Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Tomášek míří z Prahy do Švédska. Spartu naopak posílil Irving

Útočník David Tomášek mění českou ligu za švédskou. Sedmadvacetiletý český reprezentant opouští pražskou Spartu a nově bude působit ve Färjestadu, kde podepsal kontrakt na jeden rok. Novou posilou Sparty je naopak kanadský obránce Aaron Irving. Do extraligy se vrací po roční odmlce, v letech 2020 až 2022 hájil barvy Litvínova.

David Tomášek
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

"Beru zahraniční angažmá jako další velkou výzvu ve své kariéře. Se Spartou se loučím jenom v dobrém, klukům budu dál moc fandit a věřím, že se zase vrátím," uvedl Tomášek.

Odchovanec Sparty se do mateřského klubu vrátil v říjnu 2019. Před dvěma lety odešel do KHL, v Chabarovsku ale neodehrál celou sezonu a před play-off opět posílil Pražany. Loni podepsal se Spartou tříletou smlouvu, jejíž součástí byla výstupní klauzule, kterou se nyní rozhodl využít.

"Nechtěli jsme Davidovi bránit v tom, aby dál rozvíjel svou skvěle rozjetou kariéru. Využil klauzuli ve smlouvě a my mu samozřejmě přejeme hodně štěstí. Je to pro něj další krok. Doufáme, že se naše cesty jednou znovu protnou," uvedl člen představenstva Sparty Tomáš Divíšek.

Účastník letošního mistrovství světa v posledním extraligovém ročníku nasbíral ve 47 zápasech základní části 37 bodů za 15 gólů a 22 asistencí. Ambiciózní Pražané vypadli již ve čtvrtfinále s Třincem, Tomášek v šesti utkáních jednou skóroval a na jednu branku nahrál.

Obranu Sparty vyztužil kanadský bek Irving

"Moc se těším! Sparta je nejen v evropském hokeji pojem a je mi ctí, že mohu být její součástí," prohlásil Irving.

Edmontonský rodák Irving, jenž během zámořské části kariéry okusil i AHL, hrál po odchodu ze severu Čech za Saipu a ročník dokončoval v Davosu. Za Saipu nastoupil do 42 utkání a připsal si 23 bodů za pět branek a 18 asistencí, v dresu Davosu stihl včetně play-off 16 startů a tři nahrávky.

Vedle finské a švýcarské ligy nasbíral Irving zkušenosti rovněž ve švédské či norské nejvyšší soutěži. V extralize má na kontě včetně vyřazovacích bojů 107 odehraných zápasů a 43 bodů díky 22 gólům a 21 přihrávkám.

"O Aarona Irvinga jsme měli zájem už v uplynulé sezoně. Je to velice kvalitní bek se zajímavými zkušenostmi, navíc pravák, kterých je nedostatek. Věříme, že do našeho týmu skvěle zapadne," uvedl člen klubového představenstva Tomáš Divíšek, který je zodpovědný za sportovní úsek.

Útočník Viktor Hübl si prodlouží kariéru o další sezonu. Čtyřiačtyřicetiletý centr s nejvíce starty v domácí nejvyšší soutěži (1276) podepsal novou roční smlouvu s Chomutovem, kde odehrál uplynulý ročník. Klubu, jehož je odchovancem, chce pomoci napravit letošní neúspěšné play-off a postoupit do první ligy. 

Hübl byl dlouhá léta spjatý s Litvínovem a usiloval o návrat do klubu, kde skončil po sezoně 2021/22, ale v manažerské funkci. Proto vyčkával s rozhodnutím o dalším pokračování hráčské kariéry.

"Vím, že hokej nebudu hrát věčně, proto jsem se přihlásil do výběrového řízení na sportovního manažera v Litvínově, což není tajemství. Byli jsme ale s Jirkou Sochorem (místopředseda výkonného výboru) domluvení, že budu pokračovat v Chomutově, pokud ve výběrovém řízení neuspěju, takže přidám ještě jednu sezonu," vysvětlil Hübl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články