Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Třinec vlétl do finále. Trestal liberecké fauly a první výhru si zajistil v přesilovkách

První bitvu o Masarykův pohár zvládli Oceláři. Jakoby jeli stále na vlně po zvládnutém sedmizápasovém semifinále s Plzní a Liberec na jeho ledě přehráli 2:1. Hosty poslal zaslouženě do vedení v přesilovce úspěšnou tečí Erik Hrňa. Hrubku Vladimíra Draveckého pak potrestal ve druhé části Tyler Redenbach a srovnal. Jenže za minutu a půl se prosadil opět v přesilovce Petr Vrána a připsal si vítězný gól.

Radost třineckých hráčů ve finále extraligy proti Liberci
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Třinec tak v play-off vyhrál venku pátý z šesti zápasů. Liberec doma selhal především kvůli přesilovkám, nevyužil ani jednu ze čtyř příležitostí a hosté oslabení zvládli dobře. Série hraná na čtyři vítězství pokračuje v pátek opět na severu Čech.

Oceláři si zajistili postup do finále až v pondělí, oproti odpočatějším Bílým Tygrům ale měli v úvodu navrch. Lépe bruslili a i díky několika dobrým zákrokům brankáře Hrubce se v 8. minutě dostali do vedení. Willa překonal Hrňa, který v přesilové hře tečoval Douderovu střelu od modré čáry.

Domácí se v útoku začali výrazněji prosazovat až na začátku druhé třetiny, kdy byla vidět zejména dvojice Kvapil - Lenc. V rozmezí pěti minut se dostali do tří velkých šancí.

Nejprve Hrubec zlikvidoval Lencovu střelu po přečíslení, následně týž hráč netrefil puk před odkrytou brankou a poté ofenzivní liberecké duo svou příležitost překombinovalo. "Třinec byl aktivnější a my jsme skoro celý zápas tahali za kratší konec," řekl domácí útočník Marek Zachar.

Třinec postupně srovnal se soupeřem krok, ale přesto inkasoval. V 37. minutě vyrovnal Redenbach. Osm sekund po jeho brance byl ale vyloučen Zachar a hosté se opět prosadili v přesilové hře. Po sérii dorážek Willa překonal Vrána.

"Dokázali jsme si ve složitých situacích pomoct. Dostali jsme kotouč nahoru na modrou, Milan (Doudera) to tam dvakrát dobře hodil a takové góly v play-off padají. Někdy se vám to odrazí od kalhot jako v prvním případě. Nebo vám vyjde dorážka jako ve druhém," řekl Vrána.

Branka hostů z 38. minuty se nakonec ukázala jako rozhodující, Liberec již vyrovnat nedokázal. Nepodařilo se mu to ani ve dvou přesilových hrách ve třetí třetině, power-play poté zkrátilo Hudáčkovo vyloučení. Domácí i tak riskovali bez brankáře, gól ale nedali. 

Finále play-off hokejové extraligy - 1. zápas:

Bílí Tygři Liberec - HC Oceláři Třinec 1:2 (0:1, 1:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 37. Redenbach - 8. Hrňa (M. Doudera, Martin Růžička), 38. P. Vrána (Martinko, M. Doudera). Rozhodčí: Hodek, Kika - Gebauer, D. Hynek. Vyloučení: 3:3, navíc Gernát (Třinec) 10 min. Využití: 0:2. Diváci: 7500 (vyprodáno).

Sestavy:

Liberec: Will - Kolmann, Derner, Hanousek, Šmíd, Havlín, Ševc, Doherty - Zachar, P. Jelínek, L. Krenželok - Ordoš, L. Hudáček, Birner - Lenc, Filippi, M. Kvapil - Lakatoš, Redenbach, J. Vlach. Trenéři: Pešán a Augusta.

Třinec: Hrubec - Roth, Gernát, Galvinš, D. Musil, Dravecký, M. Doudera - Martin Růžička, P. Vrána, Chmielewski - Hrňa, Marcinko, Werek - Svačina, Polanský, Adamský - O. Kovařčík, M. Kovařčík, Cienciala. Trenéři: Varaďa, M. Zadina a Raszka.

Ohlasy trenérů:

Filip Pešán (Liberec): "Narazili jsme na skvěle připraveného a silného soupeře, chválím Vencu (trenéra Varaďu), jak skvěle tým připravil. Nehráli jsme playoffový zápas, na rozdíl od hostů, kteří do všeho šli naplno a byli poctiví, důrazní, disciplinovaní. My jsme si nezasloužili vyhrát, protože fauly v útočném pásmu, fauly ve středním pásmu, oplácení, to jsou věci, které v play-off nemají co dělat. Veškeré naše zakončení šlo do draka (hrudi) Šimona Hrubce, což je zakončení, které nemá šanci na úspěch. Doufám, že jsme si vybrali nejhorší zápas série a máme ho za sebou. V pátek musíme podat daleko lepší výkon."

Václav Varaďa (Třinec): "Máme za sebou vstup do série, jaký jsme si představovali. Myslím si, že v první třetině byla hra vyrovnaná, měli jsme dobrý pohyb, vytvořili jsme si spoustu příležitostí. V důležitých fázích nás podržel Šimon Hrubec. Čekali jsme na svoji chvíli, která přišla v přesilových hrách, kdy se nám podařilo vstřelit gól. Ve druhé třetině to bylo vyrovnané do té doby, než kluci začali ztrácet kotouče v obranném pásmu a Liberec se dostal do hry. Bylo vidět, že zabral, měl lepší pohyb a spoustu šancí. Nenaložil s nimi ale tak, jak by si asi představoval. Zlomila to druhá branka, která nám pomohla. Škoda, že Ethan Werek nepřidal na konci druhé třetiny třetí. Ve třetí třetině to byl vyrovnaný a urputný boj spíše než krásný hokej. Kluci jsou pobouchaní, ale věřím, že na páteční utkání budou znovu připraveni to zde opět zvládnout."

Finalistům extraligy se věnoval nový Hokej fokus podcast. Co rozhodlo o jejich postupu do boje o titul a co čekat od poslední série letošního play-off? Zaposlouchejte se:

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články