Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ve Zlíně, Ml. Boleslavi, Plzni, Varech i Hradci začaly týmy přípravu na ledě

Už jsou na ledě. Hokejisté Zlína, Mladé Boleslavi, Plzně i Karlových Varů v přípravě na extraligu poprvé vyjeli na led. Zlínští na Zimním stadionu Luďka Čajky trénovali za mimořádných opatření, neboť mezi dorostenci měl jeden hráč minulý týden pozitivní test na koronavirus. Testy kompletního A-mužstva ale byly negativní, což umožnilo zahájení přípravy. V Karlových Varech mají třicet hráčů a pro úvod sezony chtějí získat posily ze zámoří, kde začne ročník později. 

Hokejisté Zlína v přípravě
zdroj: ČT4 autor: Dalibor Glück

Hráči Zlína si zvykají na led

"Všichni už jsme se na led těšili," řekl po první tréninkové dávce novinářům kouč Robert Svoboda. Na ledě se jeho tým nijak omezovat nemusel. "Hokej je kontaktní sport, a kdyby se měly dodržovat nějaké rozestupy a podobné věci, tak by se ani nemohlo hrát a trénovat. My tento týden začínáme dvoufázovými tréninky, aby si hráči zvykli na led," dodal trenér.

Zlínští hokejisté tak po dovolené navázali na suchou přípravu, která trvala devět týdnů a byla zakončena fyzickými prověrkami. "Tyto testy ukázaly, co jsme zvládli a na čem je třeba zapracovat. Potvrdily dobrý zdravotní stav hráčů," uvedl Svoboda.

Na ledě měl kouč 25 hráčů včetně tří brankářů. Chyběli navrátilec z finského Tampere a zatím jediná nová tvář Jiří Suhrada, který hraje v Brně za reprezentační dvacítku, dále pak kvůli rekonvalescenci obránci Martin Novotný (koleno) a Jakub Ferenc (operace slepého střeva). "Zatím je doplňují nadějní junioři, pro které je to velká škola," dodal Svoboda.

Program přípravných zápasů Zlína:

Úterý 4. srpna: PSG Berani Zlín - HC Vítkovice Ridera (17:30; Generali Česká Cup),
čtvrtek 6. srpna: HC Zubr Přerov - PSG Berani Zlín (18:00; Generali Česká Cup),
úterý 11. srpna: HC Oceláři Třinec - PSG Berani Zlín (17:00; Generali Česká Cup),
čtvrtek 13. srpna: PSG Berani Zlín - HC Oceláři Třinec (17:30; Generali Česká Cup),
úterý 18. srpna: HC Vítkovice Ridera - PSG Berani Zlín (17:30; Generali Česká Cup),
čtvrtek 20. srpna: PSG Berani Zlín - HC Zubr Přerov (17:30; Generali Česká Cup).

Trenér věří, že 4. srpna odehraje jeho tým první zápas letního Generali Česká Cupu proti Vítkovicím, které posunuly start přípravy o týden. "Těžko se teď něco plánuje, myslím, že se kolem koronaviru tvoří zbytečná hysterie. Situace se pořád mění, jeden den platí jedno, pak zase druhé, moc to nepřidá. Ale jsem optimista a věřím, že se sezona rozběhne," prohlásil Svoboda.

Kádr Zlína po minulé sezoně opustili Ralfs Freibergs, který zamířil do Brna. Do Pardubic odešel Valentin Claireaux, Michal Popelka je ve francouzském Nice a Lukáš Buchta si hledá angažmá.

Boleslavi scházel jen Klitorka

"První trénink je vždycky o tom, že si hráči vyzkoušejí výzbroj, není to úplně na maximum, aby se nikomu nic nestalo. Je to spíš takové zapracování a myslím si, že to splňuje účel," řekl klubovému webu trenér Pavel Patera.

Bruslařský klub, který v předčasně ukončeném minulém ročníku extraligy obsadil čtvrté místo, se připravoval na rozdíl od tréninků na suchu už téměř kompletní i se zahraničními posilami. Pouze obránce Karel Klikorka si plní v Brně povinnosti u reprezentační dvacítky.

Do útoku přišli Kanaďan Brandon Alderson z Trenčína, Fin Joona Jääskeläinen z Banské Bystrice, Jakub Kotala z Havířova, Jakub Strnad z Kladna, obránce Petr Šidlík z Vítkovic a brankář Marek Schwarz z Liberce.

Program přípravných zápasů Boleslavi:

Úterý 4. srpna: BK Mladá Boleslav - HC Energie Karlovy Vary (17:00; Generali Česká Cup),
čtvrtek 6. srpna: HC Verva Litvínov - BK Mladá Boleslav (17:00; Generali Česká Cup),
úterý 11. srpna: Bílí Tygři Liberec - BK Mladá Boleslav (18:00; Generali Česká Cup),
čtvrtek 13. srpna: BK Mladá Boleslav - Bílí Tygři Liberec (17:30; Generali Česká Cup),
úterý 18. srpna: HC Energie Karlovy Vary - BK Mladá Boleslav (17:30; Generali Česká Cup),
čtvrtek 20. srpna: BK Mladá Boleslav - HC Verva Litvínov (17:00; Generali Česká Cup).

Odešli z ofenzivy Radim Zohorna (Pittsburgh), Pavol Skalický (Lukko Rauma), Žiga Jeglič (Bremerhaven), Lukáš Pabiška (Benátky nad Jizerou) i Jakub Klepiš s Lukášem Kašparem, obránci František Hrdinka (Prostějov), Jiří Kurka a brankář Justin Peters.

"Už jsme tady měli kompletní tým a do začátku, nevím jestli úplně té regulérní sezony, ale do začátku té přípravy jsme kompletní a na nikoho nečekáme. Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet. Ale tak to má každý tým až do konce ledna," prohlásil Patera.

Věří, že mužstvo ukáže už v přípravě, že bude konkurenceschopné. "Když nebudeme, tak samozřejmě budeme chtít posílit, ale já si myslím, že máme už teď dost silný kádr," dodal Patera. První zápasový test čeká Středočechy v úterý 4. srpna doma proti Karlovým Varům.

Karlovy Vary chtějí na úvod sezony posily ze zámoří

V Karlových Varech začali také přípravu a chtějí pro start sezony hráče z NHL. Zájem nastoupit za mateřský klub už projevil útočník Martin Frk. Ještě ale čeká na souhlas Los Angeles, s kterým má smlouvu na nadcházející dvě sezony.

"Konečně nás čekají zase tréninky na ledě, na který jsme se všichni těšili. Načerpali jsme nějaké síly, tak věřím, že je zúročíme. Budeme nabírat obecnou kondici na ledě i na suchu," řekl klubovému webu asistent trenéra Karlových Varů Tomáš Mariška.

"Ten úvodní týden bude trochu víc na zapracování, aby si hráči trochu navykli na led. Příští týden už nás čekají první zápasy, to už se budeme věnovat spíše systémovým věcem," doplnil Mariška.

Po minulé sezoně posílili tým útočníci Patrik Machač s Tomášem Redlichem z Kladna, Jan Hladonik z Třince a obránci Lukáš Pulpán z Plzně, Oldrich Kotvan z Liberce a nejčerstvěji Daniel Kowalczyk, který přichází na roční hostování z brněnské Komety. Odešli naopak z ofenzivy Tomáš Rachůnek s Dávidem Grígerem (oba Liberec) a Vojtěch Polák, z beků se rozloučili Dalimil Mikyska (Brno), Vladimír Eminger (Bremerhaven) a Matěj Stříteský (Plzeň). Kariéru musel přerušit Ondřej Šafář.

Program přípravných zápasů Karlových Varů:

Úterý 4. srpna: BK Mladá Boleslav - HC Energie Karlovy Vary (17:00; Generali Česká Cup),
čtvrtek 6. srpna: HC Energie Karlovy Vary - Bílí Tygři Liberec (17:30; Generali Česká Cup),
úterý 11. srpna: HC Energie Karlovy Vary - HC Verva Litvínov (17:30; Generali Česká Cup),
čtvrtek 13. srpna: HC Verva Litvínov - HC Energie Karlovy Vary (17:00; Generali Česká Cup),
úterý 18. srpna: HC Energie Karlovy Vary - BK Mladá Boleslav (17:30; Generali Česká Cup),
čtvrtek 20. srpna: Bílí Tygři Liberec - HC Energie Karlovy Vary (18:00; Generali Česká Cup),
čtvrtek 27. srpna: HC Energie Karlovy Vary - HC Slavia Praha (17:30),
čtvrtek 3. září: HC Baník Sokolov - HC Energie Karlovy Vary (18:00).

Útočník Martin Kadlec ze Sokolova, jehož čeká v Energii dvoutýdenní zkouška, se k týmu připojí v příštích dnech. "Dan Kowalczyk by měl být náhradou za Ondru Šafáře, který nám během léta nečekaně vypadl ze sestavy. Martin Kadlec u nás dostane šanci na zkoušku a uvidíme, jak si o ni řekne. Loňskou sezonu měl velmi povedenou, tak jsme se domluvili, že mu šanci dáme. Bude záležet na něm, jestli si to místo tady najde, nebo ne," podotkl Mariška.

S týmem už trénuje obránce Dominik Graňák, který se dosud přes léto připravoval individuálně. Naopak po operaci ještě chyběl obránce Martin Rohan a brankář Jan Bednář je na akci reprezentační dvacítky v Brně.

"Martin Rohan podstoupil drobný operační zákrok na noze. Měl by nám chybět přibližně týdny, uvidíme, jak rychle to půjde, ale věřím, že se do toho rychle dostane. Další ztráty zatím nemáme, všichni hráči by měli být připravení do tréninku," řekl Mariška.

Pro úvod sezony chce Energie Frka a případně i další krátkodobé posily. "S hráči jsme v kontaktu, ale není to úplně jednoduché se s těmi kluby domluvit. Hráči mají zájem tu hrát, my zájem máme také, ale je tam ještě spousta věcí k řešení. Uvidíme, jak se nám podaří doladit věci ohledně pojištění, smluv a různých povolení. Někde jsme v jednání trochu dál, jinde spíše na začátku," prohlásil Mariška k možným zámořským posilám.

V přípravě by měli dostat příležitost i junioři. "Počítáme, že kluci šanci určitě dostanou, minimálně teď na začátku přípravy, kdy bychom chtěli dát více prostoru mladším hráčům a hráčům, co jsou u nás na zkoušku. Bude záležet zejména na nich, jak si o to místo řeknou a jestli nás zaujmou, nebo ne," dodal Mariška.

První test čeká Energii v úterý 4. srpna v rámci Generali Česká Cupu v Mladé Boleslavi.

Plzeň začala s Gulašem i Mertlem

Hokejisté Plzně odstartovali přípravu na ledě na nový ročník extraligy už i s kapitánem Milanem Gulašem, další ofenzivní oporou Tomášem Mertlem a posilou do obrany Viktorem Lukešem. Ti se dosud připravovali individuálně.

Plzeňští po náročné desetidenní "suché" části přípravy měli dva týdny volno a poprvé vyjeli na led. Původně měli začít až v úterý, protože měli naplánované testy na Univerzitě Karlově v Praze. Příprava začala za zavřenými dveřmi, protože zimní stadion je vzhledem k opatřením kvůli šíření nemoci covid-19 pro veřejnost uzavřený.

"Rozdělili jsme hráče na dvě části a nakombinovali hráčům led a posilovnu. Zatím trénujeme standardně, jak je běžné v tomto období, čili dvoufázově. Budeme vyčkávat, jak se situace ohledně pandemie koronaviru bude směrem k blížícímu se Generali Česká Cupu vyvíjet," řekl trenér Plzně Ladislav Čihák.

Program přípravných zápasů:

Úterý 4. srpna: HC Škoda Plzeň - Rytíři Kladno (17:30; Generali Česká Cup),
čtvrtek 6. srpna: ČEZ Motor České Budějovice - HC Škoda Plzeň (17:30; Generali Česká Cup),
úterý 11. sprna: HC Sparta Praha - HC Škoda Plzeň (18:00; Generali Česká Cup),
čtvrtek 13. srpna: HC Škoda Plzeň - HC Sparta Praha (17:30; Generali Česká Cup),
úterý 18. srpna: Rytíři Kladno - HC Škoda Plzeň (17:30; Generali Česká Cup),
čtvrtek 20. srpna: HC Škoda Plzeň - ČEZ Motor České Budějovice (17:30; Generali Česká Cup).

Vedle Švéda Viktora Langa z Chomutova přišli v létě do Plzně další obránci Matěj Stříteský z Karlových Varů a David Kvasnička z Vítkovic, útočníci Pavel Musil z Olomouce a David Stach z Kladna a brankář Dominik Pavlát z Chomutova.

Odešli brankáři Kristián Kolář (Tábor) a Jaroslav Pavelka (Liberec), zadáci Bohumil Jank (Hradec Králové), Adam Jánošík (Oskarshamn) a Lukáš Pulpán (Karlovy Vary) a útočníci Miroslav Indrák (České Budějovice), Martin Heřman (Vrchlabí), Vojtěch Němec (Znojmo) a Patrik Zdráhal (Litvínov).

První přípravný zápas má sehrát Plzeň v rámci Generali Česká Cup doma proti Kladnu, které ale muselo v pátek svůj první test proti Ústí nad Labem zrušit kvůli pozitivnímu případu covidu-19 u jednoho člena mužstva Rytířů.

Hradec se dostal na led se zpožděním

Se čtyřdenním zpožděním oproti původnímu plánu vyjeli v přípravě na novou sezonu extraligy poprvé na led hokejisté Hradce Králové. Trenéři v čele s Vladimírem Růžičkou zatím nemají k dispozici celý tým, tři hráči museli po testech na koronavirus do karantény.

"Na klucích bylo vidět, že se od začátku března nehrálo. Jsou natěšení a myslím si, že vynikající byla i suchá příprava – pracovali neskutečně. Hokej je ale o ledu a je vidět, že mají chuť," uvedl Růžička. "Přípravu máme teď dvakrát denně na ledě a vždy do toho zařadíme ještě posilovnu," nastínil bývalý hlavní kouč reprezentace.

Východočeši byli spolu s hokejisty Karlových Varů poslední, kdo sváděl mezi mantinely boje v minulém extraligovém ročníku. Druhý duel série předkola play-off už ale kvůli nástupu pandemie koronaviru odehráli bez diváků. Ani návrat na led po více než čtyřech měsících se neobešel v podání Mountfieldu bez komplikací.

"Někteří kluci jsou na vyšetření a tři jsou v karanténě. Komplikace byly, ale myslím si, že je to pro všechny stejné. Celé to je složité, jiné týmy mají také problémy. Na každé mužstvo to může přijít kdykoliv. Podívejte se, co se děje ve světě," konstatoval trenér Růžička.

Dobře vnímá přetrvávající nejistotu, ale snaží se, aby co nejméně narušila přípravu. "Co přijde, stejně přijde, to neovlivníme. Jednoduché to nebude, to víme. Není to dobrá situace, ale musí to jít kolem nás. Řekli jsme si, že se budeme připravovat, a uvidíme, jak to bude. Tohle není otázka měsíce, ale může se to táhnout třeba celou sezonu."

Program přípravných zápasů:

Úterý 4. srpna: HC Olomouc - Mountfield Hradec Králové (17:00; Generali Česká Cup),
čtvrtek 6. srpna: Mountfield Hradec Králové - HC Kometa Brno (18:00; Generali Česká Cup),
úterý 11. srpna: HC Dynamo Pardubice - Mountfield Hradec Králové (18:00; Generali Česká Cup),
čtvrtek 13. srpna: Mountfield Hradec Králové - HC Dynamo Pardubice (18:00; Generali Česká Cup),
úterý 18. srpna: Mountfield Hradec Králové - HC Olomouc (18:00; Generali Česká Cup),
čtvrtek 20. srpna: HC Kometa Brno - Mountfield Hradec Králové (18:00; Generali Česká Cup).

Po společných působeních ve Slavii a v Chomutově bude hrát pod Růžičkovým vedením opět Jakub Sklenář. "Bylo to jako každý první trénink; osahat si nové věci, ale už byla chuť. Od posledního zápasu a tréninku uběhla hrozně dlouhá doba tím, že to bylo stopnuté dřív. Je to příjemná změna," pochvaloval si Sklenář.

Mezi novými posilami dorazil oklikou přes Spartu, kde odehrál uplynulý ročník, také Růžičkův syn Vladimír. "Času není úplně hodně, vůči všem okolnostem se to pořád posouvalo. Jsem zvyklý chodit na led okolo 10. července, takže tentokrát to bylo později. Ale to je jedno, tenhle týden bude tréninků dost, člověk si to osahá a bude to v pohodě," věřil jednatřicetiletý centr.

Vedle nich jsou novými tvářemi v útoku také Jan Veselý z Českých Budějovic a Kelly Klíma (Tucson), jehož dvojče Kevin už odehrál na východě Čech většinu minulé sezony. Defenzivu vyztužili navrátilec Bohumil Jank z Plzně a Kanaďan Jérémie Blain ze Sparty.

Z obránců naopak skončili v Hradci Králové Tomáš Linhart, Oskars Cibulskis, Oscar Eklund, Petr Šidlík a Mislav Rosandič. Dvouletou smlouvu s Chicagem podepsal útočník Matěj Chalupa. Nové kontrakty vedení klubu nenabídlo dalším útočníkům Michalu Dragounovi a Patriku Miškářovi.

Výpověď obdržel v souvislosti s pandemií už dvakrát jiný forvard Lukáš Žejdl, smírčí komise Českého hokeje ji ale v obou případech označila za neplatnou. Na týmové soupisce ale jeho jméno není.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články