Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Vítkovice nezvládly ocelářské derby. Třinec prohrával o tři góly, přesto zvítězil

Třinec ztrácel na Vítkovice v polovině utkání už tři branky, přesto regionální derby ve 47. kole dokázal otočit ještě v základní hrací době. Obrat nastartoval Novotný, na kterého v poslední třetině navázali Hrňa, Vrána a Michal Kovařčík. Ostravané prohráli počtvrté z posledních pěti utkání a klesli na šesté místo, Třinec je čtvrtý.

Třinecký brankář Šimon Hrubec inkasuje branku po střele vítkovického Ondřeje Romana
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

"Už s Kometou jsme hráli doma velmi dobře, jezdili, bruslili. V Litvínově to bylo výborné a teď jsme to korunovali tím obratem. Jsme za to moc rádi, že se nám to povedlo, protože minule nás tady Vítkovice obraly gólem v poslední minutě a měli jsme to trošku v hlavách, že to chceme urvat," řekl třinecký útočník Martin Růžička.

Vítkovice do derby vyrukovaly s uzdraveným gólmanem Bartošákem, který se do branky vrátil po třech týdnech. Mnohem vytíženější byl však jeho třinecký protějšek Hrubec, jelikož Vítkovice v první polovině zápasu tahaly za delší konec. Domácí byli dravější, lépe se pohybovali a už v šesté minutě jel sám na bránu Zdráhal, ale jeho bekhendový blafák byl neúspěšný.

Pak se domácím naskytla přesilovka pět na čtyři. Tybor v ní nejprve rozezněl tyčku, ale další kombinaci už v osmé minutě přesným švihem pod břevno zúročil Roman.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Vítkovice – Třinec

Do druhé třetiny vlétly Vítkovice ještě lépe. Už po 28 sekundách vyslal kotouč na Hrubce Trška, přestože střela nevypadala příliš nebezpečně, gólový punc jí těsně před brankářem dodal šikovnou tečí Dej.

Možnosti měl i Třinec, ale jistý Bartošák pokazil radost Gernátovi. Naopak na druhé straně Olesz z dálky překvapil Hrubce a ten prchl z branky. Na náhradníka Kantora se hned záhy řítil Tybor, ale ani dorážející Schleiss puk do sítě nedostal. Třinec pak nedohrál několik nadějných situací, ale dočkal se v 38. minutě zásluhou Novotného, který zblízka mířil k tyči.

"Prohrávali jsme 0:3 a nikdo by si na nás v tu chvíli asi nevsadil. Ukázali jsme ale sílu toho týmu, že se nevzdáme za žádného stavu, a bylo to i vidět," uvedl Růžička.

A vicemistr ukázal, že ani na konci druhé části za stavu 0:3 ještě nemusí být hotovo. Hrňa dělovkou v úvodu třetí části využil přesilovku pět na tři a Oceláři byli na koni.

"Ke konci druhé třetiny jsme dostali gól na 3:1, ze začátku třetí třetiny jsme se dostali do oslabení ve třech proti pěti, ale to ať si každý přebere. Nemůžu komentovat výroky rozhodčích. Rozhodčímu nemám nic za zlé, ale aby hráč takového formátu, jako je Růžička, po doteku jedné ruky hokejkou před devíti tisíci fanoušků začal mávat, aby to rozhodčí viděli...," zlobil se vítkovický útočník Jakub Lev.

Záhy už třinecká střídačka znovu jásala, ale puk z prázdné brány vyhodil jeden z beků. Nicméně ve 46. minutě zůstal před bránou neobsazený Vrána a po Růžičkově přihrávce zblízka vyrovnal.

Vítkovice se zvedaly těžce a Třinec chtěl rozhodnout už v řádném čase. Což se mu i povedlo v 54. minutě, když si Michal Kovařčík po pasu bratra Ondřeje roztáhl Bartošáka a po ledě ho blafákem překonal.

"Hokej se hraje šedesát minut a my jsme ho přesně tu dobu hráli. Ta třetí třetina byla z naší strany vynikající a hodně nám pomohl ten gól v přesilovce pět na tři. To nám vlilo novou krev do žil a myslím, že jsme pak už byli markantně lepší. A dali jsme i góly, takže se to štěstí přiklonilo k nám," konstatoval Martin Růžička. Domácí se už nevzchopili ani v power-play a Třinec podruhé v týdnu venku naplno zabodoval.

HC Vítkovice - Oceláři Třinec 3:4 (1:0, 2:1, 0:3)

Branky a nahrávky: 8. O. Roman (Lev, Schleiss), 21. Dej (Trška, Lev), 29. Olesz (Lev, Hrabal) - 38. Š. Novotný (D. Musil, M. Růžička), 43. Hrňa (P. Vrána), 46. P. Vrána (M. Růžička, Svačina), 54. M. Kovařčík (O. Kovařčík). Rozhodčí: Hodek, Lacina - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 2:3. Využití: 1:1. Diváci: 9030.

Vítkovice: Bartošák - Trška, Výtisk, Gregorc, Šidlík, Hrabal, D. Krenželok - Dej, Lev, Olesz - Tybor, O. Roman, Schleiss - Szturc, Poletín, D. Květoň - P. Zdráhal, Š. Stránský, Kucsera. Trenéři: Petr a Trnka.

Třinec: Hrubec (29. Kantor) - Roth, Gernát, D. Musil, Galvinš, Matyáš, M. Doudera - M. Růžička, P. Vrána, Svačina - Hrňa, Marcinko, Dravecký - Š. Novotný, Polanský, Werek - O. Kovařčík, M. Kovařčík, Chmielewski - A. Raška II. Trenéři: Varaďa, Zadina a Raszka.

Pavel Trnka (Vítkovice): "Dvě třetiny jsme soupeře přehrávali. Hráli jsme hokej, jak jsme si představovali. Když tak zkušený tým pustíte zpátky do zápasu, je to vždy špatné. Třetí třetina nebyla z naší strany vůbec dobrá. Měli jsme zápas ve svých rukou, ale třetí třetinu jsme si pokazili sami."

Václav Varaďa (Třinec): "Chtěl bych hráčům poděkovat za tři body, které jsme vydolovali ve druhé půlce utkání. Domácí tým hrál velmi dobře, zasloužil si své góly. My jsme tahali za kratší konec v první půlce zápasu. Za stavu 3:0 jsme zabrali, zredukovali sestavu na tři útoky a dostali jsme se více do tempa. Bylo to znát. Pomohl nám ten gól v závěru druhé třetiny a cítili jsme šanci s tím zápasem něco udělat. Ve třetí třetině jsme dokonali obrat a hráli jsme náš hokej."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články