Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

V Hradci věří, že všichni potrestaní dostanou desetiměsíční tresty. Antidopingový výbor se odvolá

Zástupci hokejového Hradce Králové věří, že také útočníci Kevin Klíma a Martin Štohanzl dostanou za doping desetiměsíční zákaz činnosti jako kanadský obránce Graeme McCormack, kterého už potrestal Národní rozhodčí soud pro sport. Podle právního zástupce hráčů Jana Šťovíčka se podařilo zjistit, jak se zakázané látky dostaly do těl hokejistů. Antidopingový výbor se však chce odvolat.

zdroj: Reuters/USA Today Sports

Trojice hráčů Mountfieldu měla v průběhu loňského semifinále play-off extraligy pozitivní test. V jejich vzorcích se našly zakázané látky, které se jim do těla dostaly z výživového doplňku.

"Povedlo se zjistit, jakým způsobem se dostala látka do těla hráčů. Potravinový doplněk Mesomorph V4 je volně dostupný na trhu, Graeme jej použil jednorázově. Konkrétní šarže přípravku bohužel obsahovala zakázané látky, které nebyly uvedené v příbalovém letáku," řekl právní zástupce hráčů Jan Šťovíček. McCormack může od 9. února opět hrát, Klíma se Štohanzlem ještě čekají na rozhodnutí.

Stimulanty nebyly na etiketě

"V terminologii antidopingového práva se jedná o takzvaný kontaminovaný produkt. Byly to látky dimethylhexylamin, heptaminol a oxilofrin, které jsou na seznamu zakázaných látek v kategorii stimulantů. Chtěl bych vyvrátit zprávy, že v tom vzorku byla detekovaná látka DMAA. Ani tam nebyl deranium extrakt, což je taková trošku chiméra. Nikdo pořádně neví, co to je. Tyto látky nebyly uvedeny na etiketě produktu, přípravek je vůbec neměl obsahovat," konstatoval Šťovíček.

"Velmi významná je i skutečnost, že Graeme užití toho přípravku uvedl už v protokolu o dopingové kontrole. Rozhodčí soud tento krok nehodnotí jinak, než že byl přesvědčen o tom, že to, co užil, neobsahuje nic, co by bylo zakázáno," doplnil právní zástupce hradeckého klubu Jakub Havlíček. "Pro tyto případy stanoví trest v rozmezí od nuly do dvanácti měsíců zákazu činnosti. Uložený trest je podle našeho názoru poměrně přísný, protože je při horní hranici," uvedl Šťovíček.

McCormack může od 9. února opět hrát, Klíma se Štohanzlem ještě čekají na rozhodnutí. Šťovíček očekává stejné verdikty. "Není důvod, aby to bylo jinak. Ty případy jsou skutkově úplně stejné. Obhajoba byla úplně stejná ve všech třech případech. Není důvod, aby to dopadlo jinak. Věřím, že ta rozhodnutí přijdou v horizontu několika dnů nebo týdnů," řekl Šťovíček.

Předpokládá, že trio hokejistů by mohlo od 9. února hrát. McCormack už má povolení se stříbrným týmem minulého ročníku trénovat.

"Odvolání nemá takzvaný odkladný účinek. To znamená, že to rozhodnutí platí a hráči mohou od toho 9. února hrát. Je tam jedna možnost, a sice že by odvolací senát, který by se po posouzení toho odvolání sestavil, vyhověl žádosti antidopingového výboru, aby odložil účinek toho rozhodnutí. Pokud by hráči měli mít dále zastavenou činnost, pak by to musel schválit odvolací senát," řekl Šťovíček.

Antidopingový výbor se odvolá

McCormackovi, Klímovi i Štohanzlovi hrozil trest zastavení činnosti až na čtyři roky, takový postih navrhoval i ředitel Antidopingového výboru Martin Čížek. A k opětovnému projednání chce věc poslat i nyní.

"Uvážili jsme si, že ano, že nám přijde výše trestu nepřiměřená. Zejména o jakou soutěž se jedná, o jakou fázi soutěže šlo. S přihlédnutím k těmto faktorům se chceme odvolat," uvedl pro ČT Čížek.

Zároveň si je vědom, že původně navrhovaná sazba není v současnosti aktuální. "Po přečtení odůvodnění uznáváme, že přímý úmysl tam nebyl. Tím pádem se dostáváme do sféry nedbalostního jednání," vysvětlil Čížek.

Vyšší než desetiměsíční trest je však podle něj patřičný i v porovnání s ostatními odvětvími. "Pokud bychom jako Antidopinový výbor nezareagovali, přišlo by mi to i jako výsměch vůči ostatním sportům. Jsou sporty, které na tom nejsou tak dobře, aby měly v týmu lékaře, aby měli minimální šanci si ověřovat, jestli není doplněk stravy infikován zakázanou látkou," dodal Čížek.

Hokejisté možná budou požadovat náhradu po výrobci přípravku

Hráči podle Šťovíčka zvažují, že budou právní cestou požadovat od výrobce přípravku finanční náhradu. "Uvidíme, jestli k tomu dojde, ale myslím, že tam ta odpovědnost je. Určitě budou chtít hráči nějakou finanční náhradu, protože vynaložili náklady na svoji obhajobu, nemohli hrát, dostávat plat," řekl Šťovíček.

"Co může sportovec udělat, že se podívá na etiketu, přečte si to, co tam je obsaženo. Srovná to se seznamem zakázaných látek. Pokud tam nic nenajde, začne to užívat. Nemůže očekávat, že přípravek obsahuje něco, co tam není uvedeno a nemělo tam být."

McCormackovi spadl kámen ze srdce

McCormack si oddechl, že se brzy vrátí do hry. "Jsem rád, že to skončilo. Bylo to devět měsíců, které byly velice těžké a stresující pro mou rodinu. Vždycky jsem bral fair play a boj s dopingem velice vážně. Nikdy jsem se nesnažil použít nějakou zakázanou podporu pro zlepšení sportovního výkonu v tréninku ani v zápasech," prohlásil McCormack.

Byl přesvědčený, že nebere nic nepovoleného. "Já jsem si samozřejmě prostudoval, co je v Mesomorphu obsaženo. Konzultoval jsem to i s lékařem a ujistil jsem se, že to prostuduje také. Ujistil mě, že je to v pořádku. Já už nevím, co bych měl udělat víc, abych se ujistil, že se nedostane do mého těla nějaká zakázaná látka," uvedl McCormack.

"Jsem si vědom svých povinností i vlivu na ostatní hráče, především ty mladé. Velice lituju toho, co se stalo, protože to vrhlo stín na mě i mou rodinu. Užívání potravinových doplňků konzultuju s odborníky, což jsem i v tomto případě udělal. Chtěl bych požádat média, aby respektovala mé soukromí a moji rodinu a nás tři zasažené tímto případem nechali dál hrát," dodal McCormack, který se s manželkou těší na narození potomka.

"Jsem strašně rád, že těch osm těžkých měsíců je, doufám, za námi. Věnovali jsme tomu neskutečně času, nervů a dalších věcí," uvedl generální manažer Mountfieldu HK Aleš Kmoníček.

"Čekáme ještě na ta dvě rozhodnutí, která by měla přijít začátkem příštího týdne, a potom na jednání disciplinární komise. To už jsou věci, které musíme zvládnout. Já jsem hlavně rád, že se ti hráči postupně zapojí. Myslím, že to bude vzpruha jak pro ně, tak i pro samotný tým," dodal.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články