Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Vítkovice konečně porazily Kometu, černou sérii ukončil sváteční střelec Výtisk

Osmkrát v řadě nestačily Vítkovice na Kometu, prokletí zlomily až nyní. V 36. kole vyhráli Ostravané 3:1 a ukončili čekání na skalp mistra, které trvalo od 30. prosince 2017. Na trefu Stránského sice zareagoval hostující Baranka, který se prosadil proti bývalým spoluhráčům, ale rozdílovou branku obstaral další obránce Výtisk. Uklidňující třetí gól domácích přidal Dej, pojistku pak zařídil Olesz. Vítkovice odskočily Brňanům na rozdíl devíti bodů.

Jan Štencel z Komety Brno (vlevo) a Peter Trška z Vítkovic
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

"My jsme na to nemysleli. Soustředili jsem se hlavně na to, že máme další zápas doma a chtěli jsme tu vítěznou sérii natáhnout. Chtěli jsme předvést dobrý výkon a urvat body. Dali jsme čtyři góly a v tom jsme byli lepší. Kometa má velkou sílu, ale urvali jsme to," prohlásil Výtisk.

Domácí do zápasu vtrhli jako velká voda, ale ztroskotávali na brankáři Vejmelkovi, který musel krýt hlavně Oleszovu bombu. Pak se hra srovnala, ovšem do vedení šly Vítkovice. Zdráhal v 10. minutě parádně vyřešil přečíslení, místo očekávaného zakončení přihrál ještě lépe postavenému Stránskému, který do odkryté branky zavěsil.

Vítkovice odolaly pokusu Štencela, který orazítkoval tyč. Při akci tří proti dvěma zase pohrdl možností zvýšit skóre Dej. O vyrovnání se ve 23. minutě postaral Baranka, který se dělovkou z voleje trefil nad Bartošákovu lapačku. Po příchodu právě z Vítkovic dal ve třetím zápase v barvách Komety první gól. "Ten gól mě teď moc netěší. Představoval jsem si to jinak. Myslel jsem si, že předvedeme lepší výkon a vyhrajeme za tři body, bohužel to nevyšlo," řekl Ivan Baranka.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Vítkovice – Brno

Domácí si ale náskok zanedlouho vzali zpátky, když se šest sekund po nevyužité přesilovce trefil od modré čáry Výtisk. "Hlavně jsem to chtěl dostat na bránu. Oli (Olesz) tam přejel, gólman nic neviděl, konečně jsem to trefil taky," radoval se Výtisk.

Od té chvíle bylo Brno, které povzbuzovala zhruba tisícovka fandů na tribunách, aktivnější a působilo rozruch v útočném pásmu. Ale Köhler v přesilovce těsně minul, Bartošák vykopl Plekancův pokus, a i když další Köhlerova dorážka prošla gólmanovi za záda, skončila kousek vedle branky. Muellerova rána zacinkala o tyčku, stejně jako pokus domácího Květoně.

"Rozhodlo, že jsme ubránili jejich přesilovky. V nich jsou neskuteční. To jsme viděli před zápasem a v zápase to potvrdili. I když jsme se strašně soustředili, měli tam střely, nespadlo jim to tam. To rozhodlo zápas. Že Brno nebylo schopné dát gól z přesilovky," konstatoval Olesz.

Houževnatě válčící Vítkovice držely hubený náskok zuby nehty a z brejků se jim nabízely šance utkání zlomit na svoji stranu. Schleiss ještě z úniku v oslabení přestřelil, ale další výpad dokončil v 52. minutě po vyražené ráně Lva doklepnutím z úhlu Dej. Hosté už bezmála tři minuty před koncem stáhli z ledu brankáře, ale dřív, než se v šesti dostali do tlaku, přišli o kotouč a Olesz ho z vlastního pásma poslal do prázdné branky.

"Vítkovice předvádějí bojovný a obětavý výkon, prostě víme, že nepotřebují moc šancí, aby vstřelili gól. A jejich kolektivní výkon podpořený Bartošákem to jen umocňuje. Chtěli jsme jim přerušit ty parádní výsledky, co poslední dobou mají, ale nevyšlo to," uvedl Baranka.

36. kolo hokejové extraligy:

HC Vítkovice Ridera - HC Kometa Brno 4:1 (1:0, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 10. Š. Stránský (P. Zdráhal, J. Mrázek), 28. Výtisk (Š. Stránský, P. Zdráhal), 52. Dej (Lev, Olesz), 58. Olesz (Lev) - 23. Baranka (P. Holík, O. Němec). Rozhodčí: Hribik, Mrkva - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 4:5. Bez využití. Diváci: 9539.

Vítkovice: Bartošák - D. Krenželok, Výtisk, Gregorc, Šidlík, Trška, J. Mrázek - Dej, Lev, Olesz - Tybor, O. Roman, D. Květoň - Poletín, Baláž, Szturc - P. Zdráhal, Š. Stránský, Schleiss. Trenéři: Petr a Trnka.

Brno: Vejmelka - O. Němec, Baranka, Štencel, Gulaši, Bartejs, Malec, Barinka - Mueller, P. Holík, Zaťovič - Mallet, Plekanec, J. Hruška - Vondráček, L. Čermák, Dočekal - Köhler, Střondala, Kusko. Trenéři: L. Zábranský st., Pokorný, Oslizlo a Horáček.

Ohlasy trenérů:

Jakub Petr (Vítkovice): "Znovu jsme taktický plán, který jsme měli, až na pár výjimek včetně prvního gólu, drželi. Hráči dodržovali taktiku a hráli na hranici svých možností, což v takovém zápase proti tak kvalitnímu týmu potřebujete. Dneska jsme byli ale ofenzivně nebezpečnější než v utkání proti Třinci, i Kometa měla šance, ale s tím se dá počítat, že tak kvalitní týmy si šance vytváří. My jsme některé situace řešili zbytečně kreativně, třeba jsme o výsledku mohli rozhodnout už dříve. Tohle vítězství je pro nás důležité, že jsme jednak po dlouhé době porazili Kometu, ale že jsme zvládli všechny čtyři domácí zápasy v řadě a srovnali deficit domácích zápasů, který jsme tlačili před sebou."

Kamil Pokorný (Brno): "Myslím si, že výsledek je pro nás horší než předvedená hra. Náš výkon nebyl vůbec špatný. Hráči hráli s velkým nasazením, dobře jsme se pohybovali. Co nás sráželo, že v pasážích, kdy jsme měli tlak a šance, jsme nedali góly. Vítkovice tyhle šance využily a vždycky daly gól v pravý moment. Hráčům nelze upřít nasazení. Dnešní zápas rozhodlo, že Bartošák eliminoval naše pokusy, a kvalitní produktivita domácího celku."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články