jeho střela, to je něco neskutečného. Viz první gól," neskrýval Káňa uznání.

Mojmír Trličík (Vítkovice): "V první třetině jsme měli na víc, soupeř jen využil naši chybu. Ceníme si ale vítězství po výkonu, kdy hráči šli jasně na krev. Hráli jsme doma třetí zápas v řadě, což je při našem stylu, při kterém se doma snažíme nahánět soupeře, hrát aktivně a agresivně, strašně těžké. To se jednoznačně projevilo ve druhé třetině, kdy hráči šlapali vodu. Tohle vítězství je strašně cenné tím, že hráči šli na krev."

Ladislav Lubina (Pardubice): "Na nás se projevila únava z dlouhé série zápasů v říjnu. Myslím, že jsme doplatili na náročný program. Jinak zápas ovlivnila čtyři zbytečná vyloučení, kdy se hráči dopustili faulů v útočné třetině, což by se v tak vyrovnaném zápase stávat nemělo. Dva zákroky také byly potrestány gólem. Byli jsme absolutně neplodní v přesilových hrách. To byly dva rozhodující faktory." 

HC Vítkovice Steel - HC ČSOB Pojišťovna Pardubice 5:3 (1:1, 1:1, 3:1)
Branky a nahrávky: 18. J. Káňa (Kudělka, Burger), 36. Walker (Sloboda, Pohl), 42. Szturc (Strapáč), 56. J. Káňa (Pohl, Burger), 60. Rehák (Burger, Štefanka) - 8. Brendl (Sičák), 37. Brendl, 42. Buchtele (Kousal, V. Kočí). Rozhodčí: Blecha, Trombík - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 6:6. Využití: 2:0. Diváci: 4017. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články