Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Vítkovice otočily utkání v Pardubicích, vítěznou trefou rozhodl Výtisk

Hokejisté Vítkovic zvítězili v úvodním kole hokejové extraligy v Pardubicích 2:1. Do utkání lépe vstoupili Východočeši, když se v první minutě trefil Tomáš Rolinek. Hosté ale dokázali průběh zápasu otočit a po gólu obránce Jana Výtiska v 37. minutě definitivně otočili stav utkání na svou stranu.

Utkání Pardubice – Vítkovice
zdroj: ČTK autor: Taneček David

Pardubice přivítaly na utkání vzácného hosta, trojnásobného vítěze Stanley Cupu a dvojnásobného olympijského vítěze Igora Larionova, který se také zhostil slavnostního buly. Legenda sovětského hokeje si vysloužila potlesk vestoje.

Diváci se sotva usadili a už slavili první gól. Rolinek se chvíli po buly vydal dopředu a po střele Marosze zařídil ve 23. vteřině první gól zápasu. Vítkovičtí hokejisté byli zaskočení, ale postupně si začali vytvářet šance a v osmé minutě po Trončinského chybě za brankou srovnal Mahbod.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Pardubice – Vítkovice

Hosté si v první třetině zahráli dvě přesilovky a v další dobré šanci pálil Roman do břevna. Na začátku druhé části sebral Vítkovicím skoro jistý gól Sýkora, když se vrátil k vlastní opuštěné brance a před dojíždějícími hráči odpálil kotouč. Hosté mohli i nadále těžit z přesilovek, jenže ani takřka dvouminutovou výhodu v pěti proti třem nevyužili. Dvakrát pálil nepřesně Lev a neujal se ani pokus Hrbase.

Dynamo si dvě početní výhody zahrálo až kolem poloviny zápasu a o moc úspěšnější nebylo, i když měl Bartošák práci zejména s akcí Marosze. Gól tak nakonec padl po nenápadné akci ve 37. minutě, kdy si Vítkovičtí několikrát vyměnili puk, až Jan Výtisk vystřelil od mantinelu a viditelně překvapil Kacetla.

"David Květoň mi přenechal puk, já jsem to jen nahodil a spadlo to tam. Kdyby to tak pokračovalo, tak bych se nezlobil. Lhal bych, kdybych tvrdil, že góly nechci dávat. Hlavně mě těší závěr, jak jsme bojovali a šli do toho až do konce. Máme tři body a to je nejdůležitější, bylo to těžké a ubojované. Jedeme domů a v neděli nás čeká Sparta," řekl Výtisk.

Pardubice mohly srovnat při přesilovce, ale Bartošák vychytal jak dělovku Sýkory, tak o chvíli později dorážku Bubely. Po delší době pak Kacetla prověřil zblízka Tybor. Jinak útočilo hlavně Dynamo, avšak ke gólovkám ho pozorná obrana Vítkovic dlouho nepouštěla. Více než dvě minuty před koncem třetí třetiny sáhly Pardubice ke hře bez brankáře, ale jejich snaha k vyrovnávacímu gólu nevedla.

"Ta branka na 1:2 byla taková smolná, náhodná, ani nevím, jestli tam bylo špatné postavení od beka, ale měli jsme to docela rozebrané. Prohráli jsme hlavně proto, že jsme doma dali jen jeden gól," uvedl pardubický útočník Tomáš Svoboda.

1. kolo hokejové extraligy:

HC Dynamo Pardubice - HC Vítkovice Ridera 1:2 (1:1, 0:1, 0:0) Branky a nahrávky: 1. Rolinek (Marosz) - 8. Mahbod, 37. Výtisk (D. Květoň, Dej). Rozhodčí: M. Petružálek, Pešina - J. Frodl, J. Ondráček. Vyloučení: 5:4. Bez využití. Diváci: 7586.

Pardubice: Kacetl - Čáslava, Trončinský, Budík, Hrabal, Wishart, Miromanov - P. Sýkora, Marosz, Rolinek - T. Svoboda, Bubela, S. Treille - Mandát, Poulíček, Perret - M. Kratochvil, Dušek, Vondráček. Trenéři: Holaň, Marek a Janecký.

Vítkovice: Bartošák - Hrbas, Baranka, Šidlík, De la Rose, Výtisk, Trška - Tybor, O. Roman, Szturc - Schleiss, Lev, Olesz - D. Květoň, Mahbod, Dej - P. Zdráhal, Š. Stránský, Kucsera. Trenéři: Petr a Trnka.

Ohlasy trenérů:

Miloš Holaň (Pardubice): "Zejména na nových hráčích se projevila nervozita z prvního zápasu, ale start utkání jsme zvládli skvěle, mužstvo bylo nahoře. Takovou zvláštní brankou Vítkovice vyrovnaly a mužstvo se toho trošku zaleklo. Výsledkem byl gól na 1:2. Po ubráněném oslabení tří proti pěti jsem věřil, že proměníme alespoň jednu vlastní přesilovku a půjdeme do vedení, ale nepovedlo se a museli jsme dotahovat. Stáhli jsme pak hru na tři pětky, ale ve finální fázi jsme byli málo důrazní a jeden gól je málo. Kluci odevzdali maximum, ale na tři body to nestačilo."

Jakub Petr (Vítkovice): "Věděli jsme, že Pardubice budou aktivní, připravovali jsme se na to, ale plán se nám zhroutil už při prvním střídání. Mužstvo se z toho otřepalo a snažilo se o celoplošný hokej. Po dvě třetiny jsme byli aktivnější, hráli jsme často v soupeřově obranném pásmu a vynucovali si fauly. Chybou bylo, že jsme nevyužili takřka dvouminutovou přesilovku pět na tři. Po gólu na 2:1 byly Pardubice lepší, a tak jsme ve třetí třetině vsadili hodně na defenzivu. Pak už to bylo spíše o sebeobětování a vyhrávání osobních soubojů, to vše samozřejmě za podpory výborného Bartošáka. Jsem spokojený se třemi body, ale na nějaké hodnocení je brzy."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články