Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv Z 2004: Česko - USA

Tragická smrt zavdala řadu otázek, extraliga i další soutěže chtějí zlepšit ochranu hokejistů

Tragická smrt Američana Adama Johnsona, který o víkendu zemřel po zásahu bruslí do krku v zápase britského poháru, rozpoutala diskuse o zvýšení ochrany hokejistů. Některé soutěže již zavedly povinné nošení chráničů krku, další včetně NHL o tom jednají. Všechny extraligové kluby v minulých dnech kvůli vyjasnění pravidel kontaktoval ředitel soutěže Martin Loukota.

Pittsburgh Penguins uctil památku Adama Johnsona před utkáním NHL
zdroj: REUTERS

"Vedoucím mužstev a generálním manažerům jsem poslal e-mail s výtahem z pravidel, ve kterém jsem je informoval o tom, že hráči do 20 let musí chránič nosit povinně a ostatním je to doporučeno," uvedl Loukota. Vedení soutěže chce v nadcházející reprezentační přestávce jednat s Českým svazem ledního hokeje o dalším postupu. "Zjišťujeme, jak můžeme dál procesně postupovat. Jedná se totiž o zpřísnění pravidel," doplnil Loukota.

V reakci na smrt hráče Nottinghamu již upravila regule například zámořská juniorská soutěž WHL, která hráčům nařídila nosit chrániče krku od 1. listopadu. V britské soutěži to bude povinné od 1. ledna. Pittsburgh Penguins, za které Johnson v minulosti hrál, zavedli povinnost nosit ochrannou pomůcku ve svých týmech v nižších soutěžích s okamžitou platností.

Bezpečnost hráčů na prvním místě

"Jako ve všech sportech musí být bezpečnost hráčů na prvním místě. Jsme pevně odhodláni vyčerpat všechny možné prostředky, abychom zajistili, že takový tragický incident náš sport již nikdy nepotká," uvedli zástupci Anglické hokejové federace v prohlášení s tím, že důrazně doporučují, aby hráči začali nosit chrániče krku okamžitě.

O možných změnách v pravidlech zahájili jednání i komisionář NHL Gary Bettman a výkonný ředitel hráčské asociace NHLPA Marty Walsh. "Všechno prověříme. Musíme pokračovat v rozhovorech o tom, jak se v tom posouváme kupředu. Je to změna pro hráče, ale je to také o jejich ochraně," řekl Walsh.

Podle něj jsou jednání podobná jako před lety, kde se řešilo zavedení ochranných hledí nebo úpravy typů přileb, se kterými mohou hráči nastupovat. V nižších soutěžích AHL a ECHL musí hráči od minulé sezony nosit chrániče zápěstí a kotníků proti proříznutí.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články