Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Třinci pomůže už i kapitán Vrána. Víme, kde je síla Komety, je si jist kouč Varaďa

Od téhle série se čeká velká podívaná. Zápasy mezi Třincem a Brnem jsou soubojem dvou posledních mistrů hokejové extraligy. Oceláři, kteří budou obhajovat titul z druhé příčky, do něj vstoupí i s kapitánem Petrem Vránou, který po úmrtí manželky chyběl v sestavě v závěru dlouhodobé fáze soutěže.

Třinecký útočník Petr Vrána
zdroj: ČTK autor: Vladimír Pryček

Třinec vyhrál v základní části nad Brnem všechny čtyři zápasy a oba týmy dělilo po 52 kolech 33 bodů. Kometa ale i před třemi lety, kdy porazila Oceláře ve finále, útočila na titul z pátého místa a v letošním play-off zvládla první krizovou situaci. V předkole postoupila přes Vítkovice, přestože prohrávala v sérii 0:2 na zápasy.

"Je to těžký soupeř s výborným prvním útokem, solidní týmovou hrou. Budeme se ale snažit, abychom postoupili dál," řekl třinecký trenér Václav Varaďa. Na dotaz, zda je spokojený, že má Brno v nohou pět těžkých zápasů, zalitoval, že se nehraje předkolo stejně jako čtvrtfinále na sedm utkání. "Určitě by byl (sedmý zápas). Odehráli s Vítkovicemi hodně vyrovnanou sérii," dodal.

Jaká byla série mezi Vítkovicemi a Kometou? Poslechněte si Hokej bez červené – podcast s Robertem Zárubou:

Na co si má dát Třinec pozor?

Brno má ve svém středu vítěze kanadského bodování v základní části Petera Muellera a jeho silnou zbraní jsou přesilové hry. V jejich využívání byla Kometa těsně druhá za Spartou. Vítkovice si je hlídaly, přesto Mueller i Martin Zaťovič byli nejproduktivnějšími hráči v sérii (2+1). Oba dali i jeden vítězný gól.

"Víme, kde je síla Komety. Její první útok hraje velmi dobře, hlavně v přesilových hrách, hraje je skoro celé dvě minuty. Nechceme jí dát moc příležitostí. A když už, tak se je budeme snažit ubránit. To (disciplína) bude klíč k utkáním v sérii. Nedat jim lacině příležitosti. Myslím si, že ale jejich trenéři budou nabádat hráče úplně stejně. Taky vnímají sílu, jakou máme v přesilových hrách a při hře pět na pět hlavně v útočné fázi," pokračoval.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy 5. utkání předkola play-off Vítkovice - Brno

Třinec se v průběhu sezony opíral také o elitní útok. Nejlepší střelec soutěže Matěj Stránský a po Muellerovi druhý nejproduktivnější hráč základní části Martin Růžička ale postrádali v posledních kolech Vránu. Kapitán týmu po tragické nehodě přišel o ženu.

"V uplynulém týdnu byl pohřeb jeho manželky. Hovořil jsem s ním poté následně několik dní a domluvili jsme se na tom, že se k nám přidá už během tohoto týdne," potvrdil kouč. "Všichni jsme rádi, že je zpátky. Je to jeden ze základních kamenů našeho týmu, má vůdčí roli. Prožil si těžkých čtrnáct dní, není v jednoduché situaci. Budeme se mu všichni snažit pomoct, aby se cítil dobře. I hráči to vnímají stejně," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Hokej den poté - sumář předkola a vyhlídky na čtvrtfinále

Za slabinu Ocelářů všeobecně média považují brankářský post. Jakub Štěpánek i Ondřej Kacetl dosahovali průměrných statistik. Varaďa se ale za gólmany postavil.

"To, že jsme získali 106 bodů po základní části, je i vizitka brankářů," podotkl trenér. "Nemají to v našem týmu lehké. Nejde na ně moc střel, a když něco přijde, už to bývá gólová šance. My je potřebujeme a sami od sebe očekávají maximum. Přál bych si, aby je to trefovalo," doplnil. Jedničku pro play-off už stanovil, ale jméno neprozradil. V posledním kole chytal Štěpánek a připsal si v Českých Budějovicích nulu.

Komu pojedou líp nohy?

Třinec od 7. března nehrál a v tréninku se snaží eliminovat nevýhodu, že není v zápasovém rytmu. "Zařadili jsme cvičení, která jsou zaměřená na to, aby nám nohy jely," vysvětlil Varaďa. "Naší výhodou zas bylo, že jsme v pauze mohli doléčit šrámy. Nepochybuju ale o tom, že oba týmy půjdou do čtvrtfinále dobře nachystané," dodal.

V letošním play-off v případě větší nákazy hráčů koronavirem hrozí kontumace. V Třinci myslí na to, aby měli široký kádr. "Máme skupinu vybraných hráčů Frýdku-Místku a snažíme se je co nejlépe udržovat. Pravidelně hráče testujeme, dodržují se hygienická opatření. Snažíme se tomu předcházet. Nechceme nic ponechat náhodě," uzavřel.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články