Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Třinec porazil Vítkovice i potřetí a je výhru od postupu

Třinecký válec jede dál. Oceláři po dvou vítězstvích na svém ledě vyhráli i první zápas čtvrtfinále play-off v Ostravě nad Vítkovicemi 2:1. K postupu do semifinále jim schází jediná výhra. Vítkovice se vyřazení pokusí odvrátit ve čtvrtém utkání na domácím ledě v pondělí od 17:00.

Radost hokejistů Třince
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Vítkovice vstoupily do utkání výrazně nejaktivněji ze všech tří dosavadních duelů v sérii, vzdor jejich snaze ale znovu vyloženější příležitosti počítal soupeř. Po krátkých peripetiích s časomírou ve čtvrté minutě Bartošák odrazil výpad Vrány a pak zlikvidoval i Růžičkův pokus o bekhendové zakončení.

Domácí byli střelecky aktivnější, ale gólové ambice mohl mít pouze v 15. minutě Tyborův pokus bez přípravy, který ke štěstí třineckého gólmana Hrubce mířil rovnou doprostřed branky. "Dneska to byl nejtěžší zápas z těch tří. A byl to velice důležitý zápas, protože je rozdíl, jestli v sérii vedete 3:0, nebo 2:1. Vítkovice si toho byly vědomé a ze začátku na nás vletěly. Trochu jsme měli problémy s jejich pohybem. Ale pak jsme hru vyrovnali," řekl třinecký obránce Milan Doudera.

Rychlý vedoucí gól pro domácí nepřišel a ve druhé části se jejich pozice ještě zhoršila. Michal Kovařčík si ve 24. minutě v pravý okamžik poodstoupil z brankoviště zpátky do pole a mimo pozornost vítkovické defenzivy pak křížný Douderův pas z voleje napálil pod horní tyčku.

Vítkovice se ve snaze o rychlé vyrovnání až živelně vrhaly do útoku a několik následujících minut přineslo totálně otevřenou hru. Lev hned ve 25. minutě mohl vyrovnat, ale přečíslení dva na jednoho zakončil střelou do tyče, za další minutu Hrubec vlastní zaváhání v rozehrávce napravil proti dvěma pokusům Tybora.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih 3. čtvrtfinále play-off Vítkovice - Třinec

"Neschopnost proměnit šance a přesilové hry, to dnes rozhodlo. V úvodu jsme dobře nastoupili, vytvořili jsme si šance, ale nejsme schopni dát gól," litoval vítkovický útočník Rostislav Olesz.

Aktivní pětiminutovku Vítkovic pak utlumilo vyloučení, v němž hosté obléhali Bartošákovu klec. Jedinečnou možnost na zvýšení náskoku ale měli už při hře pět na pět v závěru druhé části; Hrňa si blafákem položil Bartošáka, bekhendem však přestřelil. Třinec v poslední dvacetiminutovce vše vsadil na kompaktní obranu, s níž si domácí při vší vůli neuměli poradit.

Hosté jen čekali na rozhodující direkt. Vrána ve 49. minutě trefil tyčku, v 52. minutě ale od mantinelu narýsoval přesnou přihrávku na Růžičku, který z brankoviště prostřelil Bartošáka podruhé. "Druhý gól byl důležitý. Ale nám dneska výborně zachytal brankář, Šimon chytil pár tutovek. Pak byla rozhodující velká bojovnost a kolektivní hra. Výborně jsme bránili oslabení, blokovali jsme střely, hráli jsme jednoduše a celý zápas jsme za výhrou šli," poznamenal Doudera.

Pak už se vítkovické úsilí změnilo v křeč. Po trestu pro Adamského zariskovali v šesti proti čtyřem, Stránský sice 21 sekund před koncem po 123 minutách odčaroval Hrubcovu neprůstřelnost, ale na více domácím nezbyl čas.

"Bylo to pozdě, to si nebudeme říkat. Dobré bylo, že jsme udělali ještě pár sekund do konce buly u nich. Byla tam smůla, že jsme nedostali puk před bránu, já tam trefil boční síťku. Ale věřili jsme až do konce. Musíme uznat jejich sílu a kvalitu. Když dali první gól, velice těžko se tam k nim dostává," dodal Olesz.

HC Vítkovice Ridera - HC Oceláři Třinec 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 60. Š. Stránský (Trška, Kucsera) - 24. M. Kovařčík (M. Doudera, Cienciala), 52. Martin Růžička (P. Vrána, Werek). Rozhodčí: Pešina, Pražák - J. Ondráček, Špůr. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. Diváci: 9833 (vyprodáno). Stav série: 0:3.

Vítkovice: Bartošák - Trška, Hrabal, J. Mrázek, Výtisk, Gregorc, Šidlík, D. Krenželok - Dej, Lev, Olesz - Tybor, O. Roman, D. Květoň - SchląÍÍ Poletín, Szturc - P. Zdráhal, Š. Stránský, Kucsera. Trenéři: Petr a Trnka.

Třinec: Hrubec - Roth, M. Doudera, D. Musil, Galvinš, Matyáš, Adámek - Martin Růžička, P. Vrána, Svačina - Hrňa, Marcinko, Werek - Dravecký, Polanský, Adamský - O. Kovařčík, M. Kovařčík, Cienciala - Chmielewski. Trenéři: Varaďa, M. Zadina a Raszka.

Jakub Petr (Vítkovice): "Připravovali jsme se znovu na boj o střední pásmo. Je to rozdílný hokej než v základní části. Mužstvo to může plnit, pak tam je ale to B, když se dostane puk do útočného nebo obranného pásma, tak s tím umět naložit. Třinec dnes byl opět velmi pohotový v zakončení. My jsme těch situací taky měli víc, ale rychlost rozhodování a provedení, jak jsem říkal už v Třinci, je u Ocelářů lepší. Na druhé straně musím říct, že týmu nejde nic vytknout, co se týče nasazení, přístupu a plnění taktiky. Série se vyvíjí nepříznivě, ale budeme bojovat."

Václav Varaďa (Třinec): "Je to cenné vítězství. My jsme začali bojácně, s kotoučem jsme si moc nerozuměli. Spíš než hokejová krása to bylo urputné a bojovné utkání, které, jak jsme tušili, rozhodne málo gólů. Ve druhé třetině si domácí vytvořili dobré příležitosti, které ale zůstaly nevyslyšeny, a nám se podařilo dát branku Michalem Kovařčíkem, která tomu zápasu dala ráz. Ve třetí třetině jsme si hlídali střední pásmo a nepouštěli jsme domácí do vážnějších situací. Parádně nám zachytal Šimon Hrubec. Myslím, že pro domácí to je krutý výsledek, hráli velmi dobře."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články