Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Vedoucí Plzeň podlehla obhájci titulu z Pardubic 1:3

Plzeň - Hokejisté Pardubic vyhráli ve 29. kole na ledě Plzně 3:1 a připsali si druhou výhru po sobě, což se jim v dosavadním průběhu sezony podařilo teprve potřetí. Lídr extraligy naopak utrpěl druhou porážku v řadě. Po bezbrankové první třetině šly Pardubice do vedení, ale domácí stačili do druhé přestávky srovnat. Vítěznou trefu zařídil ve 46. minutě David Krejčí. Třemi finálními přihrávkami se blýskl další hráč Východočechů z NHL Aleš Hemský.

Johnson z Plzně (vpravo) a Semorád z Pardubic
zdroj: ČTK autor: Petr Eret

Oba týmy se od začátku první třetiny soustředily především na pozornou obranu. Přesto se ve třetí minutě dostal ke střele z mezikruží Dvořák, v tísni ale zamířil vedle. Vzápětí zakončil bekhendem z bezprostřední blízkosti Johnson, ale pardubický gólman Růžička střelu po ledě vyrazil.

Hosté se k ohrožení branky hájené Mazancem dostali až při přesilové hře, Krejčího zakončení z pravé strany ale postrádalo přesnost. V 11. minutě se podařilo dobře střežené střední pásmo překonat Noskovi, svůj blafák však v plné rychlosti nedotáhl a podobně dopadl v závěru první části i jeho spoluhráč Kousal, který nepřehodil Mazancův pravý beton.

Po přestávce mohl domácí dostat do vedení Kovář, ale jeho táhlou střelu po přejetí modré čáry dokázal Růžička reflexivně vyrazit ramenem. Naopak ve 22. minutě udeřilo na druhé straně, když při přečíslení Hemský po krásné stahovačce vybídl ke skórování Noska. Inkasovaný gól indiány probudil a díky lepšímu pohybu dostali hosty pod tlak. Johnson nabil zpoza branky Frolovi, ten však vyjetého Růžičku z levého kruhu neprostřelil.

Pardubickému brankáři pomohla ve 28. minutě proti pokusu Kováře po přečíslení pravá tyč a svůj tým podržel i při vrcholícím plzeňském náporu během přesilové hry po polovině utkání. Ve 37. minutě si brankář, jenž loni vychytal Pardubicím titul, ještě poradil i s tečí na brankovišti neobsazeného Kováře.

Za chvíli už se domácí radovali díky využité početní výhodě - Mazancovu dlouhou rozehrávku prodloužil agilní Kovář na Kašpaříka, který se v samostatném úniku trefil přesně do pravého růžku. Na konci prostřední části napravoval zaváhání Pardubic v rozehrávce Hemský stažením zakončujícího Kratěny, ten však následné trestné střílení neproměnil.

Úvod závěrečné třetiny patřil přesilovku dohrávajícím hostům, Noskovu střelu ale stačil Mazanec vkleče zlikvidovat. Při hře v plném počtu ovšem Hemský přihrál do jízdy Krejčímu, jenž nejprve nastřelil z levé strany pouze tyčku, ale šikovnou dorážkou upravil na 1:2.

Poté Plzeň přes několik nebezpečných střel nedokázala využít dvě přesilové hry za sebou a naopak ve vlastním oslabení v 53. minutě tváří v tvář Mazancovi neuspěl Krejčí. O dvě minuty později mohl zblízka vyrovnat Gulaš, odkrytou branku však netrefil. Mocně finišující domácí se tlačili dopředu, ale Hemský z brejku ještě nerozhodl. Hru bez brankáře si domácí sami ukončili dvěma fauly. V dvojnásobné přesile dovršil výsledek Bartek.

Plzeň - Pardubice 1:3 (0:0, 1:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 38. Kašpařík (Jan Kovář, Mazanec) - 22. T. Nosek (Hemský), 46. Krejčí (Hemský), 60. Bartek (Hemský, Krejčí). Rozhodčí: Šindler, Trombík - Lederer, Gebauer. Vyloučení: 3:5. Využití: 1:1. Diváci: 4 964.

Plzeň: Mazanec - Marušák, St. Pierre, Dan Růžička, Boháč, Mozík, Frolo - Kratěna, Jan Kovář, Pletka - Gulaš, Martin Straka, Johnson - Petruška, Lev, Havlíček - Hollweg, Kašpařík, Dvořák. Trenéři: Razým, Michal Straka a Pejchar.

Pardubice: M. Růžička - Píša, Kindl, Benák, Ďaloga, Gawryletz, V. Kočí - Hemský, Krejčí, Somík - Bartek, T. Nosek, Starý - Radil, Kousal, Buchtele - Semorád, T. Zohorna, Nahodil. Trenéři: Trličík a Lubina.

Milan Razým (Plzeň): "První třetina byla vyrovnaná. Pravá hokejová bitva začala ve druhé části, ve které jsme soupeře přestříleli. Dokázali jsme zareagovat na pardubickou vedoucí branku, ale po našem gólu na 1:1 jsme bohužel před druhou přestávkou nevyužili trestné střílení. Třetí třetina byla o tom, že kdo dá gól, bude brát body. To se povedlo soupeři, my jsme si závěr zkomplikovali dvěma vyloučeními. Mrzí nás domácí ztráta. Kluci ale bojovali na maximum, ovšem na soupeře to dnes nestačilo."

Mojmír Trličík (Pardubice): "Je to pro nás cenné venkovní vítězství. O výsledek se zasloužil celý tým, ale přesto bych dnes vyzdvihl výkon brankáře Růžičky. První třetina byla vyrovnaná. Ve druhé nás domácí předčili v pohybu a byli lepší. A třetí třetina byla o jednom gólu, který jsme dali my. Musíme se ale zamyslet nad tím, proč jsme měli tolik vyloučených."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články