Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Uzavřít extraligu nejde lusknutím prstu, ujistil třinecký Czudek

Už v roce 2014 se nechal slyšet, že v extralize není dostatek peněz pro takový počet týmů a že by jí slušelo uzavření. V posledních týdnech se toto téma opět v médiích silně rozehrálo a viceprezident třineckého klubu Jan Czudek zůstává konzistentní. Zdůrazňuje však, že se to nemůže dít překotně v rozehrané soutěži. V současnosti nejproduktivnější extraligový hráč Milan Gulaš doufá, že uzavření extraligy po nastalých diskusích momentálně nehrozí. Horkému tématu se věnoval pořad Hokej den poté.

zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

"Uzavření není na pořadu dne. Neexistuje, aby se něco takového dělo v rozehrané soutěži, a dokonce neexistuje ani to, abychom to byli schopni zvládnout pro příští sezonu," ujistil Czudek.

Na svém názoru, že je však v budoucnosti dobré extraligu uzavřít, trvá. "Je spousta věcí, které se musí nejdříve vyřešit, aby to bylo ku prospěchu všech. A nejenom, jak se mediálně řeklo, že je to pro klid a pohodlí majitelů. Tak to vůbec není," zdůraznil třinecký funkcionář.

"V prvé řadě musí dojít k převzetí řízení soutěže, protože si nedokážu představit to, že s péčí správného hospodáře jednotlivé managementy extraligových klubů jsou pod vedením extraligy. To je v rozporu s naším legislativním rámcem. To ale neznamená, že by tady fungovala nějaká svévole klubu," narazil na jeden zásadní problém Czudek.

"Musí tomu předcházet jasná smlouva s extraligou, která definuje třeba postupové a sestupové záležitosti nebo počty klubů. To není záležitost, která se dá udělat lusknutím prstu," shrnul Czudek.

Je nám líto, video expirovalo.
Hokej den poté

Proti uzavření se jasně vyslovili samotní hráči v referendu. Gulašovi vadí především absence vážnější motivace v případě, že už týmu v sezoně o nic nepůjde. "Všichni víme, že česká povaha je přizpůsobená tomu, že jsme pohodlní. Musíme mít nad sebou bič," podtrhl plzeňský kapitán. "Dalším argumentem je, že by nastal velký odliv fanoušků," upozornil Gulaš.

Czudek s pojetím české nátury ovšem nesouhlasí. "Trochu se za to schovává. Jedním z parametrů, který by v případě uzavření soutěží měl být, je, že když se na to někdo vykašle, tak by nesplnil kritéria pro to, že nedostane licenci." Proto by Czudka ani tak nezajímaly platové stropy, jako spíše podlahy. "Musí tam být i zaručení minimální částky na hráče."

Šance i pro kluby zdola

Každý klub by pro účast musel naplnit předem domluvené body. "Kdo nebude splňovat podmínky, ten by hrát nemohl. A naopak, kdo je bude splňovat zespoda a bude mít zájem, finance, hráčský kádr, kvalitní stadion s patřičnou návštěvností, tak není důvod, aby tam nebyl," uvedl Czudek s poukazem například na České Budějovice, které momentálně hrají druhou nejvyšší soutěž.

Otázkou pak ovšem zůstává, kolik by extraliga unesla klubů. Czudek si nemyslí, že o mnoho více než doposud. Financí by nebylo v hokeji pro velké nafouknutí dostatek. "Kolik klubů bude schopno najít dostatečné zdroje. Dneska majitelé vkládají do extraligy minimálně miliardu na platy hráčů a vedení klubu. To není vůbec málo," upozornil.

Také pro Gulaše je současný počet dostačující. "Čtrnáct týmů je akorát," podotkl lakonicky.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články