Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

V Mladé Boleslavi začíná nová éra. Bruslaři navíc musí najít náhradu za Hyku

Sezona nahoru dolů zakončená fiaskem v předkole vyřazovacích bojů proti Chomutovu předznamenala konec jedné éry v historii Bruslařského klubu. Mladá Boleslav se rozloučila s hlavním trenérem Františkem Výborným i jeho synem Davidem na pozici sportovního manažera a s příchodem nového realizačního týmu se začal budovat nový tým. Středočeši by výsledkově nejraději navázali na sezonu 2015–16, kdy si po základní části zajistili přímý postup do čtvrtfinále.

BK Mladá Boleslav
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Sportovním manažerem Bukač mladší, hlavním trenérem Augusta  

Cíl to není nereálný. Jádro mužstva se i přes změny udrželo a tým má na čem stavět, navíc bylo zajímavě doplněno. Na pozici sportovního manažera přišel Luděk Bukač mladší a nového složení se dočkal také trenérský štáb. Hlavním koučem se stal Patrik Augusta, syn legendárního reprezentačního útočníka a trenéra Josefa Augusty, jeho asistenty jsou Viktor Ujčík a Boris Žabka.

Po změnách realizačního týmu se promíchal také hráčský kádr. Osa týmu Brandon Maxwell – Jan Hanzlík, Matěj Stříteský — Jakub Klepiš, Radan Lenc, Pavel Musil, Dominik Pacovský, Jakub Orsava a Lukáš Žejdl ale zůstala. Z Bruslařského klubu odešli brankáři Jan Lukáš a Tomáš Halász, obránci Jan Holub, Jiří Kučný, David Štich, Marek Trončinský, Tomáš Voráček a útočníci Ivan Ďurač, Vít Jonák, Tomáš Pospíšil a také Petr Vampola.

Nejcitelnější ztrátou je pak odchod Tomáše Hyky, nejproduktivnějšího hráče týmu v poslední sezoně, který se pokusí získat místo v sestavě nováčka NHL Vegas Golden Knights. Vyloučen však není ani jeho návrat, pokud se v Las Vegas neprosadí.

Patrik Augusta, trenér Mladé Boleslavi
zdroj: ČTK autor: Trenér Mladé Boleslavi

Boleslav přivedla mimo jiných i produktivního obránce Říhu 

V rámci příchodů se kladl důraz zejména na zvýšení konkurence v mužstvu. To se vcelku podařilo. Do brankoviště přišel talentovaný Jan Růžička. Odchovanec klubu, který si prošel mládežnickými výběry reprezentace, strávil poslední dvě sezony v zámoří. Obranu posílila hned čtveřice beků: Ronald Knot (Slavia Praha), Oldrich Kotvan (Zlín), David Němeček (Plzeň) a Jiří Říha (Jihlava).

Právě posledně jmenovaný bývalý hráč Dukly bude zřejmě nejvýraznější posilou Středočechů v defenzivě. Čtyřiadvacetiletý Říha měl ve WSM lize životní sezonu, když nastřílel 20 branek a navrch přidal 24 asistencí. Vytvořil tak nový střelecký i bodový rekord obránců první ligy v základní části.

V útočných řadách se nově představí Tomáš Knotek z Hradce Králové, Petr Mrázek z brněnské Komety, Martin Procházka z Plzně, Jakub Valský z Liberce a ze zámoří Ondřej Najman a Pavel Kousal. Knotek patřil k nejlepším hráčům Mountfieldu v play-off, když si v 11 zápasech připsal devět bodů včetně pěti branek a pomohl Východočechům k historickému bronzu.

Jakub Valský na tréninku Mladé Boleslavi
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Jan

Lenc s Musilem potáhnou ofenzivu, zavře Maxwell branku?

Také Valskému se po návratu do extraligy více povedla vyřazovací část a v 16 duelech přispěl Bílým Tygrům 11 body (6+5). Procházka doplatil po příchodu Kubalíka na přetlak v sestavě Plzně, a tak zamířil do Boleslavi na hostování do konce sezony. Mladíci Najman s Kousalem by pak mohli mužstvu dodat i přes nízký věk potřebný důraz.

Pokud se Bruslaři budou moct opřít o vynikající výkony Maxwella v brance podobně jako tomu bylo v poslední sezoně, čekají Středočechy dobré časy. Americký gólman se v 16 zápasech základní části blýskl průměrem 2,02 branky na zápas a hlavně úspěšností zásahů 93,6 %. Navíc přidal čtyři čistá konta. Výraznou měrou se tak podílel na záchraně rozpačitého ročníku Boleslavi v základní části.

Když se k zajímavě složené obraně přidá loni trápící se a letos posílený útok, mohl by Bruslařský klub zase kousat. Rozhodující však bude, jak mužstvo zareaguje na odchod Hyky. Vedoucí roli v ofenzivě definitivně převezme reprezentační dvojice Lenc–Musil a jejich produktivita, stejně jako u zmíněných posil, bude pro úspěch Středočechů určující.

Zdroj
ČT sport, hokej.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články