Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Vítkovice mají jistou záchranu, Litvínov stahuje náskok Pardubic

Ostrava - Hokejisté Vítkovic prohráli ve třetím kole skupiny o umístění na 11. až 14. místě extraligy s Pardubicemi 1:2 po samostatných nájezdech, přesto získali jistotu účasti mezi elitou i pro příští sezonu. Ostravský klub má tři kola před koncem nadstavbové části náskok deseti bodů na třináctý Litvínov. Pardubice jsou nadále dvanácté, jejich náskok na Vervu se ale snížil na tři body. Chemici zvítězili na ledě posledních Karlových Varů 3:2 zásluhou branky Radka Dudy z předposlední minuty. Západočeši, kteří jsou již jistým účastníkem baráže, prohráli osmý zápas za sebou.

Utkání Karlovy Vary - Litvínov
zdroj: ČTK autor: Slavomír Kubeš

Hosté se v Ostravě představili s brankářem Kopřivou, který tentokrát dostal přednost před Maxwellem. A Kopřiva také jako první inkasoval, když jej v 7. minutě překvapil bezprostředně po buly Kucsera. O minutu později mohl přidat další gól Patrik Zdráhal, Kopřivu však neprostřelil. Při Štajnochově vyloučení se poté neprosadil ani Sloboda.

Pardubice byly střelecky aktivnější, Bartošák ve vítkovické brance však všechny situace v první třetině vyřešil. Vyrovnání se hosté dočkali po přestávce. Ani druhou přesilovou hru sice nevyužili, po jejím skončení však Bartošáka překonal po Cetkovského přihrávce Poulíček. O minutu později mohl Východočechy posunout do vedení Rapáč, Bartošáka však překonat nedokázal.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Vítkovice - Pardubice

Za domácí odpověděl Olesz, svoji gólovou bilanci však nejlepší střelec Vítkovic nerozšířil. Oba brankáři duelu kralovali i ve třetí třetině. V 45. minutě se do slibné příležitosti dostával Rapáč, nedokázal však ideálně zakončit. Téměř pět tisíc diváků sledovalo i poté vyrovnaný boj, který mohli hosté rozhodnout při Klokově vyloučení. Ani třetí menší trest Vítkovic však nepotrestali.

Základní hrací doba tak vítěze neurčila. V nastavené pětiminutovce byli aktivnější hosté, největší šanci však měl domácí Hlinka, který se ocitl sám před Kopřivou. Ani on však duel nerozhodl. O zisku druhého bodu nakonec rozhodly samostatné nájezdy, ve kterých se prosadil jen obránce Štajnoch. Pardubice tak vyhrály 2:1.

Vítkovice Steel - Dynamo Pardubice 1:2 po nájezdech (1:0, 0:1, 0:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 7. Kucsera (Kolouch) - 31. Poulíček (Cetkovský, Kaut), rozhodující nájezd Štajnoch. Rozhodčí: Polák, Hejduk - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 3:2, navíc Štajnoch (Pardubice) 10 min. Bez využití. Diváci: 4672.

Vítkovice: Bartošák - Čerešňák, Kovář, Sloboda, Klok, Štencel, Philipp - Olesz, M. Hlinka, P. Kafka - Strapáč, Kolouch, Kucsera - P. Zdráhal, Balán, Hovorka - Szturc, Maliník, E. Němec. Trenéři: Svozil a Petr.

Pardubice: M. Kopřiva - Štajnoch, Gregorc, Ščotka, Čáslava, Bokroš, L. Havlík, J. Zdráhal - P. Sýkora, Redenbach, Marcinko - Moňa, Nahodil, Orsava - Rapáč, Tomášek, M. Beran - Cetkovský, Kaut, Poulíček - Moučka. Trenéři: Draisaitl a Potajčuk

Jakub Petr (Vítkovice): "Bylo to diametrálně odlišné utkání oproti předešlým dvěma domácím s Pardubicemi a já přiznávám, že k zápasům od 52. kola v Litvínově jsme přistoupili jinak než k předešlým. Účel světí prostředky. Ustoupili jsme od aktivní hry, snažili jsme se zkonsolidovat v defenzivě, včetně hry v obranném pásmu. Je pravda, že ve třetí třetině jsme hráli hodně defenzivně. Od Litvínova jsme v 60 minutách inkasovali jen tři góly. Když jsme se prali o play-off, tak byl náš projev diametrálně odlišný. Teď ale nešlo hrát na krásu. Chtěli jsme se rychle zachránit a to se nám povedlo. Věřím, že atraktivnější hokej přijde hned v další sezoně."

Peter Draisaitl (Pardubice): "Gratuluji Vítkovicím k záchraně. Za stavu 1:1 ve třetí třetině mi to přišlo, že domácí chtějí za každou cenu ubránit bod. Nám ale chyběla šťáva, abychom se prosadili a získali tři body. Získaný extra bod nám samozřejmě pomůže více než domácím, takže jsme rádi, že ho máme. Samozřejmě nás ale čeká ještě nějaká cesta, abychom dosáhli toho, co dnes Vítkovice."

Duda zajistil Litvínovu výhru na ledě Varů

V sestavě domácích se podruhé v sezoně objevil bývalý kapitán Západočechů Skuhravý, který doposud hrál za prvoligové Kladno. Ani on však nedokázal zabránit v úvodu zápasu velkému tlaku Litvínova. Otevřít skóre mohl už v první minutě Gerhát, jeho střela ale těsně minula levou tyč domácí branky. V 5. minutě se hosté již ujali vedení po kombinaci mezi Gerhátem a Kubátem. Následně byl vyloučen Svoboda a v přesilové hře zvýšil vedení Vervy 21. gólem v sezoně Hübl.

Zatímco Závorka byl v permanenci, jeho protějšek Petrásek byl prakticky bez práce. Hned po první přesné střele však domácí snížili, v 9. minutě se o to postaral Huna. Vstřelená branka vlila domácím energii do žil a ve 14. minutě bylo srovnáno. Skuhravý tečoval Bartekovu střelu a ve druhém zápasu v karlovarském dresu si připsal druhý gól.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Karlovy Vary - Litvínov

Vyrovnaný stav zápasu a sil na ledě vydržel rovněž ve druhé dvacetiminutovce i přesto, že Severočeši hráli dlouhou 87 vteřin trvající přesilovku pět na tři, ve které si však větší příležitost nevytvořili. Otočit vývoj zápasu pro Karlovy Vary mohli naopak Svoboda a Kůs, ale jejich samostatné nájezdy Petrásek zlikvidoval.

Ve třetí třetině dominovali opět hosté, vytvořili si soustavný tlak, který Vary "hasily" jen za cenu častých faulů. Domácí dlouho drželi vyrovnaný stav, sérii zápasů bez zisku bodu však nakonec neukončili. V 58. minutě dostal Gorčík dvouminutový trest za vyhození kotouče mimo ledovou plochu a Duda, který byl ještě na začátku sezony kapitánem Energie, jeho prohřešek potrestal.

Energie Karlovy Vary - Verva Litvínov 2:3 (2:2, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 9. Huna (Koblasa), 14. Skuhravý (Bartek) - 5. Kubát (Gerhát), 7. Hübl, 59. Duda (T. Pavelka, Lukeš). Rozhodčí: Pavlovič, Pešina - Pešek, D. Jelínek. Vyloučení: 10:5. Využití: 1:2. Diváci: 2584.

Karlovy Vary: Závorka - J. Tomeček, Bičánek, Sičák, M. Rohan, Benák, Baránek - Huna, Skuhravý, Vachovec - Bartek, Kůs, T. Rohan - J. Svoboda, Marosz, Koblasa - V. Tomeček, Vrána, Gorčík. Trenéři: Mlejnek a Antonik.

Litvínov: Petrásek - Chaloupka, Kubát, F. Pavlík, T. Pavelka, K. Černý, Frolo - Gerhát, Hübl, Lukeš - Duda, R. Hanzl, M. Hořava - Martynek, Piroš, Trávníček - Jurčík, Válek, T. Doležal. Trenéři: Rulík a Šlégr.

Mikuláš Antonik (Karlovy Vary): "Vstup do zápasu se nám opět nepovedl. Nicméně do zápasu jsme se vrátili a bojovali jsme. Na můj vkus jsme udělali spoustu chyb, hlavně jsme se nechali několikrát zbytečně vyloučit a soupeř v poslední přesilovce i rozhodl. Kluci dnes sice makali, ale bodový zisk je pro nás opět nula."

Radim Rulík (Litvínov): "Do zápasu jsme dobře vstoupili. Samozřejmě jsme věděli, že pokud máme mít nějakou naději v této skupině, tak potřebujeme vyhrát. Po dobrém vstupu se Vary dostaly do zápasu, daly kontaktní branku na 1:2, my jsme znejistěli a dostali jsme i druhou branku v oslabení. Myslím si však, že od druhé třetiny jsme nebyli horším týmem a rozdílový vítězný gól jsme si zasloužili."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články